Injecții cu toxină botulinică

Injectari toxina botulinica, Clinica Neuroaxis

De ce să alegi clinica Neuroaxis

Expertiza de top

Expertiză de top

Echipa de peste 50 de medici a clinicii este formată din experți în neurologie, imagistică și specializări conexe.

Tehnologie avansată

Tehnologie avansată

Beneficiezi de tehnologie de ultimă generație și de cele mai avansate protocoale medicale.

Abordare multidisciplinară

Abordare multidisciplinară

Diagnostic și traseu terapeutic stabilit în echipă, pentru obținerea celor mai bune rezultate.

Servicii complete

Servicii complete

Diagnostic – Tratament – Monitorizare – toate în aceeași clinică.

Toxina botulinică este un agent terapeutic extrem de eficient folosit în tratamentul diverselor afecțiuni neurologice. Una dintre aplicațiile sale importante este în tratarea distoniei, o condiție caracterizată prin contracții musculare necontrolate și dureroase. Injecțiile cu toxină botulinică sunt recunoscute pentru capacitatea lor de a reduce spasmele musculare și de a îmbunătăți calitatea vieții pacienților afectați de acest simptom.  

event

Fa-ti o programare la neuroaxis

Toxina botulinică este un agent terapeutic extrem de eficient folosit în tratamentul diverselor afecțiuni neurologice. Una dintre aplicațiile sale importante este în tratarea distoniei, o condiție caracterizată prin contracții musculare necontrolate și dureroase. Injecțiile cu toxină botulinică sunt recunoscute pentru capacitatea lor de a reduce spasmele musculare și de a îmbunătăți calitatea vieții pacienților afectați de acest simptom.  

Rolul toxinei botulinice in tratamentul afecțiunilor neurologice 

Rolul toxinei botulinice în tratamentul afecțiunilor neurologice este extrem de important datorită capacității sale de a bloca semnalele nervoase care determină contracțiile musculare necontrolate și alte simptome ale acestor afecțiuni. Utilizarea sa în injecții specifice poate aduce beneficii importante pacienților. 

Îmbunătățirea calității vieții pacientului este semnificativă după injecțiile cu toxină botulinică, fiind cel mai eficient tratament pentru majoritatea formelor de distonie. Este însă o terapie cu efect temporar, de două-trei luni, după care procedura trebuie repetată, pentru a asigura ținerea sub control a simptomatologiei. 

Este foarte important de reținut că toxina botulinică folosită în neurologie nu vindecă și nu schimbă cursul bolii pentru care se administrează, ci doar ameliorează contracțiile musculare la nivelul grupelor musculare afectate. 

In ce afecțiuni neurologice sunt recomandate injecțiile cu toxina botulinică 

Injecțiile cu toxina botulinică sunt recomandate într-o varietate de afecțiuni neurologice, în special în acele condiții caracterizate prin hipertonie musculară excesivă sau spasme musculare necontrolate. În clinicile de neurologie, acestea sunt folosite în: 

  • distonii: distonie cervicală, blefarospasm, distonie oro-mandibulară, distonia focală a membrelor, distonii dependende de acțiune (crampa scriitorului, crampa muzicianului etc.), tremor distonic, distonii tronculare (inclusiv camptocormie sau sindrom Pisa) etc; 
  • spasmul hemifacial; 
  • alte tipuri de tremor: tremorul din cadrul bolii Parkinson sau tremorul esențial refractar la tratamentele clasice; 
  • hipersalivația (sau sialoree) asociată cu afecțiuni precum boala Parkinson sau paralizia cerebrală; 
  • spasticitatea prezentă în scleroză multiplă, paralizie cerebrală, traumatisme cerebrale sau craniene, post-AVC. 

Toxina botulinică in tratamentul distoniilor 

Injecțiile cu toxină botulinică pentru distonie sunt administrate în clinica Neuroaxis din București la recomandarea medicului specialist, după consultația de neurologie, dacă acesta consideră că este cea mai bună opțiune terapeutică.  

