Ce este infuzia subcutanată continuă cu apomorfină (SCAI)
Infuzia subcutanată continuă cu apomorfină reprezintă administrarea de apomorfină la nivel subcutanat într-un mod continuu. Deoarece durata injecțiilor cu apomorfină are o durata medie a efectului de 30-60 de minute, utilizarea acestora pentru un efect îndelungat nu este fezabilă, necesitând injectări mult prea frecvente. Având in vedere eficiența majoră a apomorfinei privind ameliorarea simptomelor motorii și non-motorii asociate bolii Parkinson, metoda de administrare continuă utilizată în cazul pompelor cu levodopa cu administrare intestinală a fost adaptată pentru utilizarea subcutanată. Spre deosebire de acestea din urmă însă, nu sunt necesare manevre invazive, administrarea efectuându-se direct sub piele prin intermediul unui tub de silicon fixat în zonele cu țesut subcutanat bogat, în special la nivelul abdomenului. Pentru a evita reacțiile adverse cutanate, sunt esențiale igiena locală corespunzătoare și schimbarea regulată a locului de infuzie.
Când este indicată infuzia subcutanată continuă cu apomorfină (SCAI)
Infuzia subcutanată continuă cu apomorfină este indicată în boala Parkinson avansată. Un consens recent definește o boala Parkinson drept avansată atunci când în ciuda optimizării schemei terapeutice, este prezentă cel puțin una din trei condiții: controlul bolii necesită administrarea a minim 5 doze de levodopa pe zi, existența a minim două ore de off motor sau existența a minim o oră de diskinezii deranjante. De asemenea, utilizarea a mai mult de 4-6 injecții subcutanate cu stiloul de apomorfină este un bun indicator că devine utilă o administrare continuă.
Beneficiile aduse pacientului
Administrarea continuă a apomorfinei conduce la o stimulare dopaminergică mult mai constantă, ceea ce permite atât scăderea considerabilă a perioadei de off motor, cât și ameliorarea perioadei cu diskinezii. Beneficiile nu vizează însă doar simptomele motorii, putând exista ameliorare semnificativă a unor simptome non-motorii asociate bolii Parkinson, precum tulburările de somn, disfuncția urinară, durerile etc.
Unde se poate face Infuzia Subcutanată Continuă cu Apomorfină (SCAI)
Infuzia subcutanată continuă cu apomorfină se realizează în centre în care există medici neurologi cu experiență în tratamentul bolii Parkinson. În cadrul Clinicii de Neurologie Neuroaxis din București, pacienții cu boala Parkinson au posibilitatea să beneficieze de această opțiune terapeutică.
Protocolul SCAI la Neuroaxis
Inițierea SCAI se face după cel puțin o vizită în care se stabilește stadiul bolii, întrunirea criteriilor pentru boală Parkinson avansată, detalierea simptomelor motorii și non-motorii și a comorbidităților. În acest fel se stabilește atitudinea terapeutică corespunzătoare: posibilitatea de optimizare a terapiei orale, respectiv indicația de inițiere a unei terapii avansate. Recomandarea unei terapii avansate se realizează ținând cont de profilul fiecărei persoane cu boală Parkinson, având în vedere beneficiul așteptat, reacțiile adverse posibile, dar și preferința pacientului.
Odată stabilită indicația pentru infuzia subcutanată continuă cu apomorfină, se efectuează o electrocardiogramă pentru excluderea unui sindrom de QT lung și se inițiază tratament cu domperidonă cu cel puțin 1-3 zile anterior inceperii infuziei cu apomorfină.
În ziua inițierii infuziei cu apomorfină schema terapeutică este administrată conform programului anterior, cu posibile modificări parțiale indicate de medicul neurolog. Înainte de inițierea infuziei subcutanate continue cu apomorfină se efectuează o electrocardiogramă și un test pentru măsurarea unei potențiale hipotensiuni arteriale ortostatice, apoi este începută infuzia cu un flux continuu mic cu monitorizarea apariției de reacții adeverse. Persoana cu boală Parkinson va fi monitorizată câteva ore pentru apariția de reacții adverse, timp în care este realizat un instructaj detaliat privind modul de funționare al pompei cu apomorfină.
Dacă terapia este bine tolerată, pacientul poate merge la domiciliu. Ulterior rata de infuzie a terapiei este ajustată lent pentru a evita pe cât posibil apariția de reacții adverse. În această perioadă pacientul este urmărit atent, până la identificarea schemei terapeutice optime.
Limitarile și complicației Terapiei cu apomorfină
Administrarea apomorfinei sub formă de stilou (pen) sau infuzie subcutanată continuă nu este indicată persoanelor cu patologii cardiovasculare severe, respectiv celor cunoscuți cu sindrom de QT lung. Prezența unor simptome asociate bolii Parkinson ar putea reprezenta de asemenea o contraindicație. Dintre acestea, hipotensiunea arteriala ortostatică severă, existența unei tulburări neurocognitive majore sau halucinațiile persistente limitează cel mai mult inițierea terapiei. Apariția anumitor reacții adverse pe parcursul administrării terapiei poate limita de asemenea utilizarea apomorfinei. Dintre acestea, cele mai importante sunt hipotensiunea arterială ortostatică severă, somnolența excesivă, halucinații persistente, tulburarări comportamentale, respectiv reacțiile cutanate locale. Acestea trebuie atent monitorizate pe parcursul terapiei cu atenționarea medicului neurolog curant. Ajustarea infuziei poate conduce la remiterea acestora, însă persistența lor la un nivel semnificativ ar putea indica necesitatea opririi tratamentului.