• menu close meniu
subject Cuprins

Ce este un accident vascular cerebral?

 

Un accident vascular cerebral (AVC) are loc atunci cand este intrerupta sau sever diminuata circulatia sangelui catre o anumita regiune din creier.  Celulele creierului incep sa moara la cateva minute de la intreruperea circulatiei sangelui.

AVC-ul reprezinta o urgenta medicala, iar tratamentul precoce este esential si poate limita nivelul traumei. Cu cat se initiaza tratamentul mai repede, cu atat exista sanse mai mari sa salvezi celulele din creier.

event

Fa-ti o programare la neuroaxis

Simptome frecvente pentru accident vascular cerebral 

 • Tulburare de vorbire sau o tulburare de intelegere a limbajului;
 • Scaderea fortei musculare si/sau scaderea sensibilitatii la nivelul fetei, membrelor de pe o anumite parte;
 • Tulburare de vedere cu unul sau ambii ochi;
 • Durere puternica de cap insotita de greata si varsatura in jet;

Va recomandam sa va adresati medicilor sau sunati la numarul de urgente pentru oricare din semnele mai sus mentionate.

Cauze accident vascular cerebral

 • Blocarea/infundarea unei artere (accident vascular cerebral ischemic);
 • Ruperea unui vas de sange (accident vascular cerebral hemoragic);
 • Intreruperea temporara a circulatiei sangelui intr-un anumit teritoriu vascular (accident ischemic tranzitoriu).

AVC ischemic

Reprezinta aproximativ 85% din cazuri. Poate sa fie cauzat de aterotrombotica (atunci cand pe un tromb se formeaza la nivelul arterelor ce asigura necesarul de sange catre creier si le blocheaza. De obicei se formeaza prin depunerea colesterolului la nivelul arterelor – ateroscleroza) sau dintr-o cauza embolica (atunci cand un cheag vascular se formeaza in alta parte a corpului, se desprinde si circula in torentul sangvin pana cand ajunge in creier si blocheaza un vas de sange (accident vascular cerebral ischemic cardioembolic la pacientii cu fibrilatie atriala).

AVC hemoragic

Reprezinta aproximativ 15% din cazuri. Apare atunci cand un vas de sange din creier se rupe/fisureaza. Poate sa fie intraparechimatoasa, subarahnoidiana, subdurala, epidurala, in functie de localizarea la nivelul creierului. Tratamentul poate presupune si interventie neurochiurgicala pentru oprirea sangerarii si/sau curatarea sangelui acumulat ce comprima creierul in locul in care se scurge si acumuleaza.

AVC ischemic tranzitoriu

Este asemanator unui accident ischemic, doar ca pacientul prezinta deficitele neurologice pentru o perioada scurta, apoi isi revine. Este cauzat de o scadere temporara a fluxului sangvin catre o arie din creier.

Factorii de risc pentru AVC

Factori ce tin de regimul de viata:

 • Varsta;
 • Sexul masculin > feminin;
 • Supraponderabilitate;
 • Obezitate;
 • Sedentarism sau lipsa activitatii fizice;
 • Consumul excesiv de alcool;
 • Consumul anumitor droguri (cocaina, metamfetamine);

Factori influentati de una/mai multe conditii medicale:

 • Hipertensiune arteriala;
 • Fumat sau fumatul pasiv;
 • Hipercolesterolemie;
 • Diabet zaharat;
 • Apnee in somn;
 • Insuficienta cardiaca sau alte boli asociate sistemului cardiovascular;

Diagnostic accident vascular cerebral 

Ecografia Doppler, atat cea cervico-cerebrala, care studiaza vasele de sange intra si extra craniene, precum si cea a vaselor de sange periferice si ecocardiografia, ajuta in depistarea precoce a posibilelor cauze care pot genera un AVC.

Tratament pentru accident vascular cerebral

AVC ischemic

Obiectivul tratamentului consta in restaurarea circulatiei sangvine catre zona afectata din creier in timp util, pentru a limita cat mai mult moartea celulelor neuronale. Astfel, se utilizeaza terapie trombolitica (ce dizolva cheagul de sange) cu alteplaza (rtPA, Actilyse®) ce trebuie administrata in maxim 3 ore de la debutul simptomelor. Riscul major asociat acestei terapii este transformarea hemoragica a leziunii ischemice, risc ce este luat in calcul inainte de administrarea tratamentului. Un alt tratament frecvent administrat este cu aspirina. Acest medicament are efect antiagregant, scazand riscul formarii altori cheaguri de sange si astfel reduce probabilitatea unui alt accident vascular cerebral.

Determinarea riscului accidentului vascular cerebral este esential. Poate influenta decizia terapeutica pe termen lung precum si abordarea terapeutica multidisciplinara in vederea limitarii repetarii acestuia (stenoze arteriale importante, fibrilatie atriala paroxistica/permanenta).

AVC Hemoragic

Tratamentul este unul suportiv, adica limitarea/combaterea unor complicatii ce apar ca urmare a sangerarii in creier. Tratamentul de urgenta consta in oprirea medicatiei anticoagulante (daca este cazul) sau antiagregante (uneori este nevoie de transfuzie sau administrarea anumitor medicamente pentru limitarea efectelor terapeutice ale ACO), scaderea hipertensiunii arteriale (daca este cazul), prevenirea spasmului vascular (in special in hemoragiile subarahnoidiene determinate de anevrisme vasculare rupte), prevenirea crizelor (daca este cazul). O interventie neurochirurgicala de decompresie poate fi necesara daca hematomul este foarte mare si comprima prea mult tesutul cerebral.

Reabilitare medicala

Este esentiala pentru recuperarea deficitelor neurologice dobandite, pentru imbunatatirea calitatii vietii si intoarcerea la un grad de independenta cat mai mare. Programele de recuperare se stabiliesc impreuna cu echipa de reabilitare in functie de deficitele neurologice dobandite in urma accidentului vascular. Astfel, s-ar putea sa fie nevoie de kinetoterapeut, logoped, ergoterapeut, asistent social, dietetician, asistent medical, psiholog, medic psihiatru, medic neurolog.

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Afectiuni Relevante

Infarct medular

Ateroscleroza sau stenoza arteriala

Anevrisme cerebrale

Parerea dumneavoastra conteaza foarte mult pentru noi si de aceea dorim sa ne ajutati sa imbunatatim serviciile prin adaugarea unei recenzii.

keyboard_arrow_up