Cum acționează toxina botulinică in mușchi 

Contracțiile musculare au loc sub control nervos, cu ajutorul unor angrenaje celulare complexe, ce includ eliberarea de neurotransmițători dinspre celula nervoasă către celula musculară. Toxina botulinică acționează la nivelul joncțiunii dintre aceste două tipuri de celule, prin inhibarea eliberării unui neurotransmițător ce poartă numele de acetilcolină, inactivând astfel contracția musculară. 

Beneficii ale injecțiilor cu toxina botulinică in tratamentul distoniilor 

În urma injectării de toxină botulinică este inactivată contracția mușchilor la nivelul grupelor musculare injectate, obținându-se corectarea posturilor distonice, a mișcărilor involuntare sau a simptomelor algice asociate patologiei vizate.  

Efectul de inhibiție este unul temporar, până la creșterea de noi fibre, cu constituirea de noi joncțiuni între nervi și mușchi. 

Riscuri și contraindicații 

Injecțiile cu toxină botulinică în tratamentul distoniilor sunt sigure și eficiente atunci când sunt administrate în dozele adecvate, de un medic specialist neurolog. Majoritatea riscurilor implicate sunt minore (rareori echimoze sau durere locală). 

Unii pacienți tratați cu toxină botulinică prezintă o slăbiciune temporară în grupul de mușchi injectat sau în mușchii din apropiere. De exemplu, ptoza palpebrală (pleoapa căzută) poate apărea după tratarea blefarospasmului. 

Efectele adverse pot să apară în decurs de minute, ore sau saptămâni de la administrarea tratamentului și dispar odată cu trecerea efectului toxinei botulinice (în general în decurs de câteva săptămâni, până la 3, maximum 4 luni de la injectare). Pentru a preveni difuzia toxinei botulinice către grupe musculare nedorite se recomandă evitarea masajului la nivelul regiunii injectate.  

Medicul va detalia posibilele efecte secundare ale tratamentului cu toxină botulinică înaintea administrării lui, acestea fiind variabile în funcție de locul injectării și cantitatea de toxină utilizată. 

În privința contraindicațiilor, trebuie spus că pacienții cu anumite alte boli neuromusculare, cum sunt scleroza laterală amiotrofică sau miastenia gravis, pot să nu fie candidați adecvați la tratamentul cu toxină botulinică.  

Femeile însărcinate sau care alăptează, persoanele alergice la toxina botulinică și cele aflate sub anumite terapii au, la rândul lor, contraindicație pentru injectarea cu toxina botulinică folosită în neurologie. 

Medicul neurolog va stabili, în timpul consultației, dacă pacientul se regăsește într-una din grupele de risc. 

Procedura de injectare cu toxină botulinică in Clinica Neuroaxis 

Injectarea de toxină botulinică pentru distonie la Neuroaxis București se realizează exclusiv la recomandarea medicului de specialitate. Având în vedere particularitățile anatomice și de boală ale fiecărui pacient, dozele standard aferente diverselor grupe musculare pot fi ajustate de la o injectare cu toxină botulinică la alta și de la o locație musculară la alta, până la stabilirea schemei optime de control simptomatic și chiar ulterior acestui moment, în funcție de evoluția bolii.   

După stabilirea dozei optime, medicul injectează toxina botulinică în sau în jurul mușchilor sau grupelor musculare vizate, iar după procedură, pacientul este ținut sub supraveghere timp de 30 de minute, în eventualitatea apariției unor reacții adverse de tip alergic, extrem de rare. 

