Dureri în creștetul capului. Cauze neurologice și de altă natură
Cuprins
Durerile de cap pot apărea la ceafă, în zona frunții sau a tâmplelor, în jurul ochilor sau în creștet și fiecare dintre regiunile în care se manifestă poate anunța o altfel de problemă. Durerile de cap în creștetul capului au cauze neurologice mai rar, însă numai un medic de specialitate poate stabili diagnosticul de certitudine. De aceea, dacă durerile se repetă, sunt foarte intense sau sunt insotite de alte simptome precum varsaturi, tulburari de vedere, slabiciune musculara, vorbire incoerenta etc., este important să te adresezi fără întârziere unui neurolog, pentru consultație și investigații.
Cauze neurologice pentru durerile în creștetul capului
Durerile de cap în creștetul capului care se manifestă pasager și cedează la medicație sunt dureri de cap primare, cauzate de factori precum stres, oboseală, o postură incorectă menținută mai mult timp sau consumul de alcool și tutun. Acestea nu reprezintă un motiv de îngrijorare, de cele mai multe ori. Un semnal de alarmă sunt durerile care nu cedează sau revin constant, sunt intense și însoțite de alte simptome – acestea pot avea cauze neurologice.
Cefaleea de tensiune
Descrisă ca o apăsare în creștetul capului sau o presiune în jurul lui (o bandă care strânge), cefaleea de tensiune este cel mai frecvent tip de durere diagnosticat de neurologi – afectează aproximativ 40% din populația adultă, la nivel global. Cauzele sale nu sunt clare, medicii bănuind a fi implicați în declanșarea acestui tip de cefalee factori genetici și o serie lungă de factori de mediu, între care stresul, oboseala cronică, deshidratarea sau o sensibilitate musculară pericraniană crescută.
Durerile de cap în creștetul capului care se încadrează la cefaleea de tensiune sunt, de regulă, însoțite de contracturi musculare dureroase în zona gâtului și umerilor.
Migrena
Persoanele care suferă de migrene spun că durerea de cap – manifestată, de regulă, pe o parte, nu bilateral – radiază în creștetul capului. Poți bănui acest diagnostic dacă durerea este însoțită de greață, de sensibilitate la lumină, sunete și mirosuri puternice (migrena comună) sau de tulburări de vedere, de auz, motorii, verbale ori gustative, amorțeli sau slăbiciuni musculare (în migrena cu aură). Pentru confirmare și pentru un tratament adecvat este necesară vizita la neurolog.
Nevralgia Arnold
În cazul acestei afecțiuni, care este cauzată de afectarea nervilor occipitali, durerea este resimțită pe o porțiune mai mare a capului – porneste de la baza craniului și continuă până în creștet – și poate fi severă. Se manifestă bilateral și este însoțită de o senzație de arsură și de vibrație sau șoc electric.
AVC-ul hemoragic
Durerea de cap în creștetul capului poate fi și manifestarea unui AVC hemoragic, cauzat de ruperea unui vas de sânge sau a unui anevrism, dacă apare brusc, este foarte intensă – și e însoțită de una sau mai multe din următoarele simptome: greața și vărsături, redoarea de ceafă, vedere încețoșată/ dublă, crize convulsive, confuzie, pierderea stării de conștiență. Acidentul vascular cerebral hemoragic reprezintă o urgență medicală.
Tumorile cerebrale
În funcție de localizare, tumorile cerebrale pot da dureri în orice parte a capului, inclusiv în creștet. Existența unei tumori nu se manifestă însă doar prin dureri de cap, ci și prin alte simptome – ex: greață și vărsături, convulsii, deficite motorii, oboseală și somnolență sau alte tulburări de somn, tulburări cognitive, tulburări de memorie, modificări de personalitate. Este foarte importantă diagnosticarea certă și intervenția rapidă.
Alte cauze pentru durerile în creștetul capului
Când nu vorbim despre cauze neurologice, durerile de cap resimțite în creștetul capului pot fi rezultatul factorilor de mediu sau al unor afecțiuni inflamatorii.
De exemplu, inflamarea sinusurilor poate duce la dureri în creștetul capului (simptomele dispar, dacă este tratată cauza). Virozele dau, de asemenea, dureri de cap în creștetul capului. Alte cauze ale acestui tip de durere pot fi stresul, oboseala, efortul fizic, tulburările de vedere, alergiile, anumite medicamente, consumul de alcool sau dezechilibrele hormonale.
Consumul unor alimente sau băuturi foarte reci – înghețată, sucuri cu gheață – poate duce la fenomenul cunoscut drept „brain freeze” sau creier înghețat, care se manifestă printr-o durere de cap în creștetul capului scurtă (câteva secunde), dar foarte intensă.
De ce e important să mergi la neurolog când te confrunți cu durere de cap în creștetul capului
Durerea de cap în creștetul capului poate fi o durere secundară, adică simptomul unei afecțiuni, și atunci, este foarte importantă diagnosticarea rapidă și certă a bolii care se manifestă astfel, pentru a putea fi inițiat tratamentul. Consultul de neurologie și investigațiile recomandate de specialist vor clarifica acest aspect.
De regulă, reprezintă un semnal de alarmă durerea de cap în creștetul capului care:
- apare brusc, este intensă și se asociază cu un deficit neurologic (motor, de coordonare, de vedere etc.);
- se manifestă atipic – debutează direct cu greață și vărsături, în prima parte a zilei, și mai poate fi însoțită de somnolență, confuzie, mici probleme de echilibru sau de coordonare;
- nu trece, în ciuda tratamentului.
Ce alte simptome pot fi asociate cu durerile în creștetul capului
Cum am menționat anterior, dacă nu are simptome asociate, durerea de cap resimțită în creștetul capului este cel mai probabil o durere primară, provocată de factori de mediu. Dacă este cauzată însă de o afecțiune, poate fi însoțită de:
- greață și/sau vărsături;
- deficite motorii;
- amorțeli;
- tulburări de vedere;
- tulburări cognitive sau de memorie;
- stare confuzională;
- crize convulsive;
- oboseală/somnolență;
- pierderea conștienței.
Dacă te confrunți cu dureri de cap în creștetul capului, cere ajutorul experților de la Neuroaxis pentru a afla care este cauza și a beneficia de cel mai eficient tratament. Cu o echipă de peste 50 de medici specializați în neurologie și domeniile conexe, investigăm cu atenție, diagnosticăm cu precizie și tratăm eficient toate tipurile de dureri de cap și afecțiunile care le cauzează. Programează-te acum la o consultație la prima clinică integrată de neurologie din București.