Cand e necesară psihoterapia
Psihoterapia este recomandată în:
- tulburări depresive;
- tulburări de anxietate;
- tulburări de personalitate;
- fobii;
- dependențe (de alcool, tutun, substanțe dopante);
- disfuncții sexuale care nu au cauză organică;
- tulburarea de stres posttraumatic;
- tulburări de alimentație (bulimie, anorexie);
- dificultăți relaționale (în cuplu, în familie, la serviciu).
Tipuri de psihoterapie
Psihoterapia poate fi:
- individuală;
- de cuplu;
- de familie – implicând doi sau mai mulți membri;
- de grup, când mai multe persoane împărtășesc aceeași problemă (se aplică mai ales în cazul adicțiilor).
La clinica Neuroaxis din București poate fi făcută psihoterapie individuală și de cuplu, dar cel mai important sprijin oferit de echipa de neurologi și psihoterapeuți a clinicii vizează tulburările psiho-emoționale ce însoțesc bolile neurologice.
Importanța psihoterapiei in bolile neurologice
Afecțiunile neurologice au adesea tulburări psiho-emoționale asociate – depresie, anxietate. De aceea, și în cazul pacienților, și în cel al aparținătorilor, psihoterapia joacă un rol esențial. Aceasta ajută la echilibrarea psihică, ducând la o mai bună înțelegere a afecțiunilor și la integrarea sentimentelor și stărilor cauzate de acestea și contribuind, pe cale de consecință, la îmbunătățirea vieții, iar în unele cazuri, chiar la încetinirea evoluției bolii.
De exemplu, demența, una dintre cele mai frecvente afecțiuni neurodegenerative, întâlnită la vârstnici mai ales sub forma bolii Alzheimer, este mai ușor de gestionat cu ajutorul psihoterapiei.
Psihoterapia pentru aparținători
Psihoterapia este necesară în egală măsură bolnavului neurologic și aparținătorului – persoana din familie care a preluat sarcina îngrijirii lui.
Pe măsură ce boala evoluează, dependența bolnavului de aparținător crește; automat, libertatea celui din urmă este îngrădită, nevoile și dorințele sale trec în plan secundar, apar oboseala, izolarea, frustrările, se poate instala depresia.
În paralel cu faptul că-și dedică aproape tot timpul îngrijirii persoanei dragi care suferă de boala neurologică, aparținătorul asistă și la degradarea progresivă a acesteia – o povară emoțională greu de gestionat fără suport psihoterapeutic.
De aceea se recomandă ca ambele persoane implicate în acest proces, pacientul și aparținătorul, să urmeze ședințe de psihoterapie – acestea pot îmbunătăți semnificativ calitatea vieții amândurora, prin creșterea nivelului de independență a celui dintâi și echilibrarea psihică a celuilalt.
Cum decurge o ședință de psihoterapie
Fiind o formă de terapie prin comunicare, psihoterapia decurge ca o discuție între psiholog și pacient.
La început, psihologul va pune întrebări exploratorii, care-l vor ajuta să alcătuiască tabloul complet al suferinței pacientului. Îi poate cere acestuia să completeze fișe ori chestionare – cu același scop – și să spună care este obiectivul pe care vrea să-l atingă cu ajutorul său. Apoi, terapeutul trebuie să stabilească frecvența optimă a ședințelor, modul cum le va conduce pentru a atinge scopul dorit de pacient și îi va comunica acestuia ce schimbări trebuie să facă pentru atingerea obiectivului stabilit.
În cazul pacienților neurologici este deosebit de eficientă psihoterapia cognitiv-comportamentală, o metodă terapeutică ce are la bază ideea că gândurile ne influențează starea fizică și emoțională și că putem îmbunătăți această stare prin reeducarea modului în care gestionăm și ne raportam la gândurile negative și la frici.
Durata unei ședințe de psihoterapie este de 50 de minute.
La Neuroaxis, lucrăm integrat pentru a îmbunătăți calitatea vieții pacienților noștri. Dacă ai nevoie de sprijinul unui psihoterapeut bun, programează-te la o consultație de psihoterapie la clinica Neuroaxis din București. Programează-te online.