Tratamentul cu toxină botulinică se face fără anestezie, disconfortul algic fiind minim (similar recoltării de sânge), iar în funcție de particularitățile afecțiunii, injecțiile se administrează cu sau fără ghidaj, astfel: 

Injectarea toxinei fără ghidaj 

Este cel mai simplu mod de administrare a tratamentului cu toxină botulinică în neurologie. Doza stabilită de medic este injectată în țesut după dezinfectarea zonei. Aceasta procedură simplificată reduce timpul și resursele necesare pentru efectuarea tratamentului și poate fi recomandată în mod specific numai în anumite cazuri și sub supravegherea atentă a unui medic specializat. Injectarea fără ghidaj este recomandată când identificarea mușchilor vizați este facilă, în special în cazurile în care sunt implicați mușchi mari, superficiali.  

Injectarea toxinei botulinice cu ghidaj ecografic 

Ghidajul ecografic ajută la localizarea cu precizie a mușchilor care trebuie tratați, aceștia putând fi vizualizați în mod clar indiferent de dimensiuni și profunzime. În același timp, ghidajul ecografic identifică structurile sensibile de vecinătate (artere, vene, nervi), facând posibilă evitarea lor. Studii randomizate arată că ghidarea cu ajutorul ultrasunetelor poate îmbunătăți eficacitatea tratamentului cu toxină botulinică și poate reduce efectele adverse ale terapiei, în comparație cu injectarea fără ghidaj. 

Ghidajul ecografic este folosit, de regulă, în cazul injecțiilor cu toxină botulinică în mușchii antebrațului, în mușchii picioarelor și ai gâtului (în distonia cervicală). 

Toxina cu ghidaj EMG și posibilitate de stimulare electrică 

O altă modalitate de administrare a tratamentului cu toxină botulinică este cu ghidare electromiografică (EMG) și posibilitate de stimulare electrică. 

Ghidajul EMG și stimularea electrică sunt utilizate pentru a confirma localizarea adecvată a acului de injecție în țesutul muscular ce urmează să fie tratat, chiar înainte de injectare. Prezența acului de EMG în mușchiul distonic poate releva inclusiv hiperactivitatea electrică a acestuia, confirmând caracterul distonic. Stimularea electrica poate fi extrem de utilă pentru identificarea unor mușchi de mici dimensiuni în care este vizată o injectare foarte precisă, evitându-se astfel pe cât posibil deficite musculare la persoane pentru care este necesară păstrarea mișcărilor de finețe (de exemplu în crampa muzicianului sau scriitorului). 

Toxina cu ghidaj ecografic si EMG 

Medicul neurolog poate folosi ambele tipuri de ghidaj în administrarea injecțiilor cu toxină botulinică, dacă consideră necesar. Cu ajutorul ecografului, are imagini în timp real ale țesuturilor musculare și glandulare și ale structurilor înconjurătoare și poate vizualiza întreaga procedură, iar prin EMG se asigură de precizia plasării acului de injecție în țesutul muscular vizat de tratament. 

Cum te pregătești pentru injecțiile cu toxina botulinică 

Nu există restricții cu privire la dietă sau hidratare în ziua injectării. La procedură pot participa și aparținătorii pacientului, dacă acesta dorește, iar spațiul o permite.   

Înainte de injectare, trebuie furnizate medicului curant toate informațiile necesare pentru ca acesta să poată stabili că nu există contraindicații ori necesitatea unor precauții speciale. Pacientul trebuie să comunice dacă: 

  • are alergie la toxina botulinică sau la componente ale formulei de injectare (proteină din laptele de vacă); 
  • prezintă infecții/atrofii musculare la locurile de injectare; 
  • a fost diagnosticat cu miastenia gravis sau alte boli de neuron motor sau neuro-musculare;  
  • a fost diagnosticat cu afecțiuni respiratorii; 
  • a fost diagnosticat cu afecțiuni hematologice (diateze hemoragice); 
  • urmează un tratament cu anticoagulante, antibiotice din clasa aminoglicozidelor, agenți anticolinergici, alte produse ce conțin toxină botulinică, relaxante musculare cu acțiune centrală sau agenți de blocadă neuromusculară; 
  • planifică o sarcină, a fost confirmată deja o sarcină sau se află în perioada de alăptare. 

