Presiune in cap și țiuit in urechi, posibile simptome de afecțiuni neurologice
Presiunea în cap și țiuitul în urechi (tinitus) – cel mai des asociat cu probleme din sfera ORL – pot fi semne ale unor afecțiuni neurologice. Studiile arată că incidența ridicată a bolii neurologice în asociere cu tinitusul cronic impune o evaluare neurologică riguroasă a persoanelor care suferă de țiuit în urechi.
Conform JAMA Neurology, jurnalul de neurologie al American Medical Association, un studiu în care au fost examinate pentru leziuni neurologice 121 de persoane cu tinitus cronic a relevat, la examenul CT, că 21% dintre acestea prezentau o boală neurologică.
La Clinica Neuroaxis din București poți beneficia de toate investigațiile necesare diagnosticării afecțiunilor neurologice – RMN, CT, EEG – și o echipă de medici ultraspecializați în neurologie și domeniile conexe. Dacă simți presiune în cap și țiuit în urechi, experiența medicilor Neuroaxis și tehnologia de ultimă oră cu care este dotată clinica îți vor veni în ajutor pentru depistarea cauzei și tratarea afecțiunii diagnosticate.
Ce afecțiuni neurologice pot anunța presiunea in cap și țiuitul in urechi
Există atât afecțiuni neurologice în cazul cărora au fost raportate ambele simptome, cât și afecțiuni în care a fost semnalată doar presiune în cap sau doar țiuit în urechi. În cazul neurinomul acustic, de exemplu, sunt prezente și presiunea în cap, și țiuitul în urechi, la fel în cazul pseudotumor cerebri. La hematomul epidural, presiunea intracraniană este un simptom comun și doar foarte rar a fost raportată prezența tinitusului pulsatil.
Toate impun, pentru o diagnosticare corectă, efectuarea unui CT sau a unui RMN.
Neurinomul acustic
Numit și schwanom vestibular sau tumoră de unghi cerebelo-pontin, neurinomul acustic este o tumoră benignă care se dezvoltă pe nervul principal ce duce de la urechea internă la creier (nervul vestibular). Ramurile nervului afectează în mod direct echilibrul și auzul, iar presiunea exercitată de neuromul acustic poate provoca pierderea auzului, țiuit în urechi și probleme de echilibru.
Presiunea în cap, amețelile și amorțelile în diverse zone ale feței se adaugă simptomatologiei, în această afecțiune.
Neuromul acustic are, de obicei, o creștere lentă. În cazurile rare când evoluează rapid, ajungând la dimensiuni mari, poate perturba activitatea nervoasă și funcția creierului. Procesul expansiv aduce cu sine o presiune intracraniană pronunțată ce duce la dureri de cap puternice.
Hematomul epidural
Este o acumulare de sânge între craniu și dura mater, membrana care căptușește cavitatea craniană, cauzată, de obicei, de ruperea unei artere, în urma unei fracturi craniene.
Presiune în cap puternică – durerile de cap descrise de pacienți sunt severe, în acest caz, greață și vărsături, confuzie, amețeli și chiar pierderea cunoștinței sunt simptomele hematomului epidural.
Este o afecțiune potențial mortală și trebuie diagnosticată și tratată rapid după apariția simptomelor. Poate necesita o intervenție chirurgicală de urgență.
Hipertensiunea intracraniană idiopatică
Numită și pseudotumor cerebri, adică „falsă tumoră cerebrală”, este o afecțiune neurologică ce apare când în craniu se acumulează prea mult lichid cefalorahidian și creează presiune. Cauzele nu sunt cunoscute.
Presiunea în cap și țiuitul în urechi pulsatil sunt cele mai frecvente simptome, urmate de stări de greață, amețeli și probleme de vedere.
Nediagnosticată la timp și netratată, hipertensiunea intracraniană idiopatică poate duce la orbire.
