Ce este un RMN cerebral cu substanta de contrast?
Un RMN cerebral cu substanta de contrast este la fel ca unul simplu, cu singura diferenta ca inainte ca pacientul sa intre in tub, i se injecteaza o substanta de contrast care evidentiaza bariera hemato-encefalica. Acest detaliu ii ofera medicului informatia daca exista sau nu o perturbare in comunicarea dintre vasele de sange din cap si creier.
RMN-ul cerebral cu substanta de contrast este recomandat atunci cand este necesara o analiza amanuntita a vaselor de sange din cap, pentru a vedea daca exista sau nu stenoze sau perturbari ale fluxului de sange din vase, artere sau vene.
Inainte de realizarea unui RMN cu substanta de contrast se realizeaza anumite investigatii pentru a fi siguri ca pacientii pot primi aceasta substanta. RMN-ul cu substanta de contrast nu este in general periculoas pentru pacienti, ea poate da in putine cazuri anumite reactii alergice, care sunt insa monitorizate de personalul medical si nu pot pune in pericol viata pacientilor.
RMN cerebral la clinica Neuroaxis
Aparatul cu care lucram, Magnetom Lumina 3 Tesla de la Siemens, ofera un confort sporit pacientului prin deschiderea mare a tubului (70 de cm), prin reducerea zgomotele produse, prin posibilitatea ca pacientul sa urmareasca materiale video si audio in timpul investigatiei de RMN cerebral cu sau fara substanta de contrast si prin lumina ambientala, care creeaza un cadru prietenos.
Deoarece dorim ca pacientii sa beneficieze de cea mai buna expertiza medicala, investigatia de RMN cerebral este realizata de o echipa dedicata de medici specializati in neuroimagistica si supraspecializati in anumite afectiuni neurologice, ceea ce ofera mult mai multa precizie in stabilirea diagnosticului.
Intrebari frecvente despre RMN-ul cerebral
Care este riscul unui RMN cerebral?
Nu exista niciun risc asociat cu un RMN la cap. Sunt insa cazuri in care pacientul sufera de claustrofobie si investigatia se poate realiza sub sedare, sau anumiti pacienti pot avea alergie la substanta de contrast.
Exista in schimb restrictii clare, nu se poate face un RMN cerebral de catre persoanele care au implanturi metalice magnetice sau orice alt dispozitiv sensibil la unde magnetice oriunde in corp.
Cum te pregatesti pentru un RMN cerebral?
In primul rand, psihic. Este o investigatie care dureaza cateva zeci de minute, timp in care trebuie sa stai nemiscat in tubul aparatului, asadar trebuie sa te inarmezi cu rabdare.
Fizic, pregatirea presupune sa vii in haine lejere de care te poti schimba, deoarece in aparat vei intra doar in lenjerie si intr-un halat de unica folosinta. In cazul in care vei efectua o investigatie de RMN cu substanta de contrast, trebuie sa faci inainte doua analize: uree si creatinina, pentru a ne asigura ca organismul va suporta substanta. Aceste analize pot fi facute si in cadrul clinicii noastre.
Este important sa comunici personalului Neuroaxis daca ai implanturi sau alte dispozitive in corp care pot interactiona cu undele magnetice produse de aparat.
In clinica Neuroaxis, pacientului i se va explica inainte de analiza toti pasii care vor fi parcursi, de la completarea documentelor necesare pana la simularea analizei de RMN cerebral, pret de cateva minute, pentru a se obisnui cu protocolul.
RMN cerebral pret
RMN cerebral nativ pret – 890 lei
Rmn cerebral cu substanta de contrast pret – 1250 lei
La clinica Neuroaxis din Bucuresti puteti sa faceti mai multe tipuri de investigații de imagistica, de la RMN cerebral, la CT sau RMN functional.