Durerea de cap. 23 de cauze care te pot trimite la neurolog
Autor: Dr. Dan Buzoianu
Despre autorDurerile de cap apar din cauze atât de variate, încât în multe situații, fără consultația de neurologie, este dificil de clarificat ce le-a declanșat și care este tratamentul corect. Cea mai comună durere la nivel global, cu peste 50% din populație afectată, durerea de cap poate fi efectul secundar al unei alegeri alimentare nepotrivite sau al consumului de alcool, manifestarea unei infecții sau inflamații din zona capului ori simptom pentru tumori sau anevrisme cerebrale. Iar cauzele posibile nu se opresc aici.
Un sondaj efectuat de Neuroaxis în 2021 arată că, în ciuda prevalenței și a problemelor generate de durerile de cap – cefaleea constantă face dificilă până și realizarea sarcinilor simple, de zi cu zi -, o bună parte din românii afectați de această problemă de sănătate nu merg la medic, iar din cei care merg, o parte nu urmează tratamentul recomandat.
Echipa Neuroaxis îndeamnă la responsabilitate. Durerile de cap pot fi cauzate de afecțiuni grave, în care diagnosticarea timpurie este esențială. O consultație de neurologie programată la timp îți poate îmbunătăți calitatea vieții sau chiar salva viața.
În clinica noastră, consultația de neurologie durează atât cât este nevoie pentru ca medicul să efectueze o anamneză amănunțită, menită să clarifice cauzele durerilor de cap sau pașii care trebuie urmați pentru stabilirea diagnosticului de certitudine. O echipă de peste 50 de experți în neurologie și specialitățile conexe asigură la Neuroaxis diagnosticarea, tratarea și monitorizarea pacienților cu dureri de cap și alte afecțiuni neurologice, iar investigațiile necesare, imagistice sau non-imagistice, sunt efectuate cu tehnologie de ultimă generație.
Cauzele durerilor de cap
Durerile de cap pot fi primare, cauzate de hipersensibilitatea anumitor structuri aflate la nivelul capului și declanșate de factori ce țin de stilul de viață și de mediu, sau secundare, când sunt cauzate de anumite boli. Durerile de cap primare sunt, de regulă, mai puțin grave și pot fi prevenite, prin evitarea factorilor declanșatori. Cele secundare au caracter constant și sunt cu atât mai periculoase cu cât este mai gravă afecțiunea de fond.
Reluăm recomandarea de a apela la medicul neurolog dacă durerea este puternică, constantă, nu cedează la medicație antialgică sau revine în ciuda tratamentului. Intervenția unui expert este crucială pentru diagnosticare și stabilirea tratamentului adecvat.
Iată cele mai frecvente cauze ale durerilor de cap:
Consumul de alcool
Consumul de alcool poate declanșa durerea de cap prin mai multe mecanisme:
- prin vasodilatație;
- prin deshidratare;
- prin substanțele pe care le conține – vinul, de exemplu, conține histamină, sulfiți și taninuri, toate cu potențialul de genera cefalee.
Alimentele procesate
.Conținutul ridicat de nitriți din cărnurile procesate (mezeluri), afumate industrial, poate fi dintre factorii declanșatori ai cefaleei. Explicația rezidă, spun cercetătorii, în faptul că alimentele procesate declanșează și întrețin în organism un proces inflamator care poate genera o multitudine de afecțiuni, inclusiv migrena.
Insomnia
Asocierea dintre cefalee și tulburările de somn este bidirecțională: cefaleea poate favoriza tulburările de somn, iar tulburările de somn – insomnia sau un somn de slabă calitate, cu treziri dese – pot declanșa un atac de cefalee. Insomnia este și cea mai comună tulburare de somn de care suferă pacienții diagnosticați cu migrenă.
O postură incorectă
Statul prelungit pe scaun, la calculator, într-o postură incorectă – cu spatele îndoit, capul aplecat și umerii aduși în față – duce la tensionarea musculaturii spatelui, umerilor și gâtului și, pe cale de consecință, la declanșarea durerilor de cap la ceafa. Durerile sunt mai pronunțate la persoanele care suferă de spondiloză cervicală.
Foamea
În acest caz, durerea de cap este modul în care corpul semnalează că are nevoie de mâncare pentru a funcționa. Cefaleea de tensiune și chiar migrena pot fi declanșate fie pe fondul hipoglicemiei, fie din cauza histaminei secretate de organismul privat de hrană, care duce la tensionarea musculaturii. Amețelile, oboseala, durerile de stomac, tremorul însoțesc cefaleea provocată de hipoglicemie.
Deshidratarea
Mecanismul care declanșează durerea de cap pe fondul deshidratării nu este pe deplin înțeles. Creierul neavând receptori de durere, se crede că cefaleea apărută pe fondul unui aport insuficient de lichide este provocată, cel mai probabil, de receptorii de durere prezenți în meninge (țesutul care acoperă creierul). Durerea de cap din cauza deshidratării se manifestă, de regulă, în zona frunții sau la ceafă, rar pe o parte. Tinde să se intensifice la mișcare și poate fi însoțită de oboseală, amețeală și uscăciunea gurii.
