Migrenele se clasifica in 2 categorii: migrena comuna (sau fara aura) si migrena cu aura. Aura se manifesta printr-o tulburare de vedere, de auz, senzoriala, motorie, verbala, gustativa, amorteli sau slabiciuni musculare. Aceasta poate sa apara inainte sau in timpul migrenei. Cea vizuala este cea mai frecvent descrisa.
Tipologie
- Aura vizuala precede cefaleea tipica cu caracteristici migrenoase si este caracterizata prin tulburare de vedere (vedere incetosata, neclara, scotoame, spoturi luminoase). Durata acesteia variaza la fiecare pacient in parte, dar nu mai mult de 10-20 minute.
- Cea senzoriala incepe ca o furnicatura sau ca o amorteala prezenta la nivelul unui membru sau la amandoua cu durata de 10-20 de minute. Senzatia se poate raspandi la nivelul fetei si al limbii.
- Un alt tip de aura poate cauza tulburari de vorbire tranzitorii, slabiciune musculara la nivelul membrelor de o parte a corpului sau caderea pleoapei unilateral – aspect mai rar intalnit.
Simptome pentru migrena cu aura
Ceea ce este foarte important este ca in cazul migrenei cu aura, aceste simptome neurologice preced cu aproximativ 20 de minute atacul migrenos. Cefaleea ce urmeaza, are caracteristicile tipice ale unei migrene. La pacientii cunoscuti de mult timp cu diagnosticul de migrena cu aura, in timp, exista posibilitatea ca intregul episod sa fie caracterizat doar prin prezenta aurei, aceasta sa nu mai fie urmata de cefalee de tip migrenos.
Diagnosticare migrena cu aura
Daca prezentati semne si simptome de aura urmate de semne si simptome tipice de migrena, probabil ca aveti migrena cu aura. Medicul neurolog poate diagnostica starea, pe baza istoricului medical si a unui examen fizic.
In cazul in care aura dumneavoastra nu este urmata de dureri de cap sau daca tulburarile vizuale afecteaza doar un singur ochi, se recomanda efectuarea de teste suplimentare pentru a exclude conditii mai grave (de exemplu un atac ischemic tranzitoriu):
- O examinare vizuala – in timpul acestui examen, medicul dumneavoastra va folosi un instrument de dimensiunea unei lanterne mici (oftalmoscop) pentru a proiecta un fascicul de lumina in ochi pentru a examina fundul ochiului.
- Tomografie computerizata (CT) – aceasta tehnica cu raze X produce imagini detaliate ale organelor interne, inclusiv ale creierului.
- Imagistica prin rezonanta magnetica (IRM). Aceasta procedura de diagnosticare a imaginii produce imagini ale organelor interne, inclusiv ale creierului..
Te-ar putea interesa:
Tratament migrena cu aura
Medicamentele folosite pentru ameliorarea durerii de migrena functioneaza cel mai bine atunci când sunt luate la primul semn al migrenei viitoare – de indata ce observati semnele si simptomele sugestive pentru aura. Acestea includ:
- triptani (sumatriptan);
- medicatie;
- antiinflamatoare (aspirina, ibuprofen, naproxen);
- medicatie antialgica mixta (contine si cofeina, antiinflamator, antalgic);
- opiacee;
- daca simptomele includ greata sau varsatura se poate adauga medicatie antiemetica.
Exista o noua clasa de medicatie antimigrenoasa, actual aflata in studii clinice (faza III) ce tinteste un neurotransmitator – Calcitonin Gene Related Peptide (CGRP), prezent in cantitati mari in momentul in care se declanseaza atacul migrenos. Cercetatorii au dezvoltat anticorpi monoclonali ce tintesc si neutralizeaza acest neurotransmitator sau receptorii acestuia limitant episoadele algice.
Profilaxie
Daca prezentati mai mult de 15 episoade migrenoase pe luna medicul neurolog poate recomanda tratament profilactic. Acesta consta in medicatie din clasele: betablocante, blocante de canale de calciu, antidepresive si anticonvulsivante.
Migrena cu aura, asemenea celei fara aura, poate fi tratata corect in urma evaluarii unui medic neurolog.