Pacienții care urmează tratamente cu anticoagulante trebuie să se prezinte la clinică cu cel puțin 30 de minute înainte de ora programată pentru injectarea cu toxină botulinică, pentru a li se recolta probe biologice care să confirme menținerea parametrilor de coagulare în timpul administrării terapiei. Alternativ, pacienții în cauză pot prezenta un buletin de analize care să includă probele de coagulare (INR, PT, APTT, trombocite), nu mai vechi de 2 zile calendaristice. 

4 întrebări despre injecțiile cu toxină botulinică

Ce este toxina botulinică? 

Toxina botulinică este o neurotoxină naturală sintetizată de o bacterie anaerobă, Clostridium botulinum, care și-a dovedit utilitatea în mai multe ramuri ale medicinei, inclusiv în neurologie. 

Când sunt recomandate injecțiile cu toxină botulinică in neurologie? 

Când distonia și disconfortul algic prezente în afecțiuni neurologice devin dificil de gestionat cu ajutorul medicației. Injecțiile cu toxină botulinică pentru distonie administrate la 3 luni reprezintă o alternativă mai confortabilă pentru pacient decât administrarea zilnică de medicamente. 

În cât timp acționeaza toxina botulinică? 

Având în vedere dinamica funcționării joncțiunii neuro-musculare, efectul este resimțit după una-două săptămâni de la injectarea cu toxina botulinică. 

După cât timp trebuie să repet tratamentul cu toxina botulinică pentru distonie? 

Durata medie a efectului este de trei luni, după care este necesară o nouă injectare cu toxină botulinică, pentru asigurarea continuității și ținerea sub control a distoniei și disconfortului algic. Toxina botulinică în neurologie nu se administrează la intervale mai mici de 3 luni, pentru a se evita acumularea unor doze toxice sau dezvoltarea de anticorpi ce vor scădea eficacitatea ulterioară a tratamentului. 

Nu lăsa contracțiile musculare să-ți scadă calitatea vieții! Te așteptăm la Clinica Neuroxis din București pentru a trata eficient distonia. Programează-te online sau contactează-ne pentru detalii. 

Preturi injectare cu Botox

  • Pret injectare cu Botox - spasticitate si distonii 1650lei
  • Pret injectare cu Botox cu ghidaj ecografic 1700lei
  • Pret injectare cu Botox cu ghidaj EMG fara ac 1750lei
  • Pret injectare cu Botox cu ghidaj EMG cu ac 1900lei

Părerile pacienților noștri

Mihaela Chites

Mihaela Chites

2024-04-12

Clinica de exceptie, multumiri din suflet Dnei Dr Olivia Racila, o profesionista desavarsita, care a explicat cu rabdare, pe indelete si intelesul tuturor.

Gina Goidea

Gina Goidea

2024-04-05

Sunt implicați cu adevărat în a-ți rezolva problema, indiferent de vârstă. De obicei, când te duci cu un bătrân, majoritatea spun ca-i vârstă... mulțumesc celor care le pasă: dnei dr. MATEI ALEXANDRA și dl. Dr. COZMA LIVIU.

Andrei Blaj

Andrei Blaj

2024-04-04

Am facut o consultatie online, totul a decurs foarte bine. Recomand.

Marian Petrice

Marian Petrice

2024-03-28

Am avut ocazia să întâlnesc în această clinică un medic de excepție.

Angelica Geambaşu

Angelica Geambaşu

2024-03-26

Tot respectul pentru Doamna Doctor Zela Cofoian-Amet.Calm, abordare foarte profesionistă de excepție, răbdare și maxim inters pentru pacient.

Scorul de evaluare Google: 4.4 din 5, pe baza 367 recenzii

Echipa noastra de specialisti

Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up