Cand este o durere de cap cu adevarat periculoasa?

Autor: Dr. Dan Buzoianu

Despre autor

Atunci cand ne confruntam cu o durere de cap, ne blocam. Ne oprim din orice activitate, nu ne putem bucura de timpul liber, nu putem socializa. Durerile de cap insuportabile acapareaza fiecare parte din noi si atentia noastra se apleaca doar asupra ei. Din fericire, in cele mai multe cazuri este doar un episod trecator, fara repercusiuni asupra sanatatii. Insa, in unele cazuri poate sa fie un simptom pentru o afectiune mai grava.

Daca nu esti sigur ce tip de durere de cap ai, afla-i tipologia in cadrul unei consultatii de neurologie, care la clinica Neuroaxis, dureaza 1 ora.

De ce apare o durere de cap?

Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca in fiecare an, jumatate din populatia adulta a lumii are cel putin un episod de durere de cap. Astfel, durerea de cap este una dintre cele mai comune dureri. Este una din principalele cauze de absenteism de la birou si de la scoala si are un impact negativ asupra vietii sociale și de familie. Pentru unii oameni lupta constanta cu aceste dureri de cap insuportabile este o sursa de anxietate si depresie.

Deși durerea de cap difera atat ca manifestare dar si ca motiv de aparitie, principalele cauze care o pot provoca sunt:

  • Consumul de alcool;
  • Schimbarea rutinei de somn sau/si de alimentatie;
  • Stari de depresie;
  • Stres emotional;
  • Consum excesiv de medicamente;
  • Postura gresita;
  • Modificari climatice.

In cazurile in care durerea de cap este un simptom, poate sa fie semnalul unei afectiuni minore, precum cefaleea de tensiune (stres cotidian), dar poate indica si prezenta unei tumori, a hipertensiunii, trombozei venoase, a unui anevrism rupt, traumatism sau chiar ruperea unui vas de sange in creier, care poate sa provoace AVC.

Principalele tipuri de dureri de cap

Migrena comuna si migrena cu aura

Suferinta cronica, ce se manifesta prin dureri moderat-severe de cap, recurente. In cazul celei cu aura, perturbarile vizuale sau motorii preced cu aproximativ 20 de minute atacul de durere de cap.

Cefaleea de tensiune

Presupune o senzatie de durere bilaterala, apasatoare, care se manifesta precum o presiune sau o banda ce pare ca strange capul, de intensitate variabila.

Cefaleea Cluster

Una dintre cele mai dureroase tipuri de dureri de cap, ea se manifesta in modele ciclice sau clustere, fiind prezenta in jurul unui ochi si pe o parte din cap.

Nevralgia de trigemen

Apare in momentul in care nervul trigemen, responsabil de transmiterea impulsurilor senzitive din zona fetei spre creier, este afectat. In cazul nevralgiei de trigemen, orice stimulare usoara a fetei – precum barbieritul, machiajul, atingerea usoara – poate provoca senzatia dureroasa.

SUNCT

Se caracterizeaza prin atacuri dureroase foarte scurte, cu durata de la 5 secunde la 3 minute, cu intensitate ridicata, de tip nevralgic. De obicei se declanseaza in momentul in care persoana vorbeste, mesteca sau isi atinge fata.

Nevralgia Arnold (suboccipitala)

Este cauzata de afectarea nervilor occipitali si se manifesta ca o durere continua, cu senzatie de arsura si vibratie si se poate continua cu o durere intermitenta.

Cand este o durere de cap periculoasa?

Exista peste 150 de tipuri de dureri de cap. Insa numai 3 tipuri sunt cele care ar trebui sa ridice semnale de alarma si sa va trimita de urgenta la medicul neurolog.

Durerea de cap care apare brusc

Este foarte intensa sau asociata cu un deficit neurologic clar (ex: deficit motor, slabiciune musculara, o problema de coordonare, o problema de vedere sau greata si varsaturi).

Durerea de cap atipica 

Apare direct cu varsaturi si greata, se instaleaza in prima parte a zilei, vine cu o senzatie de somnolenta si de confuzie sau cu modificari subtile de echilibru sau de coordonare.

Durerea de cap

Care nu trece – indiferent cu ce o tratezi, durerea persista.

event

Nu lasa durerea de cap sa iti afecteze viata!
Fa-ti o programare la neuroaxis

Cel mai periculos aspect intr-o durere de cap este prezenta concomitenta a unor simptome neurologice, precum amorteala pe jumatate de fata sau corp, senzatie de oboseala si lipsa de putere, somnolenta excesiva. Aceste semne sunt suficiente pentru a clasifica durerea de cap intr-o urgenta medicala.
Medic neurolog specializat în afecțiuni neurovasculare la clinica Neuroaxis.

Cum se trateaza durerea de cap?

Indiferent de factorul declansator, o durere de cap insuportabila trebuie tratata personalizat, in functie de istoricul medical al fiecarui pacient si de starea lui actuala de sanatate.

In general sunt 2 tipuri de tratamente:

De faza acuta

Se pot prescrie medicamente de tip antiinflamator, in combinatie cu un antiemetic, daca durerea este acompaniata si de greata.

De preventie

Se stabileste protocolul de tratament in urma discutiei cu fiecare pacient.

Daca ai o durere de cap care iti da batai de cap, te asteptam la o consultatie de neurologie la clinica Neuroaxis.

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

© Copyright 2024 Neuroaxis. Toate drepturile rezervate.

keyboard_arrow_up