Somnologia este o subspecialitate medicală axată pe studierea, diagnosticarea și tratarea tulburărilor de somn și a altor probleme legate de acestea, de către un medic somnolog.  

Somnul este esențial pentru funcționarea întregului organism și scăderea calității acestuia poate avea consecințe semnificative pe termen lung. O consultație de somnologie te poate ajuta să scazi riscul apariției bolilor cardiovasculare, accidentelor vasculare cerebrale  sau diabetului de tip 2 și obezității. 

event

Fa-ti o programare la neuroaxis

Cu ce se ocupa somnologia?

Specialiștii în somnologie din cadrul clinicii Neuroaxis au o pregătire avansată în diagnosticarea și tratarea unei varietăți de dereglări ale somnului, inclusiv a unor afecțiuni comune precum: 

 • insomnie; 
 • apnee obstructivă în somn (OSA);  
 • tulburări circadiene de somn, inclusiv programul de lucru în ture și ritmul somn-veghe care nu durează 24 de ore; 
 • hipersomnie; 
 • parasomnii; 
 • sindromul picioarelor neliniștite si crampe nocturne; 
 • pavor nocturn (night terrors sau “terori nocturne”); 
 • vise vii;
 • coșmaruri; 
 • somnambulism

Cand trebuie să cauți un medic somnolog?

Dacă ai constatat că somnul tău nu este odihnitor pe o perioadă mai lungă de timp, e timpul să iei în calcul un consult de somnologie. 

Câteva semne specifice care indică faptul că este posibil să te confrunți cu o tulburare din sfera somnologiei și că ar fi bine să soliciți un consult de la un doctor somnolog sunt: 

 • Schimbarea mediului și a obiceiurilor de somn (cum ar fi ora de trezire, ora de culcare, nivelul de zgomot sau aportul de cofeină) nu ajută la îmbunătățirea calității sau cantității somnului. 
 • Ești foarte obosită/obosit în timpul zilei, chiar și după o noapte întreagă de somn. 
 • Simți nevoia des de siestă sau adormi la serviciu, la școală sau când conduci. 
 • Sforăi, simți că te sufoci sau respiri greu în timpul somnului; te trezești zilnic cu dureri de gât sau de cap
 • Faci mișcări nedorite în timpul somnului sau te confrunți cu alte fenomene neobișnuite, chiar înainte de a adormi sau imediat după ce te trezești – mișcarea picioarelor, somnambulismul, vorbitul în somn, bruxism (scârșnitul dinților), paralizia în somn etc. Este posibil să nu știi că ai aceste comportamente, dar partenerul de somn sau un membru al familiei poate fi martor la producerea acestor evenimente. 
 • Te trezești cu o durere de cap, de maxilar sau cu alte dureri. 

Desigur, există multe alte simptome posibile, dar acestea  sunt unele dintre cele mai frecvente probleme pentru care pacienții se adresează medicului somnolog. 

La Neuroaxis, departamentul de somnologie îți stă la dispoziție cu medici experimentați care oferă timp și atenție deosebite pentru consultația de somnologie. De îndată ce observi un tipar de comportament neobișnuit sau simptome ce te deranjează, te încurajăm să faci o programare online pentru a sta de vorbă cu un doctor somnolog. 

event

Fa-ti o programare la neuroaxis

Cum se desfășoară consultația de somnologie la Neuroaxis?

În funcție de situația și simptomele fiecărui pacient, diagnosticul unei tulburări de somn și căutarea cauzei acesteia pot include: 

Anamneză și examen neurologic standard

În cadrul clinicii Neuroaxis, vei avea parte de o consultație de somnologie cu durata de o oră, în care vei purta o discuție amplă cu medicul specialist pentru a identifica toate simptomele specifice tulburării tale. De asemenea, acesta va executa și un examen clinic neurologic standard pentru a evalua sănătatea sistemului nervos.  
 

Revizuirea obiceiurilor de somn

Specialiștii clinicii Neuroaxis îți vor solicita completezi un chestionar pentru a determina ciclul somn-veghe propriu și nivelul de somnolență diurnă. De asemenea, ți se poate cere ții un jurnal de somn timp de câteva săptămâni. Aceasta e o practică foarte utilă în somnologie, pentru a analiza schimbările care apar în obiceiurile de somn.  

Investigații somnologie

În anumite cazuri, ți se pot recomanda și diferite investigații, ca poligrafia sau polisomnografia. Acestea ajută la monitorizarea și înregistrarea anumitor activități corporale în timp ce dormi, inclusiv undele cerebrale, respirația, bătăile inimii, mișcările ochilor și mișcările corpului. În urma analizei, se pot identifica cu exactitate modificările neurofiziologice din timpul somnului.

Dacă dorești te simți bine, rămâi sănătos și -ți atingi nivelul maxim de performanță, un somn de calitate este o necesitate. În cadrul departamentului de somnologie de la clinica Neuroaxis, București, vei beneficia de toată atenția și experiența unui somnolog bun, care va ști te ghideze să-ți regăsești somnul sănătos și odihnitor. Contactează-ne pentru detalii.  

Preț consultație somnologie

Serviciu

Pret

Consult somnologie

350 lei

Control somnologie

230 lei

Testimoniale

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Echipa noastra de specialisti

Articole relevante

Fata in fata cu epilepsia

General

Poligrafia (PG) si polisomnografia (PSG). Studiul somnului si al tulburarilor de somn

Specializari

1 minut, 1 zi, 1 newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul „1 minut pentru sanatatea creierului” si vei primi  in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

Ne propunem sa livram informatiile de care ai nevoie intr-un limbaj simplu, non-medical si sa te provocam sa fii atent la micile detalii care pot fi trecute cu vederea, dar care spun foarte mult.

Parerea dumneavoastra conteaza foarte mult pentru noi si de aceea dorim sa ne ajutati sa imbunatatim serviciile prin adaugarea unei recenzii.

keyboard_arrow_up