Cu ce trece durerea de cap. Sportul ajută inclusiv în migrenă, dacă e practicat constant

Cuprins

Conform celor mai recente studii, peste 50% din populație suferă frecvent de dureri de cap, la nivel global. Și la noi în țară, cefaleea este un simptom des întâlnit, un sondaj Neuroaxis din 2021 arătând că 11% dintre români acuză astfel de dureri cel puțin o dată pe lună, iar 9,6% dintre aceștia, săptămânal. În acest context, este firească preocuparea multora dintre noi de a afla care este cel mai bun remediu. Însă răspunsul la întrebarea „Cu ce trece durerea de cap?” nu este simplu și nu se limitează la a recomanda un anumit analgezic.

Pentru a afla cum tratăm eficient cefaleea, trebuie să aflăm mai întâi cu ce ne confruntăm – este vorba despre o durere primară, declanșată de stres, oboseală, o postură incorectă ori consum de alcool sau despre una secundară, manifestată pe fondul unei alte afecțiuni? În fiecare situație, abordarea terapeutică diferă semnificativ.

Desigur, poți încerca antialgicele uzuale, dacă te confrunți cu o durere de cap pasageră, dar dacă aceasta revine, este severă și nu cedează la medicație, îți recomandăm o consultație de neurologie pentru stabilirea cauzei și a tratamentului adecvat. La Neuroaxis, prima clinică integrată de neurologie și neuroimagistică din România, beneficiezi de expertiza unei echipe extinse de medici supraspecializați în toate ramurile neurologiei și în domeniile conexe, care au experiență în diagnosticarea și tratarea tuturor tipurilor de dureri de cap, și de tehnologie performantă pentru efectuarea investigațiilor imagistice.

De ce e important să vizitezi un neurolog când te confrunți cu dureri de cap

Medicul neurolog este specialistul în măsură să stabilească nu doar cu ce trece durerea de cap cu care te confrunți, ci și – mai important – cât este de periculoasă, pentru că în spatele acestui simptom pot sta afecțiuni neurologice, între care unele severe, care pot duce la invaliditate și deces: AVC, anevrisme rupte, abcese sau tumori cerebrale, encefalită. Desigur, acesta este cel mai negru scenariu. Însă orice durere de cap severă necesită evaluarea unui neurolog, pentru depistarea cauzei.

În procesul de diagnosticare, medicul are nevoie să afle de la tine:

  • cu ce frecvență se repetă cefaleea;
  • ce intensitate are;
  • unde este localizată – în zona frunții, la frunte și la ochi, în creștet, la ceafă etc;
  • cum se manifestă (poate fi pulsatilă, „surdă”, resimțită ca un junghi sau ca o presiune);
  • dacă există simptome asociate;
  • care par a fi factorii declanșatori și cei agravanți;
  • ce anume pare să o amelioreze.

În funcție de răspunsuri, o va putea „așeza” pe harta durerilor de cap, asociindu-i o posibilă cauză. Apoi, este de așteptat să-ți recomande efectuarea unei investigații imagistice, RMN sau CT, menită să confirme diagnosticul și să conducă la alegerea celui mai potrivit plan terapeutic.

Cu ce trece durerea de cap

Tratamentul eficient al durerii de cap este cel personalizat. De aceea, nu există un răspuns general valabil la întrebarea „Cu ce trece durerea de cap?”, ci răspunsuri adaptate la diagnosticele posibile.

Planul terapeutic corect ține cont de tipul de durere acuzat și de cauzele acesteia și poate include mai multe rute, nu doar administrarea de medicamente. Este esențial să urmezi întocmai sfaturile medicului neurolog pentru a obține rezultate și să nu apelezi la automedicație sau la remedii naturiste, care pot ajuta strict în durerile minore, episodice, nicidecum în cazul celor dezvoltate pe fondul unei boli.

Un alt aspect important pe care trebuie să-l reții este că pentru o durere de cap primară vei primi inclusiv recomandări de schimbare a stilului de viață, în vreme ce pentru una secundară, este posibil să fie necesar un tratament complex, care poate implica mai mulți specialiști.

Tratament medicamentos

În funcție de severitate, medicul poate recomanda pentru ameliorarea durerii de cap:

  • antiinflamatoare nesteroidiene (aspirină, ibuprofen, naproxen, ketoprofen, indometacin);
  • antialgice care conțin cafeină sau codeină;
  • antidepresive precum amitriptilina (antidepresiv triciclic, care crește nivelul serotoninei) sau mirtazapina și venlafaxina (antidepresive tetraciclice, care determină o eliberare crescută de serotonină și norepinefrină);
  • anticonvulsivante, cum este topiramat.

În cazul migrenelor, mai pot fi luate în considerare betablocantele și blocantele canalelor de calciu, pentru reducerea episoadelor migrenoase, iar în cazul cefaleei cluster, administrarea de sumatriptan subcutanat sau de zolmitriptan prin pulverizare intranazală.

Terapii pentru gestionarea factorilor declanșatori

În completarea tratamentului medicamentos, pot fi utile ședințe de psihoterapie, dacă durerea de cap este indusă de depresie, anxietate sau de o dependență (de alcool, de exemplu), ori deprinderea unor tehnici de relaxare (medicație, yoga, tai chi), dacă stresul este factorul declanșator. În cazul în care cefaleea este rezultatul unei posturi greșite, care dă dureri cervicale ce radiază în ceafă, este indicată kinetoterapia.

Practicarea constantă a unui sport

Exercițiile de anduranță (cum sunt cele de tip cardio), nu cele de forță, pot activa mai multe mecanisme de modulare a durerii, prin eliberarea de endorfine. Acestea sunt eficiente inclusiv în diminuarea intensității episoadelor migrenoase, arată studii recente. În plus, sportul practicat constant poate acționa asupra altor factori declanșatori ai cefaleei: detensionează musculatura, reduce stresul, îmbunătățește calitatea somnului.

Adoptarea unui stil de viață sănătos

Cefaleea primară poate fi combătută și prin modificarea stilului de viață, cu:

  • stabilirea unor reguli alimentare sănătoase – respectarea orelor de masă, consumul de alimente naturale și evitarea celor procesate;
  • adoptarea unor măsuri menite să asigure o odihnă de calitate: orar fix de somn, cine frugale, evitarea cofeinei, a alcoolului și a dispozitivelor electronice cu câteva ore înainte de culcare;
  • introducerea activității fizice în programul zilnic sau măcar de câteva ori pe săptămână.

Toate acestea contribuie la îmbunătățirea stării generale de sănătate și anulează o serie de factori de risc pentru durerea de cap, precum stresul, tulburările de somn sau oboseala.

Durerea de cap trece cu tratament personalizat. Programează-te la Neuroaxis

Dacă te confrunți frecvent cu cefalee, înlocuiește antialgicele cu o consultație de neurologie. Astfel, în loc să tratezi simptomele pe moment, faci un pas important către depistarea cauzei și stabilirea unui tratament care să dea rezultate durabile.

Specialiștii Neuroaxis sunt în măsură să determine cu ce trece durerea de cap în cazul tău. Programează-te acum, pentru a beneficia de expertiza unei echipe de medici supraspecializați în toate ramurile neurologiei, de o consultație necondiționată temporal și de investigații efectuate cu tehnologie performantă.

 

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi direct în inbox informații esențiale din sfera sănătății creierului.

keyboard_arrow_up