Ce este somnologia?

Somnologia sau medicina somnului este ramura medicala care se ocupa cu studiul, diagnosticarea si tratarea problemelor de somn. In prezent sunt clasificate peste 100 de tulburari ale somnului care pot avea o cauza neurologica. Printre cele mai cunocute afectiuni studiate de somnologie sunt insomnia sau apneea. Investigatiile somnologice necesita competente medicale ce acopera diverse specializari: pneumologie, neurologie, cardiologie.

Ce este polisomnografia? 

Polisomnografia consta in procedura de investigare ale tulburarilor de somn prin monitorizarea simultana a mai multor parametrii, in timpul somnului, intr-o camera special amenajata pentru acest scop. Se urmaresc electroencefalograma, miscarile toracice si respiratia, miscarile membrelor, pulsul si saturatia de oxigen si electrocardiograma, iar pacientul este monitorizat audio si video.

Scopul polisomnografiei este de a determina existenta unor tulburari ale fiziologiei somnului si cauzele acestora. Investigatia poate releva chiar si afectiuni degenerative sau tulburari de memorie si de concentrare sau multe alte afectiuni ale somnului. Investigarea se realizeaza cu un aparat denumit polisomnograf.

Polisomnografia se realizeaza in urma unui consult de specialitate realizat de medicul neurolog cu competente in somnologie, care constata necesitatea acestei interventii.

Pregatirea pentru investigatii polisomnografice

Investigatia se realizeaza intr-un laborator specializat pentru somnologie si este necesara internarea peste noapte a persoanei investigate. Durata investigatiei de polisomnografie este de pana la 8-9 ore, pe parcursul noptii. Pentru analiza de somn este recomandat sa aveti asupra dumneavoastra pijama sau haine comode si obiecte de igiena personala. Va recomandam, de asemenea, sa mancati usor de seara, sa nu consumati alcool sau alte substante care pot afecta calitatea somnului.

Interpretarea polisomnografiei

Rezultatul investigatiei polisomnografice este interpretat de catre un medic neurolog supraspecializat in analiza somnului (competente in somnologie) din cadrul clinicii. Durata consultatiei de somnologie este de 45 de minute.

Pretul investigatiei polisomnografiei

Costurile pentru investigatiile necesare sunt in functie de tipul serviciului oferit:

  • pret consultatie de somnologie pretul 200 lei;
  • pret control de somnologie 150 lei;
  • pretul polisomnografie pentru tulburari de somn 2100 lei.
Solicita o programare