Stresul
Corpul răspunde la stresul indus de problemele din viața personală sau din cea profesională prin tensionarea musculaturii și bruxism, iar acestea favorizează declanșarea cefaleei de tensiune și a migrenei. În special în cazul adulților tineri și al copiilor care suferă de dureri de cap (în perioada examenelor sau dacă trec prin situații stresante la școală) este de vină stresul.
Intoxicația cu monoxid de carbon
Cefaleea este cel mai frecvent simptom raportat în intoxicația acută cu monoxid de carbon. Durerile de cap care au această cauză sunt descrise de pacienți ca pulsatile și difuze și pot fi însoțite de amețeli și oboseală. În intoxicația severă, la aceste simptome se adaugă durerile în zona toracelui, un ritm cardiac crescut, convulsiile și pierderea conștienței.
Tumorile cerebrale
Durerile de cap severe, recurente și de durată – de regulă, mai puternice dimineața, la trezire, și diminuate pe parcursul zilei – sunt primul semnal de alarmă pentru tumori cerebrale. Mare atenție dacă sunt însoțite de: oboseală, somnolență sau tulburări de somn, probleme de memorie, deficite motorii, convulsii. Toate acestea întăresc necesitatea unei consultații rapide de neurologie.
Malformațiile Chiari
Malformațiile Chiari au durerea de cap ca simptom principal. Acestea reprezintă un defect structural al bazei craniului și al cerebelului, manifestate fie prin extinderea părții inferioare a cerebelului într-o deschidere de la baza craniului (foramen magnum), fie prin extinderea atât a cerebelului, cât și trunchiului cerebral în foramen magnum.
Anevrismele cerebrale
Intensitatea durerilor anunță severitatea anevrismului cerebral: o durere de cap resimțită la nivelul ochilor poate fi semnul unui anevrism de dimensiuni mari, dar nerupt, în vreme ce o cefalee puternică, cu debut brusc, însoțită de greață, vărsături, tulburări de vedere sau convulsii poate anunța un anevrism rupt – aceasta este o urgență medicală, pentru care trebuie apelat la 112 fără întârziere!
Accidentele vasculare cerebrale
Durerea puternică de cap, instalată brusc, mai ales dacă este însoțită de greață și vărsături în jet, poate anunța un AVC. Alte semne de accident vascular cerebral sunt tulburările de vorbire, scăderea forței musculare pe o parte a corpului, amorțeala la nivelul feței, tulburările de vedere, pierderea conștienței. AVC-urile, ca și anevrismele rupte, reprezintă o urgență medicală.
Encefalita
Inflamație a creierului – de natură virală, bacteriană sau declanșată de un proces inflamator sau tumoral din organism -, encefalita are ca simptome durerea de cap puternică, rigiditate la nivelul gâtului, febră, sensibilitate accentuată la lumină și sunete, tulburări de mișcare, convulsii. Este este o afecțiune gravă, care necesită tratament prompt pentru a reduce riscul de complicații și chiar de deces.
Prezența unui hematom
Și prezența unui cheag de sânge la creier se poate manifesta prin dureri de cap puternice, însoțite de unul sau mai mult din următoarele simptome: dificultăți de vorbire, tulburări de vedere, amețeli, slăbiciune musculară la nivelul feței, brațelor sau picioarelor. Hematoamele intracraniene pot duce la tromboză venoasă cerebrală și la AVC, de aceea, recomandăm programarea fără întârziere la o consultație de neurologie, în cazul simptomelor de mai sus.
Sinuzita acută
Durerile de cap resimțite ca o presiune, care se manifestă în spatele ochilor și se agravează când te apleci, pot anunța o sinuzită acută. Pot fi însoțite de congestie nazală sau de scurgeri purulente, pierderea parțială sau totală a mirosului, tuse, febră. Netratată, sinuzita poate duce la o gamă largă de complicații intracraniene și orbitale cu risc de mortalitate: abces cerebral, empiem (puroi) subdural, abces epidural, meningită, tromboza sinusurilor venoase, osteomielita osului frontal, celulita și abcesul orbital.
Afecțiunile stomatologice
Durerile de cap pot apărea în infecțiile dentare severe, după intervenții chirurgicale stomatologice, dar și ca efect secundar în afecțiuni precum bruxismul nocturn (scrâșnitul din dinți). Este important de reținut că infecțiile dentare netratate pot duce inclusiv la probleme neurologice – abcesul cerebral poate fi o complicație a abcesului dentar.
Infecțiile la nivelul urechii medii
Durerile de cap pot apărea și în cazurile severe de infecții la nivelul urechii medii, dar sunt precedate de alte semne care indică necesitatea unui control ORL sau de otoneurologie: dureri moderate sau puternice de ureche, senzația de ureche înfundată, simptome de răceală (tuse, rinoree sau nas înfundat).
