De ce să alegi clinica Neuroaxis

Expertiza de top

Expertiză de top

Echipa de peste 50 de medici a clinicii este formată din experți în neurologie, imagistică și specializări conexe.

Tehnologie avansată

Tehnologie avansată

Beneficiezi de tehnologie de ultimă generație și de cele mai avansate protocoale medicale.

Abordare multidisciplinară

Abordare multidisciplinară

Diagnostic și traseu terapeutic stabilit în echipă, pentru obținerea celor mai bune rezultate.

Servicii complete

Servicii complete

Diagnostic – Tratament – Monitorizare – toate în aceeași clinică.

Ce este psihoterapia

Psihoterapia este o formă de terapie prin comunicare, utilizată de psihoterapeuți în tulburările mintale și dezechilibrele emoționale. Psihoterapia este indicată atât în cazuri de depresie și anxietate, cât și în adicții (alcool, tutun, droguri) și diverse traume (bătăi, viol, abuzuri). Psihoterapia se recomandă, totodată, în afecțiunile secundare, de ordin psiho-emoțional, asociate unor boli neurologice.

În anumite afecțiuni, în paralel cu psihoterapia, este recomandat un tratament medicamentos, prescris de neurolog sau de psihiatru, după caz.

În funcție de natura afecțiunii și de stimulii la care răspunde pacientul, terapia prin discuție poate fi completată de alte forme de exprimare, artistice – scris, desen ori muzică.

event

Fa-ti o programare la neuroaxis

Cand e necesară psihoterapia

Psihoterapia este recomandată în:

  • tulburări depresive;
  • tulburări de anxietate;
  • tulburări de personalitate;
  • fobii;
  • dependențe (de alcool, tutun, substanțe dopante);
  • disfuncții sexuale care nu au cauză organică;
  • tulburarea de stres posttraumatic;
  • tulburări de alimentație (bulimie, anorexie);
  • dificultăți relaționale (în cuplu, în familie, la serviciu).
 

Tipuri de psihoterapie

Psihoterapia poate fi:

  • individuală;
  • de cuplu;
  • de familie – implicând doi sau mai mulți membri;
  • de grup, când mai multe persoane împărtășesc aceeași problemă (se aplică mai ales în cazul adicțiilor).

La clinica Neuroaxis din București poate fi făcută psihoterapie individuală și de cuplu, dar cel mai important sprijin oferit de echipa de neurologi și psihoterapeuți a clinicii vizează tulburările psiho-emoționale ce însoțesc bolile neurologice.

Importanța psihoterapiei in bolile neurologice

Afecțiunile neurologice au adesea tulburări psiho-emoționale asociate – depresie, anxietate. De aceea, și în cazul pacienților, și în cel al aparținătorilor, psihoterapia joacă un rol esențial. Aceasta ajută la echilibrarea psihică, ducând la o mai bună înțelegere a afecțiunilor și la integrarea sentimentelor și stărilor cauzate de acestea și contribuind, pe cale de consecință, la îmbunătățirea vieții, iar în unele cazuri, chiar la încetinirea evoluției bolii.

De exemplu, demența, una dintre cele mai frecvente afecțiuni neurodegenerative, întâlnită la vârstnici mai ales sub forma bolii Alzheimer, este mai ușor de gestionat cu ajutorul psihoterapiei.

Psihoterapia pentru aparținători

Psihoterapia este necesară în egală măsură bolnavului neurologic și aparținătorului – persoana din familie care a preluat sarcina îngrijirii lui.

Pe măsură ce boala evoluează, dependența bolnavului de aparținător crește; automat, libertatea celui din urmă este îngrădită, nevoile și dorințele sale trec în plan secundar, apar oboseala, izolarea, frustrările, se poate instala depresia.

În paralel cu faptul că-și dedică aproape tot timpul îngrijirii persoanei dragi care suferă de boala neurologică, aparținătorul asistă și la degradarea progresivă a acesteia – o povară emoțională greu de gestionat fără suport psihoterapeutic.

De aceea se recomandă ca ambele persoane implicate în acest proces, pacientul și aparținătorul, să urmeze ședințe de psihoterapie – acestea pot îmbunătăți semnificativ calitatea vieții amândurora, prin creșterea nivelului de independență a celui dintâi și echilibrarea psihică a celuilalt.

Cum decurge o ședință de psihoterapie

Fiind o formă de terapie prin comunicare, psihoterapia decurge ca o discuție între psiholog și pacient.

La început, psihologul va pune întrebări exploratorii, care-l vor ajuta să alcătuiască tabloul complet al suferinței pacientului. Îi poate cere acestuia să completeze fișe ori chestionare – cu același scop – și să spună care este obiectivul pe care vrea să-l atingă cu ajutorul său. Apoi, terapeutul trebuie să stabilească frecvența optimă a ședințelor, modul cum le va conduce pentru a atinge scopul dorit de pacient și îi va comunica acestuia ce schimbări trebuie să facă pentru atingerea obiectivului stabilit.

În cazul pacienților neurologici este deosebit de eficientă psihoterapia cognitiv-comportamentală, o metodă terapeutică ce are la bază ideea că gândurile ne influențează starea fizică și emoțională și că putem îmbunătăți această stare prin reeducarea modului în care gestionăm și ne raportam la gândurile negative și la frici.

Durata unei ședințe de psihoterapie este de 50 de minute.

La Neuroaxis, lucrăm integrat pentru a îmbunătăți calitatea vieții pacienților noștri. Dacă ai nevoie de sprijinul unui psihoterapeut bun, programează-te la o consultație de psihoterapie la clinica Neuroaxis din București. Programează-te online.

Pret sedinta de psihoterapie

  • Pret sedinta de psihoterapie 300lei
  • Pachet psihoterapie - 4 sedinte 1100lei
  • Pachet psihoterapie - 8 sedinte 2000lei

Părerile pacienților noștri

Mihaela Chites

Mihaela Chites

2024-04-12

Clinica de exceptie, multumiri din suflet Dnei Dr Olivia Racila, o profesionista desavarsita, care a explicat cu rabdare, pe indelete si intelesul tuturor.

Gina Goidea

Gina Goidea

2024-04-05

Sunt implicați cu adevărat în a-ți rezolva problema, indiferent de vârstă. De obicei, când te duci cu un bătrân, majoritatea spun ca-i vârstă... mulțumesc celor care le pasă: dnei dr. MATEI ALEXANDRA și dl. Dr. COZMA LIVIU.

Andrei Blaj

Andrei Blaj

2024-04-04

Am facut o consultatie online, totul a decurs foarte bine. Recomand.

Marian Petrice

Marian Petrice

2024-03-28

Am avut ocazia să întâlnesc în această clinică un medic de excepție.

Angelica Geambaşu

Angelica Geambaşu

2024-03-26

Tot respectul pentru Doamna Doctor Zela Cofoian-Amet.Calm, abordare foarte profesionistă de excepție, răbdare și maxim inters pentru pacient.

Scorul de evaluare Google: 4.4 din 5, pe baza 367 recenzii

Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up