Cefaleea cluster sau sindromul cluster face parte din familia cefaleelor trigeminale autonome, alături de SUNCT și de sindromul Sjaastad, și este una dintre cele mai puternice dureri de cap cu care te-ai putea confrunta. În literatura de specialitate este menționată încă din 1641, drept „o cefalee unilaterală severă recurentă care nu durează mai mult de 2 ore”. Astăzi știm că atacurile pot dura chiar și 3 ore. Congestia nazală care le însoțește creează confuzie și pacienții se adresează uneori specialistului ORL. În realitate, dacă te confrunți cu astfel de simptome, singurul medic în măsură să te ajute este neurologul.
La Neuroaxis, prima clinică integrată de neurologie și neuroimagistică din România, beneficiezi de expertiza unei echipe extinse de medici supraspecializați în toate ramurile neurologiei și în domeniile conexe, care au experiență în diagnosticarea și tratarea tuturor tipurilor de dureri de cap, și de tehnologie performantă pentru efectuarea investigațiilor imagistice specifice. Îți recomandăm să te programezi la o consultație de neurologie, dacă te confrunți cu cefalee severă, pentru a primi îngrijirea de care ai nevoie.
Ce este cefaleea de tip cluster
Cefaleea cluster este o durere de cap primară, rară (afectează până la 0,1% din populație), neobișnuit de severă, cu debut brusc și manifestare unilaterală (pe o parte a capului), care poate implica lăcrimarea, ptoza palpebrală (pleoapă căzută) și congestia oculară sau nazală. Se manifestă preponderent noaptea , de regulă, după 2-3 ore de somn.
Atacurile durează între 15 minute și 3 ore, se pot repeta de până la 8 ori pe zi/noapte, vreme de câteva săptămâni sau chiar luni, urmează de fiecare dată același tipar (ca oră a apariției și manifestare) și pot fi însoțite de o stare de agitație sau neliniște. Iar perioadele de remisiune durează de la o lună la câțiva ani.
Sindromul cluster debutează, de obicei, în jurul vârstei de 30 de ani, tinde să se remită cu înaintarea în vârstă (atacurile se răresc semnificativ) și afectează bărbații în proporție mai mare decât femeile – raportul este de 2,5 la 1. Între 15% și 20% dintre pacienți ajung să dezvolte dureri de cap cronice.
De ce apare sindromul cluster
Cauzele exacte ale cefaleei cluster nu sunt cunoscute. Atacurile par să fie legate de activarea bruscă a nervului trigemen, cel mai mare nerv cranian, prin eliberarea de histamină sau de serotonină în proximitatea lui. Faptul că atacurile au loc preponderent noaptea, au o evoluție recurent-remisivă și prezintă variații sezoniere (se manifestă în special primăvara și toamna) arată că este implicat și hipotalamusul, regiunea din creier responsabilă cu reglarea ritmului circadian, dar cum anume, încă este neclar. Investigațiile imagistice au evidențiat activarea materiei cenușii hipotalamice inferioare în timpul unui episod dureros, dar stimularea acestei zone din creier nu a generat simptomele specifice sindromului cluster, fiind luată în considerare ipoteza că prin stimulare atacurile sunt, de fapt, oprite.
Ca potențiali factori declanșatori au fost identificați:
- alcoolul și tutunul;
- altitudinile mari (drumețiile montane, călătoriile cu avionul);
- lumina puternică (inclusiv cea solară);
- efortul fizic;
- canicula, băile fierbinți;
- alimentele bogate în nitriți (mezeluri);
- anumite medicamente;
- cocaina.
Totodată, sexul masculin, istoricul familial și loviturile puternice la cap sunt considerate factori de risc.
Simptome asociate cu cefaleea de tip cluster
- Durere severă, ascuțită (ca un junghi) sau constantă, cu debut brusc.
- Este afectată o parte a feței, de la gât la tâmplă, implicând ochiul de pe partea respectivă (în jurul sau în spatele ochiului este resimțită cel mai intens durerea).
- Durerea crește în intensitate și atinge apogeul după 10-15 minute.
- Ochiul de pe partea afectată este congestionat și lăcrimează excesiv.
- Poate apărea ptoza palpebrală (pleoapă căzută).
