Imagistica prin rezonanta magnetica functionala (fMRI) sau RMN functional este o modalitate de explorare neuroimagistica care permite cartografierea functionala si neinvaziva a regiunilor specializate din creier precum ariile responsabile de miscare, structurile responsabile de limbaj, sau structurile implicate in memorare, dezvaluind informatii cu utilitate clinica. Tehnica are la baza analiza modificarilor imediate de flux sangvin la nivelul ariilor activate ca urmare a unei sarcini specifice (fenomen de cuplare neuro-vasculara – BOLD – blood oxygen level dependent contrast).

Investigatia de RMN functional se realizeaza doar la cazurile selectionate si presupune o pregatire anterioara.

event

Fa-ti o programare la neuroaxis

Ce este un RMN functional cerebral si de ce este recomandat?

Procedura imagistica de RMN functional sau fMRI este o tehnica prin care pacientului ii este scanat creierul in timp ce primeste o sarcina clara, simpla si repetitiva  in vederea identificarii regiunilor responsabile de efectuarea acelei sarcini. De exemplu pacientul este rugat ca in timp ce creierul este scanat cu acest protocol special sa miste usor degetele de la una din maini in mod repetitiv conform unor comenzi vizuale (se foloseste un ecran pe care sunt proiectate comenzile). Mobilizarea degetului antreneaza cresterea fluxului sangvin intr-o regiune din creier numita arie motorie principala determinand astfel niste modificari ale parametrilor de vascularizatie locala. Aparatul de RMN functional percepe aceste modificari si i le prezinta medicului imagist pentru a le analiza si interpreta. Rezultatul este o harta anatomica a creierului peste care se traseaza zona activata din creier in timp ce pacientul scanat misca degetul. 

Acelasi lucru se va intampla pentru activarea motorie a limbii sau a unuia din picioare, pacientul fiind aici rugat sa miste fie limba fie unul din picioare pentru a putea identifica aria responsabila de activarea acelei functii. Comenzi (paradigme) putin mai complexe sunt folosite pentru identificarea regiunilor responsabile de producerea si intelegerea limbajului. Sarcinile presupun:

 • completarea propozitiilor cu verbe
 • crearea de cuvinte cu anumite litere
 • generarea de antonime
 • denumirea unor imagini, etc.

Stabilirea comenzilor potrivite si a ordinii acestora este recomandata de catre medicul neurolog, neurochirurg sau medicul imagist.

RMN-ul functional poate fi folosit pentru:

 • a cartografia regiuni cu functii specifice din creier (miscarea membrelor, miscarea limbii, intelegerea si producerea limbajului, identificarea structurilor implicate in memorare)
 • protocol preoperator – stabileste un raport anatomic si spatial intre ariile cu functii specifice din creier si posibile tumori cerebrale, ghidand astfel neurochirurgul in a evita sa lezeze zonele functionale – limiteaza riscurile deficitelor neurologice determinate de operatie
 • stabilirea lateralizarii si localizarii anumitor regiuni functionale din creier inainte de  planificarea chirurgiei epilepsiei – limiteaza riscurile deficitelor neurologice determinate de interventie

Cum decurge procedura?

 1. Pacientul se prezinta la clinica cu aprox. 45 minute inainte de inceperea procedurii. I se prezinta echipamentul si comenzile pe care urmeaza sa le faca. Pacientul va simula impreuna cu medicul neurolog / imagist sau tehnicianul de RMN functional comenziile pe care urmeaza sa le faca in timp ce este scanat. Pacientul are suficient timp inainte de inceperea investigatiei sa puna intrebari si sa exerseze comenzile. In cazul in care una din comenzi nu se poate realiza, va fi inlocuita de o alta comanda. Procedura este non-invaziva si presupune atentie sporita la comenzi din partea pacientului.
 2. Echipamentul: La capul pacientului se afla un ecran pe care sunt proiectate comenzile. Acesta vede ecranul prin intermediul unui sistem de oglinizi ce este montat deasupra fetei sale. Pacientul nu trebuie sa miste capul dar trebuie sa stea cu ochii deschisi si sa fie atent la comenzile vizuale. Pentru activarea motorie se vor folosi niste manete speciale pentru fiecare mana (stanga sau dreapta) pe care este cate un buton. Pacientul va fi instruit cum sa foloseasca acele manete anterior scanarii.
 3. Pacientul este introdus in aparatul de RMN (fMRI) si va sta cu capul nemiscat pe durata investigatiei de RMN functional.
 4. De obicei se incepe cu comenzile motorii: pacientului va fi rugat sa execute comanda motorie exersata anterior scanarii in anumite intervale de timp indicate pe ecran. Intervalele de miscare sunt alternate cu intervale in care pacientul este pasiv (nu face nimic).
 5. Dupa finalizarea comenzii motorii pacientul este informat in casti ca urmeaza sa inceapa comenzile ce tin de identificarea regiunilor responsabile de limbaj. Pe ecran se vor proiecta din nou instructiunile cu privire la sarcina ce urmeaza si care a fost exersata anterior scanarii.
 6. In cazul in care pacientul are dificultati in a citi ecranul se va folosi un modul audio pentru a stimula ariile elocvente pentru limbaj (pacientul va asculta o poveste preinregistrata).
 7. In timpul scanarii medicul neurolog si imagist analizeaza imaginile obtinute si stabilesc daca acestea corespund din punct de vedere anatomic si functional cu ceea ce urmareau sa obtina.
 8. Examinarea de RMN functional se finalizeaza dupa ultima comanda efectuata, pacientul este coborat de pe masa de examinare.

Cat dureaza un RMN functional?

Durata investigatiei de RMN functional (fMRI) este variabila si depinde de numarul de comenzi pe care pacienutii trebuie sa le indeplineasca. Scanarea unei comenzi dureaza in medie intre 3 minute si 5 minute. In medie durata investigatiei este de aprox. 25-30 minute pentru examinarea functiilor motorii si ale limbajului.

Investigatiile RMN functional se realizeaza de catre o echipa multidisciplinara a clinicii Neuroaxis si implica o pregatire prealabila in functie de caz si de obiectivele urmarite

Daca aveti nevoie de un test, faceti o programare in clinica noastra.

Pret consultatie RMN Functional

RMN Functional

950

Testimoniale

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Echipa noastra de specialisti

1 minut, 1 zi, 1 newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul „1 minut pentru sanatatea creierului” si vei primi  in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

Ne propunem sa livram informatiile de care ai nevoie intr-un limbaj simplu, non-medical si sa te provocam sa fii atent la micile detalii care pot fi trecute cu vederea, dar care spun foarte mult.

Parerea dumneavoastra conteaza foarte mult pentru noi si de aceea dorim sa ne ajutati sa imbunatatim serviciile prin adaugarea unei recenzii.

keyboard_arrow_up