Durere de cap: simptom frecvent in randul romanilor

Autor: Dr. Dan Mitrea

Despre autor

Durerea de cap este una din cele mai comune dureri la nivel global. Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeza ca anual, jumatate din populatia adulta a lumii experimenteaza cel putin un astfel de episod de durere. 

In Romania, un sondaj efectuat de catre Neuroaxis cu sprijinul Reveal Marketing Research in luna mai 2021 scoate in evidenta faptul ca 11% dintre romani acuza o durere de cap cel putin o data pe luna, iar dintre acestia, 9,6% se plang de astfel de simptome saptamanal. Tinand cont de faptul ca durerea de cap poate fi simptom pentru o afectiune periculoasa, este de remarcat faptul ca doar 6 din 10 romani aleg sa mearga la medic atunci cand au dureri de cap constante. Nu toti aleg sa se si trateze cu medicatia recomandata, arata acelasi studiu.

Durerea de cap e de mai multe tipuri

Durerea de cap poate fi resimtita ca o durere intensa sau pulsatila, poate aparea brusc sau gradual si poate fi zilnica sau episodica. Mai mult decat atat, poate aparea in diverse zone ale capului, localizarea fiind un aspect important pentru identificarea tipului de durere de cap de catre medicul neurolog: 

 1. Durere de cap la ceafa – semn de deshidratare si tensiune musculara
 2. Durere de cap la frunte si ochi – semn de oboseala oculara sau infectie a sinusurilor
 3. Durere de cap in crestetul capului – poate sa apara in urma efortului, la febra sau raceala
 4. Durere de cap in jurul tamplelor – semn de oboseala cronica sau influenta presiunii atmosferice (meteosensibil)

Majoritatea durerilor de cap nu au cauze grave, dar unele pot rezulta dintr-o afectiune care pune viata in pericol si necesita ingrijire de urgenta, precum o tumora cerebrala

Durerile de cap pot fi primare sau secundare. Cele primare sunt cauzate de o super-activitate cerebrala sau de unele substante chimice din creier care au rol asupra dilatarii vaselor de sange de la nivelul capului. Cele mai frecvente dureri de cap de tip primar sunt: 

O astfel de durere poate fi favorizata de factori dobanditi precum fumatul, o alimentatie nesanatoasa, lipsa somnului sau un somn neodihnitor sau instalarea stresului. 

In schimb, durerea de tip secundar, este un simptom al unei alte afectiuni neurologice, potential periculoasa. Unele dintre afectiunile grave care pot sa dea dureri de cap sunt:

Diferenta dintre cele doua tipuri de durere de cap o face medicul neurolog in cadrul consultatiei de neurologie pe baza examenului clinic si a anamnezei pacientului. 

event

Fii atent la ce simptome ai!Fa-ti o programare la neuroaxis

Cand este durerea de cap o urgenta medicala?

Cand durerea de cap este acompaniata de urmatoarele simptome, mergeti de urgenta la spital: 

 • Confuzie sau probleme de vorbire
 • Stari de lesin
 • Febra
 • Amorteala, slabiciune musculara sau paralizarea ueni parti a corpului
 • Rigiditate la nivelul gatului
 • Probleme de echilibru
 • Stari de greata fara un motiv aparent 

De asemenea, sunt trei scenarii in care durerea de cap necesita un consult de specialitate cat mai rapid cu putinta: 

 1. Cand durerea de cap apare brusc, este intensa sau asociata cu un deficit neurologic
 2. Cand durerea este atipica, este insotita si de alte senzatii, precum somnolenta si apare in prima parte a zilei
 3. Cand durerea nu trece, indiferent de remediul incercat. 

Studiul efectuat de Neuroaxis cu sprijinul Reveal Marketing Research mai releva faptul ca femeile sunt mai predispuse la a avea episoade de durere de cap, la fel si locuitorii din mediul urban. Daca experimentati dureri de cap care au potential sa fie debilitante, faceti o programare la neurolog.

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Cât poți trăi cu Parkinson. Tot ce trebuie să știi despre simptomele timpurii și evoluția bolii

Afectiuni si tratamente

1 minut, 1 zi, 1 newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul „1 minut pentru sanatatea creierului” si vei primi  in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

Ne propunem sa livram informatiile de care ai nevoie intr-un limbaj simplu, non-medical si sa te provocam sa fii atent la micile detalii care pot fi trecute cu vederea, dar care spun foarte mult.

Parerea dumneavoastra conteaza foarte mult pentru noi si de aceea dorim sa ne ajutati sa imbunatatim serviciile prin adaugarea unei recenzii.

keyboard_arrow_up