- Pe aceeași parte, apar congestia nazală sau rinoreea.
- Fața se înroșește.
- Apare hiperhidroza (transpirația excesivă) la nivelul frunții sau al întregii fețe.
- Se instalează o stare de agitație/neliniște.
Atacurile sunt, în majoritatea cazurilor, unilaterale, dar au fost semnalate situații în care simptomele s-au deplasat de pe o parte pe cealaltă a capului fie în timpul aceluiași episod, fie de la un episod la altul.
Te-ar putea interesa:
Diferența dintre o migrenă și cefaleea de tip cluster
Există unele suprapuneri între migrenă și cluster – de exemplu, unele migrene pot provoca lăcrimare, înroșirea ochilor și congestie nazală -, dar și diferențe clare, care ajută la diagnosticare.
- Migrena poate dura o zi sau chiar mai multe zile la rând, sindromul cluster se manifestă în atacuri succesive (până la 8/zi), cu o durată de până la 3 ore fiecare.
- Pe parcursul unui atac migrenos, durerea fluctuează în severitate, dar nu dispare complet. În cluster, durerea rămâne la fel de puternică, după ce atinge punctul maxim, până la încetarea atacului.
- Localizarea durerii poate varia, în migrenă, afectând doar o parte a capului sau tot capul, în vreme ce sindromul cluster se manifestă pe o singură parte a capului.
- Persoanele afectate de migrenă caută liniștea, odihna, camerele întunecate, cele afectate de cluster sunt agitate.
- Dacă apar lăcrimare, înroșirea ochilor și congestie nazală în migrenă, acestea se manifestă bilateral; în cluster, doar pe partea capului afectată de durere.
- Migrenele pot declanșa greață și vărsături, amețeli sau tulburări de vedere (migrena cu aură), cefaleea cluster – nu.
Sindromul cluster este, totodată, mult mai rar decât migrena. În plus, migrena afectează femeile în proporție mai mare decât bărbații.
De ce este importantă vizita la neurolog când te confrunți cu simptomele cefaleei cluster
Durerile de cap puternice pot anunța nu doar sindromul cluster, ci și o serie de alte afecțiuni neurologice severe, precum accidentul cerebral vascular, un anevrism cerebral rupt sau o tumoare cerebrală. Anamneza amănunțită din timpul consultației de neurologie efectuate de expertul Neuroaxis, examinarea clinică și investigațiile imagistice realizate cu tehnologie performantă conduc către stabilirea diagnosticului de precizie și a tratamentului adecvat.
În cazul în care cefaleea cluster este identificată drept sursă a durerilor tale de cap, medicul va alcătui un plan terapeutic menit atât să-ți amelioreze simptomele în timpul unui atac, cât și să prevină repetarea acestor episoade.
Dar dacă simptomele asociate durerii ridică suspiciunea unui alt diagnostic, iar imagistica îl confirmă, planul de intervenție se schimbă: în cazul unui AVC sau al unui anevrism rupt, vorbim despre urgențe medicale, în care intervenția promptă poate face diferența între viață și moarte. În cazul diagnosticării cu o tumoare cerebrală, cazul este preluat de medicii supraspecializați în neuro-oncologie ai clinicii noastre și analizat în cadrul Tumor Board, alcătuită dintr-o echipă multidisciplinară, pentru stabilirea cele mai bune variante terapeutice.
Cum diagnosticăm sindromul cluster la Neuroaxis
Diagnosticul se bazează în special pe anamneză și examinarea clinică, de aceea, este foarte important să-i redai întocmai neurologului simptomele experimentate și tiparul lor.
Pentru a diferenția cefaleea cluster de alte dureri de cap – SUNCT, cefalee de tensiune, nevralgie de trigemen sau migrenă -, medicul te va întreba care este durata atacurilor dureroase, unde este localizată durerea (manifestările sunt întotdeauna unilaterale și resimțite cel mai intens intra sau supraorbital) și cât de intensă este. Apoi, care sunt simptomele asociate durerii – 90% dintre pacienți prezintă congestie oculară și lăcrimare excesivă, 84%, congestie nazală sau rinoree, 59%, ptoză palpebrală sau hiperhidroză la nivelul feței.