Arterita cu celule gigantice
Este o inflamație a mucoasei arterelor, care afectează, de regulă, arterele din zona capului și care se manifestată prin durere severă, persistentă, bilaterală, resimțită în zona tâmplelor, însoțită de o sensibilitate pronunțată a scalpului, dureri de maxilar, febră, oboseală, tulburări de vedere. Netratată, arterita cu celule gigantice poate duce la pierderea vederii.
Glaucomul
În cazul glaucomului, durerile de cap sunt severe și sunt însoțite de dureri oculare puternice și de tulburări de vedere (atât centrală, cât și periferică). Pentru că este o afecțiune care duce la pierderea vederii, este foarte importantă identificarea corectă a primelor simptome: presiune intraoculară și vedere încețoșată.
Hipertensiunea arterială
Un puseu de tensiune poate da dureri de cap de intensitate medie sau severă. Când se manifestă prin dureri de cap severe, însoțite de dureri în piept, amețeli, dificultăți de respirație, greață, vărsături și/sau tulburări de vedere, este recomandată solicitarea asistențeei medicale de urgență. Hipertensiunea arterială este factor de risc pentru accidentul vascular cerebral.
Infecțiile respiratorii
În această situație, cauza durerilor de cap este mai ușor de identificat. Cefaleea din gripă și în viroze respiratorii este însoțită de una sau mai multe simptome specifice acestor afecțiuni: rinoree, tuse, durere în gât, dureri musculare, oboseală, febră. Recomandăm însă o consultație de specialitate dacă durerile de cap continuă să se manifeste și după ce infecția s-a vindecat și celelalte simptome au dispărut. O infecție de natură virală poate declanșa cefaleea persistentă.
Tulburările de anxietate
Studiile derulate până în prezent sugerează o predispoziție comună la tulburări de anxietate (din spectrul cărora fac parte și atacurile de panică), depresie și migrene. Episoadele migrenoase sunt frecvente la persoanele care suferă de tulburări de anxietate și se pot intensifica înaintea unui atac de panică.
Toxoplasmoza
Însoțite de stări confuzionale și dificultăți de concentrare, durerile de cap pot anunța și infecția cu toxoplasma gondii, un parazit care se reproduce în tractul digestiv al mamiferelor. Toxoplasma gondii este unul dintre cei mai răspândiți paraziți – este estimat că 30% din populația globului prezintă o infecție cronică, majoritatea fiind asimptomatică.
Cum tratăm durerea de cap la Neuroaxis
Tratamentul durerii de cap se face personalizat la Neuroaxis, în funcție de tipologia cefaleei și de cauza acesteia. Dacă vorbim despre dureri de cap primare, declanșate de stilul de viață sau de factori de mediu, tratamentul presupune administrarea de antialgice punctual, când apare cefaleea, și recomandarea fermă de evitare a factorilor declanșatori.
În cazul durerilor de cap secundare, tratamentul vizează boala de fond. Medicul neurolog stabilește protocolul terapeutic corect după clarificarea diagnosticului. Iar când consultația de neurologie evidențiază o boală neurologică gravă, activăm protocolul specific afecțiunii respective – în cazul depistării unei tumori cerebrale, de exemplu, este convocată Tumor Board, o comisie formată din experți în neuro-oncologie, neurochirurgie, radiologie și anatomopatologie, care abordează multidisciplinar cazul, pentru a oferi pacientului cele mai bune variante terapeutice.
Se poate întâmpla ca în timpul consultației să fie identificate cauze din sfera altor specialități, cum este otoneurologia. În astfel de situații, medicii Neuroaxis din specialitățile respective colaborează pentru continuarea investigațiilor și identificarea celei mai bune rute terapeutice.
Când devine durerea de cap un motiv de îngrijorare
Orice durere de cap care persistă, este severă, nu cedează la medicație antialgică sau revine în ciuda tratamentului, este un motiv de îngrijorare. Însă cele mai periculoase dureri de cap sunt cele puternice instalate brusc și însoțite de alte simptome neurologice: tulburări de vorbire, de vedere, de mobilitate ori cognitive, amețeli, parestezii, slăbiciune musculară, somnolență excesivă, greață și vărsături, convulsii, pierderea conștienței. În oricare din aceste cazuri vorbim despre o urgență, așadar, apelează 112 și solicită asistență medicală de urgență.
Află de la experții Neuroaxis cu ce trece durerea de cap și de ce este important consultul neurologic când te confrunți cu cefalee severă, persistentă și rezistentă la medicație aici.
Pentru cefaleea constantă, dar care nu reprezintă o urgență medicală, te așteptăm la Neuroaxis. Durerile de cap de cauze neurologice sunt tratate frecvent și eficient, de echipa noastră experimentată. Programează-te acum la o consultație la prima clinică integrată de neurologie din București.