De ce să alegi clinica Neuroaxis

Expertiza de top

Expertiză de top

Echipa de peste 50 de medici a clinicii este formată din experți în neurologie, imagistică și specializări conexe.

Tehnologie avansată

Tehnologie avansată

Beneficiezi de tehnologie de ultimă generație și de cele mai avansate protocoale medicale.

Abordare multidisciplinară

Abordare multidisciplinară

Diagnostic și traseu terapeutic stabilit în echipă, pentru obținerea celor mai bune rezultate.

Servicii complete

Servicii complete

Diagnostic – Tratament – Monitorizare – toate în aceeași clinică.

Imagistica prin rezonanta magnetica functionala (fMRI) sau RMN functional este o modalitate de explorare neuroimagistica care permite cartografierea functionala si neinvaziva a regiunilor specializate din creier precum ariile responsabile de miscare, structurile responsabile de limbaj, sau structurile implicate in memorare, dezvaluind informatii cu utilitate clinica. Tehnica are la baza analiza modificarilor imediate de flux sangvin la nivelul ariilor activate ca urmare a unei sarcini specifice (fenomen de cuplare neuro-vasculara – BOLD – blood oxygen level dependent contrast).

Investigatia de RMN functional se realizeaza doar la cazurile selectionate si presupune o pregatire anterioara.

event

Fa-ti o programare la neuroaxis

Ce este un RMN functional cerebral si de ce este recomandat?

Procedura imagistica de RMN functional sau fMRI este o tehnica prin care pacientului ii este scanat creierul in timp ce primeste o sarcina clara, simpla si repetitiva  in vederea identificarii regiunilor responsabile de efectuarea acelei sarcini. De exemplu pacientul este rugat ca in timp ce creierul este scanat cu acest protocol special sa miste usor degetele de la una din maini in mod repetitiv conform unor comenzi vizuale (se foloseste un ecran pe care sunt proiectate comenzile). Mobilizarea degetului antreneaza cresterea fluxului sangvin intr-o regiune din creier numita arie motorie principala determinand astfel niste modificari ale parametrilor de vascularizatie locala. Aparatul de RMN functional percepe aceste modificari si i le prezinta medicului imagist pentru a le analiza si interpreta. Rezultatul este o harta anatomica a creierului peste care se traseaza zona activata din creier in timp ce pacientul scanat misca degetul. 

Acelasi lucru se va intampla pentru activarea motorie a limbii sau a unuia din picioare, pacientul fiind aici rugat sa miste fie limba fie unul din picioare pentru a putea identifica aria responsabila de activarea acelei functii. Comenzi (paradigme) putin mai complexe sunt folosite pentru identificarea regiunilor responsabile de producerea si intelegerea limbajului. Sarcinile presupun:

  • completarea propozitiilor cu verbe
  • crearea de cuvinte cu anumite litere
  • generarea de antonime
  • denumirea unor imagini, etc.

Stabilirea comenzilor potrivite si a ordinii acestora este recomandata de catre medicul neurolog, neurochirurg sau medicul imagist.

RMN-ul functional poate fi folosit pentru:

  • a cartografia regiuni cu functii specifice din creier (miscarea membrelor, miscarea limbii, intelegerea si producerea limbajului, identificarea structurilor implicate in memorare)
  • protocol preoperator – stabileste un raport anatomic si spatial intre ariile cu functii specifice din creier si posibile tumori cerebrale, ghidand astfel neurochirurgul in a evita sa lezeze zonele functionale – limiteaza riscurile deficitelor neurologice determinate de operatie
  • stabilirea lateralizarii si localizarii anumitor regiuni functionale din creier inainte de  planificarea chirurgiei epilepsiei – limiteaza riscurile deficitelor neurologice determinate de interventie

Cum decurge procedura?

