• menu close meniu

Ce este electrocardiograma EKG?

Electrocardiograma – EKG sau ECG – reprezinta inregistrarea activitatii electrice a inimii. Mai precis, inima produce mici impulsuri electrice care fac muschiul cardiac sa se miste. Acest curent electric poate fi inregistrat direct de pe suprafata pielii si astfel medicul specialist are o imagine asupra activitatii cardiace: contractiile inimii, frecventa batailor si a ritmului. Electrocardiograma poate sa mai arate medicului si daca inima este suficient irigata cu sange sau daca exista un infarct.

event

Fa-ti o programare la neuroaxis

Cum se face o electrocardiograma EKG?

Electrocardiograma EKG este o investigatie neinvaziva si nedureroasa, care consta in inregistrarea activitatii electrice a inimii cu ajutorul unui set de electrozi speciali. Electrozii se lipesc pe brate, pe picioare si pe piept si preiau semnalul electric de la nivelul pielii. Acest semnal este trimis catre electrocardiograf, care „traduce” semnalele primite intr-un grafic ce poate fi interpretat de medicul cardiolog.

In timpul inregistrarii, zonele unde se monteaza electrozii trebuie sa stea descoperite, iar pacientul sta intins pe spate. De asemenea, in timpul inregistrarii, pacientii nu trebuie sa vorbeasca sau sa se miste si trebuie sa respire normal.

Cand este necesara o electrocardiograma EKG?

 O electrocardiograma trebuie facuta in urmatoarele situatii:

  • La recomandarea medicului specialist sau a medicului de familie;
  • Daca ai in familie persoane care sufera sau au suferit de boli cardiovasculare;
  • Daca simti dintr-odata batai anormale ale inimii sau daca resimti dureri in zona pieptului;
  • Daca esti fumator, obosesti repede, esti hipertensiv, diabetic sau ai un colesterol prea mare (peste 200 mg/dl);

 

Cum trebuie sa te pregatesti pentru o electrocardiograma EKG?

Deoarece trebuie sa te dezbraci pentru a putea fi aplicati electrozii EKG, este bine sa porti haine lejere si sa nu ai multe accesorii (bratari, lantisoare, piercing-uri etc.) care ar putea interfera sau ingreuna inregistrarea.

Daca exista zone cu pilozitate excesiva care pot impiedica inregistrarea, aceastea trebuie curatate de parul in exces.

Electrocardiograma este o investigatie scurta, dureaza cateva minute cu tot cu pregatire, este foarte precisa si ajuta mult in diagnosticarea anumitor afectiuni. Cand aceasta analiza nu este suficient de relevanta, medicul cardiolog poate sa recomande efectuarea unui test de efort sau a unei inregistrari Holter EKG.

Testimoniale

Pret electrocardiograma - EKG

Serviciu

Pret

Pret electrocardiograma - EKG

75lei

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Echipa noastra de specialisti

Articole relevante

Parerea dumneavoastra conteaza foarte mult pentru noi si de aceea dorim sa ne ajutati sa imbunatatim serviciile prin adaugarea unei recenzii.

keyboard_arrow_up