Atunci cand ne confruntam cu o durere de cap, ne blocam. Ne oprim din orice activitate, nu ne putem bucura de timpul liber, nu putem socializa. Durerile de cap insuportabile acapareaza fiecare parte din noi si atentia noastra se apleaca doar asupra ei. Din fericire, in cele mai multe cazuri este doar un episod trecator, fara repercusiuni asupra sanatatii. Insa, in unele cazuri poate sa fie un simptom pentru o afectiune mai grava.
Daca nu esti sigur ce tip de durere de cap ai, afla-i tipologia in cadrul unei consultatii de neurologie, care la clinica Neuroaxis, dureaza 1 ora.
De ce apare o durere de cap?
Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca in fiecare an, jumatate din populatia adulta a lumii are cel putin un episod de durere de cap. Astfel, durerea de cap este una dintre cele mai comune dureri. Este una din principalele cauze de absenteism de la birou si de la scoala si are un impact negativ asupra vietii sociale și de familie. Pentru unii oameni lupta constanta cu aceste dureri de cap insuportabile este o sursa de anxietate si depresie.
Deși durerea de cap difera atat ca manifestare dar si ca motiv de aparitie, principalele cauze care o pot provoca sunt:
- Consumul de alcool;
- Schimbarea rutinei de somn sau/si de alimentatie;
- Stari de depresie;
- Stres emotional;
- Consum excesiv de medicamente;
- Postura gresita;
- Modificari climatice.
In cazurile in care durerea de cap este un simptom, poate sa fie semnalul unei afectiuni minore, precum cefaleea de tensiune (stres cotidian), dar poate indica si prezenta unei tumori, a hipertensiunii, trombozei venoase, a unui anevrism rupt, traumatism sau chiar ruperea unui vas de sange in creier, care poate sa provoace AVC.
Principalele tipuri de dureri de cap
Migrena comuna si migrena cu aura
Suferinta cronica, ce se manifesta prin dureri moderat-severe de cap, recurente. In cazul celei cu aura, perturbarile vizuale sau motorii preced cu aproximativ 20 de minute atacul de durere de cap.
Cefaleea de tensiune
Presupune o senzatie de durere bilaterala, apasatoare, care se manifesta precum o presiune sau o banda ce pare ca strange capul, de intensitate variabila.
Cefaleea Cluster
Una dintre cele mai dureroase tipuri de dureri de cap, ea se manifesta in modele ciclice sau clustere, fiind prezenta in jurul unui ochi si pe o parte din cap.
Nevralgia de trigemen
Apare in momentul in care nervul trigemen, responsabil de transmiterea impulsurilor senzitive din zona fetei spre creier, este afectat. In cazul nevralgiei de trigemen, orice stimulare usoara a fetei – precum barbieritul, machiajul, atingerea usoara – poate provoca senzatia dureroasa.
SUNCT
Se caracterizeaza prin atacuri dureroase foarte scurte, cu durata de la 5 secunde la 3 minute, cu intensitate ridicata, de tip nevralgic. De obicei se declanseaza in momentul in care persoana vorbeste, mesteca sau isi atinge fata.
Nevralgia Arnold (suboccipitala)
Este cauzata de afectarea nervilor occipitali si se manifesta ca o durere continua, cu senzatie de arsura si vibratie si se poate continua cu o durere intermitenta.
Cand este o durere de cap periculoasa?
Exista peste 150 de tipuri de dureri de cap. Insa numai 3 tipuri sunt cele care ar trebui sa ridice semnale de alarma si sa va trimita de urgenta la medicul neurolog.
Durerea de cap care apare brusc
Este foarte intensa sau asociata cu un deficit neurologic clar (ex: deficit motor, slabiciune musculara, o problema de coordonare, o problema de vedere sau greata si varsaturi).
Durerea de cap atipica
Apare direct cu varsaturi si greata, se instaleaza in prima parte a zilei, vine cu o senzatie de somnolenta si de confuzie sau cu modificari subtile de echilibru sau de coordonare.
Durerea de cap
Care nu trece – indiferent cu ce o tratezi, durerea persista.
Află de la experții Neuroaxis cu ce trece durerea de cap și de ce este important consultul neurologic când te confrunți cu cefalee severă, persistentă și rezistentă la medicație aici.