Ce este un RMN functional cerebral si de ce este recomandat?
Procedura imagistica de RMN functional sau fMRI este o tehnica prin care pacientului ii este scanat creierul in timp ce primeste o sarcina clara, simpla si repetitiva in vederea identificarii regiunilor responsabile de efectuarea acelei sarcini. De exemplu pacientul este rugat ca in timp ce creierul este scanat cu acest protocol special sa miste usor degetele de la una din maini in mod repetitiv conform unor comenzi vizuale (se foloseste un ecran pe care sunt proiectate comenzile). Mobilizarea degetului antreneaza cresterea fluxului sangvin intr-o regiune din creier numita arie motorie principala determinand astfel niste modificari ale parametrilor de vascularizatie locala. Aparatul de RMN functional percepe aceste modificari si i le prezinta medicului imagist pentru a le analiza si interpreta. Rezultatul este o harta anatomica a creierului peste care se traseaza zona activata din creier in timp ce pacientul scanat misca degetul.
Acelasi lucru se va intampla pentru activarea motorie a limbii sau a unuia din picioare, pacientul fiind aici rugat sa miste fie limba fie unul din picioare pentru a putea identifica aria responsabila de activarea acelei functii. Comenzi (paradigme) putin mai complexe sunt folosite pentru identificarea regiunilor responsabile de producerea si intelegerea limbajului. Sarcinile presupun:
- completarea propozitiilor cu verbe
- crearea de cuvinte cu anumite litere
- generarea de antonime
- denumirea unor imagini, etc.
Stabilirea comenzilor potrivite si a ordinii acestora este recomandata de catre medicul neurolog, neurochirurg sau medicul imagist.
RMN-ul functional poate fi folosit pentru:
- a cartografia regiuni cu functii specifice din creier (miscarea membrelor, miscarea limbii, intelegerea si producerea limbajului, identificarea structurilor implicate in memorare)
- protocol preoperator – stabileste un raport anatomic si spatial intre ariile cu functii specifice din creier si posibile tumori cerebrale, ghidand astfel neurochirurgul in a evita sa lezeze zonele functionale – limiteaza riscurile deficitelor neurologice determinate de operatie
- stabilirea lateralizarii si localizarii anumitor regiuni functionale din creier inainte de planificarea chirurgiei epilepsiei – limiteaza riscurile deficitelor neurologice determinate de interventie