Leacuri pentru dureri de cap. De ce nu recomandă medicii tratamentele naturiste pentru acest simptom

Cuprins

De la comprese cu varză la masaj cu uleiuri esențiale și inhalații cu oțet de mere, internetul abundă în recomandări de leacuri pentru dureri de cap. Și nu doar internetul; vei găsi mereu sfaturi pentru ameliorarea cefaleei cu tratamente naturiste la prieteni, colegi și vecini ori la rudele vârstnice. Dar este aceasta soluția când te confrunți cu astfel de probleme?  

Medicii recomandă prudență în folosirea leacurilor „băbești”, exact ca în cazul automedicației, și te sfătuiesc să apelezi la consultația de neurologie când te confrunți cu dureri de cap puternice, persistente, care nu se ameliorează cu antialgice, pentru a descoperi ce anume le cauzează și a primi tratament corespunzător. Există mai multe tipuri de dureri de cap, iar tratamentul trebuie stabilit ținând cont de aceste aspecte. Remediile populare pot ajuta strict în cazul durerilor minore, episodice, cauzate de stres sau oboseală – un ceai cu efect relaxant va contribui, de exemplu, la ameliorarea cefaleei prin inducerea unei stări de bine. 

De ce medicii recomandă precauție în utilizarea leacurilor „băbești” pentru dureri de cap 

Durerile de cap sunt o problemă medicală și trebuie tratate ca atare, nu cu remedii naturiste despre ale căror „efecte miraculoase” am aflat de la vecina de la 2. Este important să conștientizezi că: 

  • leacurile „băbești” nu sunt tratamente verificate și atestate clinic; 
  • uneori, anumite remedii nerecomandate de medic îți pot face mai mult rău decât bine (la fel, automedicația); 
  • amânarea vizitei la neurolog te poate costa – dacă la originea durerii de cap stă o afecțiune gravă, pierzi timp prețios în lupta cu boala. 

Dacă ai identificat cauza cefaleei ca fiind un factor de mediu sau un obicei dăunător, fă schimbările necesare pentru a-l elimina din viața ta și adoptă un stil de viață sănătos. Dacă nu ai identificat cauza durerilor de cap, dacă acestea se agravează sau nu cedează la nici un fel de medicație, este important să te adresezi unui neurolog pentru consultație și investigații. 

Ce afecțiuni pot provoca durerile de cap 

Durerile de cap pot fi primare (cauzate de hipersensibilitatea anumitor structuri aflate la nivelul capului și pot fi declanșate de factori ce țin de stilul de viață și de mediu – stres, oboseală, postură incorectă, consum de alcool) sau secundare, când se manifestă pe fondul unei alte afecțiuni medicale. 

Iată ce boli neurologice au printre simptome durerea de cap

  • migrena; 
  • encefalita; 
  • tromboza venoasă cerebrală; 
  • accidentul vascular cerebral; 
  • anevrismele cerebrale; 
  • tumorile cerebrale; 
  • hematomul epidural; 
  • abcesul cerebral; 
  • malformațiile arterio-venoase (MAV). 

Durerile de cap se pot instala și după o lovitură la cap sau pe fondul unor afecțiuni din alt spectru decât cel neurologic: sinuzită acută, afecțiuni stomatologice, infecții la nivelul urechii medii, glaucom, arterită cu celule gigantice, hipertensiune arterială, infecții respiratorii, toxoplasmoză sau chiar tulburări de anxietate. 

În toate aceste cazuri, pentru ca tratamentul cefaleei să fie eficient, trebuie vizată boala de fond. Iar unele dintre aceste afecțiuni, precum AVC-ul, abcesul cerebral sau un anevrism rupt, reprezintă urgențe medicale. 

Cum tratăm durerile de cap la Neuroaxis 

La Neuroaxis, fiecare pacient beneficiază de plan personalizat în tratamentul durerii. Un plan alcătuit atent, pentru a viza atât cauza, cât și efectul. 

În cazul durerilor de cap primare, vei primi de la expertul clinicii care te-a consultat recomandări de medicație și sfaturi care să te ajute să-ți schimbi stilul de viață pentru a elimina factorii declanșatori. În cazul durerilor secundare, tratamentul poate fi complex și poate implica mai mulți specialiști, care vor lucra integrat pentru a-ți furniza planul terapeutic optim. 

Ce riști când folosești tratamente naturiste 

Lipsa de eficacitate este primul risc pe care trebuie să-l iei în calcul când alegi să folosești leacuri pentru dureri de cap recomandate de cunoștințe sau „culese” de pe internet, în detrimentul unui tratament stabilit de neurolog, după consultație. Intârzierea tratamentului adecvat este un alt risc important. Dacă sursa durerii tale este o afecțiune complexă sau gravă, amânarea vizitei la medic înseamnă timp pierdut în lupta cu boala și prelungirea suferinței. 

Nu este de neglijat nici riscul de alergii, dacă folosești plante pe care nu le-ai consumat niciodată și la care nu știi dacă ai vreo sensibilitate. 

Când te confrunți cu probleme de sănătate, îți recomandăm ca înainte să apelezi la „medicina populară”, să te adresezi unui specialist. 

Programarea la o consultație de neurologie este pasul corect când te confrunți cu cefalee persistentă, recurentă, nu administrarea de leacuri „băbești” pentru dureri de cap. Programează-te la unul dintre experții Neuroaxis, prima clinică integrată de neurologie și neuroimagistică din România, pentru a primi diagnostic de certitudine și tratament adecvat.  

 

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Neuroștiința din spatele Crăciunului. Cum se activează „circuitul fericirii”

Noutati

Cum ți se schimbă creierul iarna

Noutati

8 motive pentru care creierul tău iubește sărbătorile de iarnă

Noutati
Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi direct în inbox informații esențiale din sfera sănătății creierului.

keyboard_arrow_up