Durerea de cap în zona frunții. De ce apare și cum o tratăm

Table of Contents

Durerea poate apărea în orice zonă a capului – la tâmple, la ceafă, în creștet -, iar când nu vorbim despre un disconfort episodic, ci despre unul persistent și recurent, este recomandat să notezi unde se manifestă cu predilecție și să apelezi la medicul neurolog pentru a afla cauza. În funcție de regiunea afectată, durerea poate semnala probleme de sănătate diferite. Astăzi vom vorbi despre durerea de cap în zona frunții – care sunt cauzele ei și cum o putem trata. 

Este foarte important să ceri ajutor de specialitate când durerea de cap începe să-ți afecteze calitatea vieții, pentru că poate fi simptomul unei boli neurologice. Iar în acest caz, diagnosticarea timpurie și inițierea imediată a tratamentului adecvat sunt esențiale. 

Accesând consultația de neurologie la Neuroaxis, prima clinică integrată de neurologie și neuroimagistică din România, beneficiezi de expertiza unei echipe extinse de peste 50 de specialiști în neurologie și domeniile conexe, care oferă servicii complete pacienților clinicii: investigații țintite, diagnostic de certitudine, tratament eficient și monitorizare în afecțiunile cronice. Toate investigațiile sunt efectuate la Neuroaxis cu tehnologie de ultimă generație, care asigură rezultate de înaltă precizie. 

De ce apare durerea de cap în zona frunții 

Durerea manifestată în această zonă a capului este, în general, provocată de cefaleea de tensiune. Resimțită ca o bandă care strânge fruntea, de intensitate variată, ea afectează mai frecvent femeile decât bărbații și este raportată, la nivel global, la 20-40% din populația adultă, în forma episodică, și la 3% în forma cronică. 

Cauza cefaleei de tensiune nu este cunoscută. Specialiștii bănuiesc implicarea factorilor genetici în cefaleea cronică și a factorilor de mediu în cea episodică. Iar când cefaleea are caracteristici atipice, este posibil să fie implicată o boală de fond, durerea de cap în zona frunții fiind, în acest caz, un simptom al acesteia. 

Ca potențiali factori de risc pentru declanșarea cefaleei cu manifestare în zona frunții au fost identificați: stresul, contracțiile repetate ale musculaturii feței generate de emoții sau stres (cum este bruxismul), sensibilitate musculară pericraniană, depresia și anxietatea, oboseala cronică, tulburările de somn (apnee, insomnie), sexul (femeile sunt mai predispuse), consumul de alcool, foamea, deshidratarea și istoricul de migrene. 

De ce este necesară vizita la un medic neurolog când te confrunți cu acest simptom 

Orice durere de cap, inclusiv cea în zona frunții, este potențial periculoasă și trebuie evaluată de medic, atunci când este persistentă și/sau severă și rezistentă la medicația antialgică. Prin anamneză, examinare clinică și investigații imagistice cerebrale, expertul neurolog poate stabili dacă este vorba despre o durere de cap primară (generată de hipersensibilitatea anumitor structuri craniene și declanșată de factori externi) sau de una secundară (apărută pe fondul unei boli). 

Diagnosticul de certitudine stabilit de expert în urma consultației este esențial pentru alcătuirea unui plan de tratament eficient. 

Cum tratăm durerea de cap în zona frunții 

Pentru acest tip de durere de cap, în cazul căreia nu este identificată o boală de fond (așadar, o durere de cap primară), sunt recomandate, în funcție de severitate: 

  • antiinflamatoare nesteroidiene (aspirină, ibuprofen, naproxen, ketoprofen, indometacin); 
  • antidepresive precum amitriptilina (antidepresiv triciclic, care crește nivelul serotoninei) sau mirtazapina și venlafaxina (antidepresive tetraciclice, care determină o eliberare crescută de serotonină și norepinefrină); 
  • anticonvulsivante, cum este topiramat. 

Tratamentul nu se reduce însă la administrarea de medicamente. Ținând cont de frecvența cu care se manifestă durerea, de intensitatea ei, de factorii de risc identificați și de eventualele simptome asociate (rar, cefaleea de tensiune poate fi însoțită de tulburări de vedere, greață și/sau vărsături), medicul va alcătui un plan terapeutic complex, care poate include: 

  • psihoterapie, pentru gestionarea factorilor declanșatori precum stresul, consumul de alcool, depresia, anxietatea; 
  • terapie CPAP, dacă pacientul prezintă sindromul de apnee în somn; 
  • deprinderea unor tehnici de relaxare; 
  • adoptarea unui stil de viață activ; 
  • stabilirea unor reguli alimentare (respectarea meselor, consumul de alimente sănătoase); 
  • măsuri de igiena somnului, menite să asigure o odihnă suficientă și de calitate. 

Fiecare plan terapeutic este personalizat, pentru a răspunde cât mai bine nevoilor pacientului. 

Iar în cazul în care durerea de cap în zona frunții se manifestă pe fondul unei afecțiuni, tratramentul va viza atât cauza, cât și efectul. 

Scapă de durerea de cap cu ajutorul experților neurologi de la Neuroaxis 

Când ai dureri de cap, ai nevoie de un neurolog cu experiență în diferențierea tipurilor de cefalee – lucru esențial pentru stabilirea unui diagnostic de certitudine. Te așteptăm cu o echipă extinsă de medici supraspecializați, care vor afla, prin investigații țintite, care este sursa durerii și îți vor crea un plan terapeutic personalizat. 

Dacă vrei să afli cu ce-ți trece durerea de cap în zona frunții, programează-te la unul dintre experții clinicii Neuroaxis din București, online sau apelând call centerul clinicii noastre. 

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Cât mai trăiești după un AVC și cum se schimbă viața după un accident vascular cerebral

Afectiuni si tratamente

Leacuri pentru dureri de cap. De ce nu recomandă medicii tratamentele naturiste pentru acest simptom

Afectiuni si tratamente
Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up