  1. Pacientul se prezinta la clinica cu aprox. 45 minute inainte de inceperea procedurii. I se prezinta echipamentul si comenzile pe care urmeaza sa le faca. Pacientul va simula impreuna cu medicul neurolog / imagist sau tehnicianul de RMN functional comenziile pe care urmeaza sa le faca in timp ce este scanat. Pacientul are suficient timp inainte de inceperea investigatiei sa puna intrebari si sa exerseze comenzile. In cazul in care una din comenzi nu se poate realiza, va fi inlocuita de o alta comanda. Procedura este non-invaziva si presupune atentie sporita la comenzi din partea pacientului.
  2. Echipamentul: La capul pacientului se afla un ecran pe care sunt proiectate comenzile. Acesta vede ecranul prin intermediul unui sistem de oglinizi ce este montat deasupra fetei sale. Pacientul nu trebuie sa miste capul dar trebuie sa stea cu ochii deschisi si sa fie atent la comenzile vizuale. Pentru activarea motorie se vor folosi niste manete speciale pentru fiecare mana (stanga sau dreapta) pe care este cate un buton. Pacientul va fi instruit cum sa foloseasca acele manete anterior scanarii.
  3. Pacientul este introdus in aparatul de RMN (fMRI) si va sta cu capul nemiscat pe durata investigatiei de RMN functional.
  4. De obicei se incepe cu comenzile motorii: pacientului va fi rugat sa execute comanda motorie exersata anterior scanarii in anumite intervale de timp indicate pe ecran. Intervalele de miscare sunt alternate cu intervale in care pacientul este pasiv (nu face nimic).
  5. Dupa finalizarea comenzii motorii pacientul este informat in casti ca urmeaza sa inceapa comenzile ce tin de identificarea regiunilor responsabile de limbaj. Pe ecran se vor proiecta din nou instructiunile cu privire la sarcina ce urmeaza si care a fost exersata anterior scanarii.
  6. In cazul in care pacientul are dificultati in a citi ecranul se va folosi un modul audio pentru a stimula ariile elocvente pentru limbaj (pacientul va asculta o poveste preinregistrata).
  7. In timpul scanarii medicul neurolog si imagist analizeaza imaginile obtinute si stabilesc daca acestea corespund din punct de vedere anatomic si functional cu ceea ce urmareau sa obtina.
  8. Examinarea de RMN functional se finalizeaza dupa ultima comanda efectuata, pacientul este coborat de pe masa de examinare.

Cat dureaza un RMN functional?

Durata investigatiei de RMN functional (fMRI) este variabila si depinde de numarul de comenzi pe care pacienutii trebuie sa le indeplineasca. Scanarea unei comenzi dureaza in medie intre 3 minute si 5 minute. In medie durata investigatiei este de aprox. 25-30 minute pentru examinarea functiilor motorii si ale limbajului.

Investigatiile RMN functional se realizeaza de catre o echipa multidisciplinara a clinicii Neuroaxis si implica o pregatire prealabila in functie de caz si de obiectivele urmarite

Daca aveti nevoie de un test, faceti o programare in clinica noastra.

Pret consultatie RMN Functional

  • Cerebral + substanta de contrast + fMRI resting state si activare 2500

Părerile pacienților noștri

Mihaela Chites

Mihaela Chites

2024-04-12

Clinica de exceptie, multumiri din suflet Dnei Dr Olivia Racila, o profesionista desavarsita, care a explicat cu rabdare, pe indelete si intelesul tuturor.

Gina Goidea

Gina Goidea

2024-04-05

Sunt implicați cu adevărat în a-ți rezolva problema, indiferent de vârstă. De obicei, când te duci cu un bătrân, majoritatea spun ca-i vârstă... mulțumesc celor care le pasă: dnei dr. MATEI ALEXANDRA și dl. Dr. COZMA LIVIU.

Andrei Blaj

Andrei Blaj

2024-04-04

Am facut o consultatie online, totul a decurs foarte bine. Recomand.

Marian Petrice

Marian Petrice

2024-03-28

Am avut ocazia să întâlnesc în această clinică un medic de excepție.

Angelica Geambaşu

Angelica Geambaşu

2024-03-26

Tot respectul pentru Doamna Doctor Zela Cofoian-Amet.Calm, abordare foarte profesionistă de excepție, răbdare și maxim inters pentru pacient.

Scorul de evaluare Google: 4.4 din 5, pe baza 367 recenzii

Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up