Cu ce trece durerea de cap. 4 sfaturi de la medicul neurolog

Table of Contents

Cei mai mulți dintre noi avem în casă un antialgic „de urgență”, cu care tratăm o durere sporadică de cap. Însă când avem de-a face cu cefalee persistentă, severă, recurentă, putem descoperi că nu ne ajută. În astfel de situații, cu ce trece durerea de cap? Răspunsul corect îl aflăm doar în cabinetul medicului neurolog. 

O durere de cap puternică și rezistentă la medicație poate ascunde probleme de sănătate ce trebuie investigate, diagnosticate și tratate corespunzător. Iar programarea neîntârziată la o consultație de neurologie este cea mai bună decizie pe care o poți lua pentru sănătatea ta. La Neuroaxis, prima clinică integrată de neurologie din București, ai tot ce este necesar pentru identificarea cauzei cefaleei și administrarea tratamentului corect: o echipă de peste 50 de medici specializați în neurologie și domeniile conexe și tehnologie de ultimă oră pentru investigații imagistice și non-imagistice. 

Cele mai comune cauze pentru durerea de cap 

Durerea de cap are cauze extrem de variate. Cei mai comuni factori declanșatori sunt: 

  • stresul, care provoacă contracții musculare la nivelul umerilor și gâtului, declanșând cefaleea de tensiune; 
  • alimentația (înfometarea, consumul de alimente procesate); 
  • consumul de alcool; 
  • oboseala; 
  • sevrajul cofeinic; 
  • variațiile hormonale (mai ales la femei); 
  • factorii de mediu (schimbări sezoniere, lumină puternică, mirosuri intense). 

Cefaleea poate apărea însă și pe fondul unor afecțiuni neurologice sau de altă natură, cum sunt tumorile cerebrale, malformațiile Chiari, AVC-urile și anevrismele cerebrale, encefalita, hematoamele, hipertensiunea arterială, sinuzita acută, glaucomul, infecțiile respiratorii sau cele exprimate la nivelul urechii medii. 

De aceea, răspunsul la întrebarea „Cu ce trece durerea de cap” variază – în funcție de cauză, durerea poate răspunde la un alt tratament. Și tot de aceea este absolut necesară consultația de specialitate. Numai prin diagnosticare certă poate fi stabilit tratamentul adecvat. 

Cu ce trece durerea de cap 

Când cefaleea nu mai este o problemă izolată, ci se manifestă frecvent și îți creează dificultăți în activitatea de zi cu zi, îți recomandăm să ceri ajutorul unui neurolog. Tentația de a căuta soluții în varietatea mare de medicamente antialgice și antiinflamatoare, până la găsirea unuia care să dea rezultate, este contraproductivă: dacă durerea e declanșată de o afecțiune, foarte probabil niciun medicament anti-durere nu va da rezultat; în plus, amânarea consultației și implicit a diagnosticării certe înseamnă timp pierdut în lupta cu boala.  

„Cu ce trece durerea de cap” nu trebuie să fie o întrebare pe care o pui în farmacie, colegilor de serviciu sau pe internet, ci medicului neurolog. Acesta este singurul care poate răspunde corect, după stabilirea cauzei problemei tale de sănătate. 

Iată cum poți scăpa de durerea de cap, conform specialiștilor Neuroaxis: 

Urmând tratamentul recomandat de medicul neurolog 

Apelând la neurolog, ai siguranța unui diagnostic cert și a tratamentului adecvat. Siguranța că medicamentul sau medicamentele prescrise țintesc exact cauza problemei tale de sănătate. Întotdeauna, specialiștii Neuroaxis efectuează investigații amănunțite când pacientul acuză dureri de cap, pentru că plaja de afecțiuni care le pot genera este extinsă. Iar consultația de neurologie nu este condiționată temporal, ci durează atât cât este nevoie pentru ca medicul să obțină toate informațiile necesare, prin anamneză și examinare fizică, pentru a stabili diagnosticul sau investigațiile necesare clarificării acestuia. 

Ca să scapi de durerile de cap, urmează întocmai tratamentul recomandat de neurolog și revino periodic la control, la intervalele recomandat de medic, pentru monitorizare și ajustarea medicației, dacă este nevoie. 

Evitând factorii declanșatori 

Dacă durerea de cap de care suferi este o durere de cap primară, tratamentul medicamentos recomandat de medicul neurolog va fi însoțit de recomandări privind evitarea factorilor declanșatori – stres, alimentație, oboseală. Vei spune, poate, că este dificil să eviți stresul, când ai un job care te ține în tensiune, sau oboseala, când tu suferi de insomnie. Însă și pentru astfel de situații există soluții. Nivelul de stres poate fi gestionat prin tehnici de relaxare, iar tulburările de somn pot fi tratate – la Neuroaxis vei găsi sprijin și pentru aceste afecțiuni, echipa noastră integrând medici neurologi supraspecializați în somnologie. 

Renunțând la obiceiurile dăunătoare 

O altă recomandare pe care ți-o va face medicul este renunțarea la obiceiurile dăunătoare, dacă acestea stau la baza problemei tale de sănătate. Consumul de alcool și consumul de alimente procesate pot declanșa durerile de cap și trebuie evitate. La fel, statul vreme îndelungată pe scaun, în fața calculatorului. Dacă adoptăm o poziție vicioasă la birou (aplecați spre monitor, „cocoșați”, fără suport lombar și cervical) și nu ne ridicăm din 30 în 30 de minute să facem un pic de mișcare, apare tensiunea musculară responsabilă pentru durerea de cap la ceafă.  

Adoptând un stil de viață activ 

Adăugând practicarea regulată a sportului recomandărilor de mai sus, îți îmbunătățești șansele de a scăpa de durerile de cap, de a împiedica reapariția lor și, per total, te vei bucura de o stare de sănătate mai bună. Sportul reduce tensiunea musculară, reduce stresul, reglează somnul și poate corecta o postură vicioasă – patru factori favorizanți ai cefaleei. 

De ce e important consultul neurologic atunci când te confrunți cu dureri de cap 

Consultul neurologic este important pentru că este singura modalitate de a te asigura că primești un tratament corect, țintit, în durerile de cap, dar și pentru că doar astfel poți descoperi dacă nu cumva în spatele acestor manifestări se ascunde o afecțiune gravă. De regulă, în bolile neurologice care dau cefalee sunt foarte importante diagnosticarea timpurie și inițierea imediată a tratamentului. 

Nu amâna programarea la medic dacă te confrunți cu dureri de cap persistente, dacă acestea sunt însoțite de simptome precum greață și sau vărsături, amețeli, convulsii, stări confuzionale sau tulburări de vedere ori memorie. În acest caz, poate fi vorba despre o urgență medicală. 

Te așteptăm la Neuroaxis pentru a lămuri cu ce trece durerea de cap în cazul tău. Programează-te la consultație la prima clinică integrată de neurologie și neuroimagistică din București pentru a beneficia de expertiză, investigații rapide, diagnostic de certitudine și tratament eficient. 

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Neuroștiința din spatele Crăciunului. Cum se activează „circuitul fericirii”

Noutati

Cum ți se schimbă creierul iarna

Noutati

8 motive pentru care creierul tău iubește sărbătorile de iarnă

Noutati
Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi direct în inbox informații esențiale din sfera sănătății creierului.

keyboard_arrow_up