Abcesul cerebral
Este o infecție cerebrală cauzată de bacterii sau fungi, care dă dureri resimțite ca o presiune în cap, febră, tulburări cognitive (confuzie, iritabilitate), tulburări de vedere, greață și vărsături.
Abcesul cerebral impune intervenția de urgență. Poate fi înlăturat prin drenaj chirurgical sau cu medicație.
Meningita
Este o infecție a meningelui, de natură bacteriană sau virală, care poate duce la afectarea permanentă a creierului și nervilor și la septicemie. Presiunea în cap, febra și fotofobia pot anunța prezența meningitei.
Encefalita
Encefalita este o inflamație a creierului cu potențial mortal, generată de o infecție virală, de fungi sau bacterii ori de natură autoimună.
Presiunea în cap și febra sunt cele mai comune simptome, însoțite de o suită de alte manifestări ce pot diferi de la o persoană la alta: schimbări în comportament, confuzie, dezorientare, dificultăți de vorbire, pierderea conștienței.
Meningiomul
Meningiomul este o tumoră a meningelui (straturile de țesut care protejează creierul). Presiunea în cap/ durerile de cap și slăbiciune la nivelul unei mâini sau unui picior sunt cele mai frecvente simptome, dar mai pot apărea probleme de văz și/sau auz, stare de greață și vărsături și convulsii.
Meningiomul este, în general, benign, dar poate fi și de natură canceroasă.
Și alte tipuri de tumori cerebrale, benigne sau maligne, creează presiune în cap. Este foarte important să nu ignorați acest simptom și să apelați cât mai repede la neurolog pentru a afla care este cauza.
Malformațiile arterio-venoase (MAV)
Malformațiile arterio-venoase sunt conexiuni anormale între vene și artere, care pot apărea în orice parte a corpului, dar sunt periculoase îndeosebi când sunt localizate în creier, unde comportă un risc crescut de hemoragii. Țiuitul în urechi este unul dintre simptomele MAV, dar și presiunea în cap, ce poate fi uneori atât de severă, încât să îmbrace forma migrenei. Mai pot apărea probleme de vedere, de mobilitate, slăbiciune musculară.
AVC-ul ischemic
Accidentul vascular cerebral ischemic apare când vasele de sânge din creier se blochează (din cauza unor cheaguri de sânge sau a plăcilor de aterom), ducând la o scădere bruscă a fluxului sanguin. Private de oxigen și substanțe nutritive, celulele țesutului nervos încep să moară după 3-4 minute.
O presiune în cap puternică, paralizia feței și/sau a membrelor și declinul cognitiv pot anunța un AVC ischemic și impun intervenția de urgență a unui specialist pentru diagnosticare și tratament.
Scleroza multiplă
Scleroza multiplă este o boală potențial invalidantă a sistemului nervos central (creier și măduva spinării). Simptomele pot diferi de la o persoană la alta, dar printre cele mai frecvente se află și țiuitul în urechi, datorat faptului că leziunile nervoase perturbă semnalele electrice dintre creier și urechi.
Alzheimer și boala Parkinson
Un studiu de cohortă, publicat în 2020, a relevat o legătură directă între țiuitul în urechi și cele două afecțiuni neurodegenerative, în sensul că persoanele care suferă de tinitus sunt mai predispuse la a fi diagnosticate cu Boala Alzheimer sau Boala Parkinson la 5-10 ani de la apariția acestui simptom. Cercetări anterioare au legat țiuitul în urechi cronic de reducerea substanței cenușii din creier și de afectarea integrității substanței albe.
Dacă prezinți unul dintre cele două simptome, presiune în cap sau țiuit în urechi, ori pe ambele, adresează-te cât mai repede specialiștilor de la Clinica Neuroaxis din București pentru a investiga cauza și a diagnostica corect afecțiunea care generează aceste manifestări. Depistarea timpurie este extrem de importantă în cazul afecțiunilor neurologice.
Programează-te online sau contactează-ne pentru detalii.