Durerile de cap. Tipuri si diferentiere

Autor: Dr. Dan Buzoianu

Despre autor

Cat de des vi s-a intamplat sa incepeti saptamana cu o durere de cap? Neurologii recunosc cel putin 7 tipuri de dureri de cap, cu caracteristici diferite. Iata care sunt si ce implica fiecare din ele:

Migrena comuna si migrena cu aura

Migrenele se clasifica in 2 categorii: migrena comuna (sau fara aura) si migrena cu aura. Aura este de obicei vizuala, dar pot fi si perturbari senzoriale, motorii sau verbale.

Migrena este o suferinta cronica, ce se manifesta prin dureri moderat-severe de cap, care revin.

In cazul migrenei cu aura, perturbarile vizuale, senzoriale sau motorii preced cu aproximativ 20 de minute atacul migrenos. Cefaleea ce urmeaza aurei, are caracteristicile tipice ale unei migrene.

Mai multe despre migrena cu aura gasiti aici.

Cefaleea de tensiune

Cefaleea de tensiune presupune o senzatie de durere bilaterala, apasatoare, care se manifesta precum o presiune sau o banda ce pare ca strange capul, de intensitate variabila. Ea poate sa apara in episoade scurte sau ca durere continua (forma cronica). Aceasta reprezinta una dintre cele mai des intalnite forme de cefalee.

Mai multe informatii despre cefaleea de tensiune gasiti aici.

Cefaleea Cluster

Cefaleea Cluster este una dintre cele mai dureroase tipuri de dureri de cap, ea se manifesta in modele ciclice sau clustere. Cefaleea se manifesta ca o durere intensa in jurul unui ochi si pe o parte din cap.

Mai multe despre cefaleea Cluster gasiti aici.

Nevralgia de trigemen

Nevralgia de trigemen apare in momentul in care nervul trigemen este afectat. Acest nerv predominant senzitiv este responsabil de transmiterea impulsurilor senzitive din zona fetei la creier. In cazul nevralgiei de trigemen,  orice stimulare usoara a fetei  – precum barbieritul, machiajul, atingerea usoara – poate provoca senzatia dureroasa.

Mai multe despre nevralgia de trigemen gasiti aici.

SUNCT

SUNCT reprezinta prescurtarea pentru “Atacuri cefalee unilaterale de tip nevralgic, de scurta durata, cu hiperemie conjuctivala si lacrimare” (Short-lasting unilateral neuralgiform headache with conjunctival injection and tearing).

SUNCT se caracterizeaza prin atacuri dureroase foarte scurte, cu durata de 5-240 secunde si cu intensitate ridicata, de tip nevralgic. Pot sa apara foarte des, pana la 60 pe zi si sunt tot timpul unilaterale (periorbitale). De obicei se declanseaza in momentul in care persoana vorbeste, mesteca sau isi atinge fata.

Mai multe despre SUNCT gasiti aici.

Nevralgia Arnold (suboccipitala)

Nevralgia Arnold este cauzata de afectarea nervilor occipitali. Acesti nervi pornesc de la baza craniului si se intind la nivelul scalpului.

Nevralgia suboccipitala se manifesta ca o durere continua, cu senzatie de arsura si vibratie si se poate continua cu o durere interminenta. Durerea porneste de la baza craniului si se continua spre scalp, in special catre crestetul capului. Durerea se poate resimti pe ambele parti ale capului, sau doar pe una dintre ele. Cateodata aceste simptome se manifesta si la rotirea capului sau la atingerea scalpului.

Mai multe despre nevralgia Arnold gasiti aici.

Daca va regasiti in tipurile de durere de cap descrise mai sus, va asteptam la o consultatie la unul dintre medicii Neuroaxis. 

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up