Dacă este confirmat tiparul dureros specific sindromului cluster, prezinți simptome asociate și ai suferit cel puțin 5 atacuri, este validat diagnosticul și medicul poate trece la stabilirea tratamentului.
O investigație de tip RMN sau CT cu substanță de contrast îți poate fi recomandată însă pentru excluderea unor anomalii structurale la nivelul creierului sau a unor formațiuni tumorale.
Tratamentul cefaleei de tip cluster
În cefaleea cluster, tratamentul vizează atât ameliorarea simptomelor în faza acută (în timpul atacurilor dureroase), cât și prevenirea unor noi episoade. Iată ce ți-ar putea recomanda medicul neurolog, după stabilirea diagnosticului de certitudine:
Terapie cu oxigen
Oxigenoterapia este prima opțiune terapeutică în faza acută a sindromului cluster (în timpul episodului dureros), pentru că dă rezultate în cazul a peste 66% din pacienți și nu are efecte secundare. Inhalarea de oxigen pur are ca efect ameliorarea semnificativă a simptomelor în mai puțin de 10 minute și poate stopa atacul. O ședință de oxogenoterapie durează 15-20 de minute.
Tratament medicamentos
Administrarea de sumatriptan subcutanat sau de zolmitriptan prin pulverizare intranazală dau rezultate bune în stoparea unui atac de cefalee cluster. Administrarea orală de triptani nu este recomandată, deoarece durează mai mult până își fac efectul. Alte opțiuni medicamentoase sunt reprezentate de lidocaină intranazal (cu efect la 33% dintre pacienți), octreotidă și ergotamină.
Tratament preventiv
Blocarea suboccipitală (prin injectarea unui anestezic local combinat cu un corticosteroid sau cu toxină botulinică) este prima opțiune în profilaxia cefaleei cluster. Verapamilul și glucocorticoizii dau și ele rezultate, dar în cazul celui dintâi se impune monitorizarea periodică a funcției cardiace, iar administrarea glucocorticoizilor nu e recomandată pe termen lung din cauza efecte secundare grave pe care le pot da. Alte opțiuni farmacologice includ litiu, acid valproic, melatonină și capsaicină intranazală.
Pentru pacienții care dezvoltă rezistență la medicamente se pot dovedi utile stimularea cerebrală profundă a hipotalamusului sau stimularea nervului vag.
Sfatul expertului Neuroaxis pentru prevenirea sindromului cluster
Durerile puternice asociate cefaleei cluster pot fi ameliorate cu medicație, iar atacurile pot fi prevenite cu ajutorul substanțelor și procedurilor menționate anterior, dar după ce ai fost diagnosticat cu acest sindrom, este foarte important și să eviți factorii declanșatori, atrage atenția dr. Dan Mitrea, medic neurolog în cadrul Neuroaxis, prima clinică integrată de neurologie și neuroimagistică din România.
„Dacă în cadrul consultației au fost depistați posibili factori responsabili pentru declanșarea episoadelor dureroase, evitarea lor este parte a profilaxiei, nu poți să mai consumi alcool sau tutun, de exemplu, dacă aceste substanțe îți induc atacurile. La fel de important este să nu faci abuz de medicamente, având în vedere că o cincime din pacienții cu cefalee cluster cronică dezvoltă rezistență la substanțele administrate. Sfatul meu este să anunți deîndată medicul, dacă observi că tratamentul nu mai are efect, ca să-l poată schimba. Comunicarea medic-pacient este esențială în gestionarea eficientă a acestei afecțiuni”, explică dr. Dan Mitrea.
Nu lăsa durerile de cap severe să-ți afecteze calitatea vieții, programează-te la consultație
Cefaleea cluster poate deregla sistemul nervos autonom, crescând riscul de afecțiuni cardiovasculare, iar din cauza severității simptomelor resimțite în timpul atacurilor, este frecvent asociată cu tulburări de anxietate și depresie. Dacă te confrunți cu manifestări specifice acestui sindrom, adresează-te fără întârziere unui medic neurolog pentru clarificarea diagnosticului și pentru a primi îngrijirea de care ai nevoie.
Prin prevenirea atacurilor dureroase, calitate vieții tale poate fi restabilită. Cere ajutor de specialitate la 0219965 sau prin programare online pe site-ul clinicii Neuroaxis.