Atunci cand ne prezentam la cabinetul unui specialist in neurologie pentru un control de rutina sau atunci cand anumite simptome ne ingrijoreaza, una dintre procedurile care ne-ar putea fi recomandate este electromiografia (EMG), care are rolul de evaluare a functiilor la nivelul nervilor periferici si a muschilor.

Ce este Electromiografia?

Electromiografia (EMG) este studiul clinic al activitatii electrice a fibrelor musculare la nivel individual si colectiv. Aceasta activitate electrica poate fi inregistrata prin intermediul unui ac electrod care este inserat in muschi pentru o evaluare in profunzime a acestora si a raspunsului nervos profund.

event

Fa-ti o programare la neuroaxis

Cum se realizeaza un EMG?

Un test EMG este realizat de un medic neurolog, acesta fiind cel care observa si interpreteaza raspunsul nervilor. Verificarea raspunsurilor date de catre nervi in starea de repaus sau cea de activitate se face prin inserarea unor ace la nivelul muschilor. In functie de zona care este testata, pacientilor li se poate cere sa stea in sezut sau chiar culcati.

Realizarea unui test EMG cuprinde patru etape:

 

Inserarea electrozilor in muschi

Aceasta etapa poate duce la o crestere subita a activitatii la nivelul fibrelor nervoase, datorata iritatiei mecanice si care pot depasi intervalul in care acele sunt introduse in muschi.

Activitatea spontana in repaus complet

In mod obisnuit, muschii nu emit semnale electrice, exceptia fiind reprezentata de catre cele emise la nivelul placilor neuromusculare. Alte tipuri de activitate electrica spontana in perioada de repaus indica posibilitatea unei afectiuni. Printre aceste activitati electrice spontane care ar putea indica existenta unei patologii se numara:

 1. Fibrilatiile
 2. Valuri ascutite pozitive
 3. Descarcari repetitive complexe (CRD)
 4. Descarcari miotonice
 5. Fasciculari
 6. Miochimia
 7. Crampele

Analiza potentialului de actiune a unitatii motrice in timpul contractiei minime

 Valorile obtinute in aceasta faza pot permite diferentierea intre diferite afectiuni.

Analiza contractiei musculare la niveluri maxime

Aceasta etapa permite stabilirea limitelor superioare de activitate ale unui muschi.

Cand este indicata electromiografia?

Medicul neurolog poate recomanda o electromiografie atunci cand pacientii acuza simptome precum:

 • Furnicaturi 
 • Senzatia de amorteala 
 • Senzatia de arsura/raceala
 • Slabiciune musculara
 • Durere musculara/crampe si carcei
 • Dureri de la nivelul unui membru

De asemenea, o astfel de procedura poate fi folosita pentru a confirma un diagnostic pentru afectiuni ca:

Cat timp dureaza un EMG?

In medie, o electromiografie dureaza intre 30 si 60 de minute, cu toate acestea, durata poate varia de la pacient la pacient si asta in functie de:

 • Dimensiunea fibrelor musculare
 • Densitatea fibrelor musculare intr-o anumita regiune
 • Dispersia spatiala a fibrelor nervoase
 • Viteza diferitelor ude depolarizante la nivelul fibrelor musculare si neuronale
 • Numarul de zone studiate

Cine realizeaza electromiografia?

Realizarea unui EMG este una dintre competentele medicilor neurologi, acestia fiind cei care se ocupa de sterilizarea acelor si a zonei studiate. Dupa introducerea acelor, neurologul ii va spune pacientului sa realizeze miscari de intensitati diferite si se va ocupa si de interpretarea datelor astfel obtinute.

Exista riscuri la un EMG?

In general, electromiografia este o procedura care ridica riscuri minime, complicatiile fiind rare. Printre aceste riscuri se numara sangerarile, infectiile si vatamarea nervilor. In cazul in care muschii toracelui sunt analizati exista un risc redus ca o mica cantitate de aer sa ramana blocata intre plamani si peretele toracic.

Pentru ca riscurile sa fie minimizate este indicat ca pacientii sa isi anunte medicul daca sufera de  anumite afectiuni si daca acestea impun folosirea unor medicamente. Plecand de la aceste informatii, neurologul va putea lua cele mai bune decizii legate de aceasta procedura.

Cat costa electromiografia (EMG)

Pretul unei electromiografii la Neuroaxis variaza in functie de complexitatea acesteia si de echipamentul pe care medicul neurolog il utilizeaza. Astfel, aceasta investigatie poate costa:

 • Electroneurografie (ENG) fara ac: 400 Lei
 • Electromiografie (EMG) cu ac: 500 Lei

De ce sa faci un EMG la Neuroaxis?

La Neuroaxis te afli in centrul preocuparilor noastre si vei beneficia de un diagnostic de certitudine, indiferent de afectiunea pentru care trebuie sa apelezi la un EMG. Specialistii nostri construiesc o relatie de incredere cu pacientii, asigurandu-se ca acestia primesc toate informatiile legate de afectiunile de care sufera si de procedurile la care sunt supusi. Pacientii nostri au parte atat de un personal medical uman, cat si de standarde si protocoale medicale internationale, precum si de echipamente de ultima generatie.

5/5

Cum decurge o investigatie - EMG

Pret investigatii EMG

Serviciu

Pret

Pret electroneurografie (ENG) - fara ac

400lei

Pret electromiografie (EMG) - cu ac

500lei

Testimoniale

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Echipa noastra de specialisti

Articole relevante

1 minut, 1 zi, 1 newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul „1 minut pentru sanatatea creierului” si vei primi  in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

Ne propunem sa livram informatiile de care ai nevoie intr-un limbaj simplu, non-medical si sa te provocam sa fii atent la micile detalii care pot fi trecute cu vederea, dar care spun foarte mult.

Parerea dumneavoastra conteaza foarte mult pentru noi si de aceea dorim sa ne ajutati sa imbunatatim serviciile prin adaugarea unei recenzii.

keyboard_arrow_up