Ce este ecografia cardiacă
Ecografia cardiacă este o investigație bazată pe ultrasunete și este una dintre cele mai importante metode de diagnosticare a afecțiunilor inimii și de monitorizare a pacienților cardiaci.
Ecografia cardiacă este nedureroasă și poate fi făcută ori de câte ori o impune situația medicală a pacientului, deoarece nu presupune iradiere.
Poate fi efectuată inclusiv femeilor însărcinate și copiilor, întrucât nu implică riscuri.
Din cele două tipuri de ecografii cardiace, transtoracică și transesofagiană, în cadrul clinicii Neuroaxis din București poate fi efectuată ecografia cardiacă transtoracică, care este non-invazivă.
La ce folosește ecografia cardiacă
Ecografia cardiacă poate depista numeroase afecțiuni ale inimii și de aceea, este utilizată ca primă intenție dacă prezinți simptome ce ar putea sugera o problemă cardiacă – dureri în piept, suflu cardiac, dificultăți respiratorii (dispnee), capacitate scăzută de efort.
Malformațiile congenitale, afectarea miocardului, prezența trombilor sau a tumorilor cardiace, toate sunt vizibile la ecografia cardiacă. Efectuarea acestei investigații la primele semne că ceva ar fi în neregulă poate ajuta la prevenirea infarctului sau a unui accident vascular cerebral.
Găsești aici toate situațiile în care medicul îți poate recomanda efectuarea unei ecografii cardiace.
Cum te pregătești pentru o ecografie cardiacă
Ecografia cardiacă transtoracică nu presupune o pregătire specială a pacientului. Înaintea prezentării la cabinetul medicului, poți mânca și bea ca de obicei, iar medicația, dacă există, nu trebuie întreruptă.
Singura recomandare este purtarea de haine comode și ușor de dat jos, pentru că trebuie să te dezbraci de la brâu în sus.
Cum se desfășoară ecografia cardiacă
Ecografia cardiacă durează, în medie, 15-30 de minute, dar se poate întinde până la o oră, dacă medicul depistează la examinare o afectare cardiacă pe care trebuie să o examineze în profunzime.
Pacientul se dezbracă de la brâu în sus și se întinde pe pat, pe partea stângă, cu mâna stângă așezată sub cap. Medicul aplică un gel special pe sonda ecografului, apoi plimbă sonda pe pieptul pacientului. Aceasta va transmite imagini cu structura cordului și modul în care funcționează, în timp real, pe monitor, unde vor fi analizate de medic.
În timpul investigației, în anumite momente, medicul va ruga pacientul să-și modifice ușor poziția sau să-și țină respirația pentru câteva secunde.
Este o investigație nedureroasă, dar poate apărea senzația unei ușoare presiuni sau a unui disconfort, când medicul aplică mai multă presiune cu sonda într-o zonă mai sensibilă – manevră absolut necesară.
Ecografie cardiacă – Interpretare
De obicei, rezultatul ecografiei cardiace îți este înmânat imediat după efectuarea investigației.
Interpretarea ecografiei cardiace o face chiar specialistul care efectuează investigația. Vei primi un raport detaliat, însoțit de imagini din timpul ecografiei. Cu acest raport vei merge la medicul cardiolog curant, care îți va explica totul în detaliu, va stabili conduita terapeutică (dacă este necesară) și tot el va decide, în funcție de rezultat, dacă sunt necesare alte investigații sau trimiterea către un chirurg cardiolog.
La clinica Neuroaxis din București avem medici specializați în ecografii cardiace. Te așteptăm la o consultație de specialitate sau pentru investigațiile cardiologice care ți-au fost recomandate de medicul tău curant. Contactează-ne pentru detalii.