Cum ma pregatesc pentru punctia lombara?
Pentru ca va trebui sa iti descoperi spatele este indicat sa porti haine lejere care sa iti permita sa le dai jos usor sau sa le ridici suficient pentru a permite realizarea procedurii.
In cazul in care urmezi un tratament medicamentos anticoagulant, acest fapt trebuie anuntat inainte de procedura, deoarece in unele cazuri este posibil sa trebuiasaca intreruperea acestuia pentru o scurta perioada de timp.
Cum se realizeaza punctia lombara?
Aceasta procedura se realizeaza doar la indicatia medicului specialist, doar de personal special pregatit, si consta in introducerea unui ac spinal (subtire si flexibil) in partea inferioara a coloanei si in prelevarea/evacuarea lichidului cefalorahidian sau in injecatrea unei anumite substante.
Pacientul este asezat in pat, pe lateral, in pozitie fetala (decubit) sau in fund cu spatele arcuit. Pacientul trebuie sa stea nemiscat pe perioada procedurii si sa nu tina spatele incordat.
Zona unde va fi introdus acul va fi curatata si sterilizata, iar medicul sau asistentul medical, dupa ce va identifica punctul de intrare, va introduce incet acul special. Dupa ce va ajunge cu acul in zona optima se va recolta lichidul cefalorahidian sau se va injecta substanta specifica.
Procedura este in general foarte putin dureroasa si dureaza in jur de 30 de minute cu tot cu pregatirea. In anumite situatii, in functie de fizionomia si structura pacientului este posibil sa fie necesare mai multe incercari pentru a ajunge la lichidul cefalorahidian si astfel procedura poate sa fie mai dureroasa si sa dureze mai mult timp decat de obicei.
Ce se intampla dupa punctia lombara?
Dupa terminarea procedurii, pacientul va sta intins cateva ore pentru a evita aparitia durerilor de cap. De asemenea, se recomanda consumul de lichide, tot pentru a evita aparitia durerilor de cap.
Mostra de lichid cefalorahidian va fi trimisa catre laborator, unde va fi prelucrata.
Punctia lombara nu necesita internare si pacientul poate sa mearga acasa in aceeasi zi, unde se recomanda sa se odihneasca pentru restul zilei.
Este posibil ca in urma punctiei lombare sa apara dureri in zona punctiei si chiar dureri usoare de cap, care sunt normale si dispar dupa o zi sau doua.
In cazul in care acestea persista sau se agraveaza trebuie contactat medicul de familie sau medicul specialist cat mai repede.
Contraindicatii pentru punctia lombara
- presiune intracraniana crescuta idiopatica, care poate cauza hernie;
- diateza sangerinda: coagulopatie, trombocite scazute;
- infectii la locul punctiei;
- respiratii anormale, abces cerebral;
- hipertensiune cu bradicardie si constienta deteriorata;
- deformitati vertebrale.