Durerile de cap la frunte și ochi. Ce afecțiuni pot ascunde și cum le tratăm

Cuprins

În funcție de zona unde apar, durerile de cap pot semnala probleme diferite. Durerea de cap la ceafa poate fi generată de o hernie de disc sau de o nevralgie occipitală, durerea în creștetul capului poate semnala o migrenă sau chiar prezența unei tumori, în vreme ce durerea care se manifestă bilateral, ca o bandă care strânge capul, poate fi cefalee de tensiune, provocată de stres, oboseală, de consumul de alcool sau de anumite afecțiuni. Ce se ascunde, însă, în spatele durerilor de cap la frunte și la ochi? Explicăm în cele ce urmează.  

Ce este foarte important să reții este urgența programării unei consultații de neurologie indiferent de zona unde se manifestă durerea de cap, dacă aceasta este severă, persistentă, rezistentă la medicație. Cefaleea puternică poate fi simptomul unei boli neurologice. 

Ce afecțiuni pot ascunde durerile de cap apărute la frunte și ochi 

Durerile de cap apărute în aceste zone sunt cel mai frecvent cefalee de tensiune, dar pot fi și cefalee cluster sau un simptom al sinuzitei ori al anumitor afecțiuni oftalmologice. Este foarte important să observi când se declanșează aceste dureri (în ce parte a zilei), ce intensitate au, cât durează și ce alte simptome le însoțesc, pentru că medicul neurolog te va întreba toate aceste lucruri în timpul consultației. Sunt elemente importante pentru stabilirea diagnosticului de certitudine. 

Să vedem acum ce afecțiuni pot ascunde aceste dureri de cap: 

Cefalee de tensiune 

Cel mai comun tip de durere de cap, prezent la aproape 40% din populația adultă, cefaleea de tensiune este resimțită circular, plecând din zona frunții spre spate, ca o bandă care strânge capul, de intensitate ușoară până la moderată. În general, este o durere episodică, ușor de ameliorat cu antalgice din clasa antiinflamatoarelor non-steroidine. Forma continuă, cronică, este rară și greu de gestionat, pentru că se poate combina cu episoade migrenoase. 

Cefaleea de tensiune poate să apară pe fondul stresului, al oboselii cronice, al consumului de alcool sau al deshidratării, din cauza oboselii oculare au a unei sensibilități musculare pericraniene, dar și pe fondul altor boli. Care sunt acestea?

Glaucom cu unghi închis 

Este o afecțiune în care drenarea umorii apoase (lichidul transparent aflat între cornee și cristalin) este blocată parțial sau total, ducând la creșterea bruscă a presiunii intraoculare. În acest caz, cefaleea de tensiune este dublată de o durere oculară intensă (care poate fi resimțită și imediat deasupra ochilor), de tulburări de vedere (halouri, fotofobie) și stare de greață. Netratată, boala poate duce la orbire. 

Arterită temporală 

Cunoscută și ca arterită craniană, arterită cu celule gigant sau boala Horton, aceasta este o inflamație a mucoasei arterelor temporale, care determină scăderea fluxului sangvin către ochi și poate duce la pierderea vederii, dacă nu este tratată la timp. Cefaleea resimțită în această afecțiune este constantă, pulsatilă, se manifestă în zona tâmplelor și este însoțită de sensibilitate la nivelul scalpului. 

Tulburări de somn 

Apneea în somn obstructivă și insomnia pot declanșa cefaleea de tensiune. În cazul apneei – o afecțiune caracterizată prin oprirea respirației în timpul somnului, în episoade repetate, care durează peste 10 secunde, durerile de cap la frunte și ochi se manifestă imediat după trezire. În cazul în care prezinți cefalee dimineața, te așteptăm la o consultație de somnologie pentru a stabili dacă apneea este cauza. La Neuroaxis găsești tot ce ai nevoie pentru diagnosticarea și tratarea tulburărilor de somn: medici neurologi și pneumologi supraspecializați în somnologie, investigații specifice, cum sunt poligrafia respiratorie și polisomnografia

Sinuzită 

În acest caz, durerile sunt resimțite ca o presiune, se agravează când te apleci în față sau te întinzi în pat și sunt însoțite de obstrucție nazală și de oboseală. Dacă medicul neurolog va exclude alte cauze și va suspecta că sinuzita stă la baza problemei tale de sănătate, te va direcționa către specialistul ORL.  

Depresie și anxietate 

Cefaleea de tensiune este simptom și în tulburările de anxietate și depresie. Și în acest caz, e nevoie să tratezi boala de fond, ca să scapi de dureri, simpla administrare a unor antialgice nu este de ajutor. Iar la Neuroaxis, găsești sprijinul de care ai nevoie: echipa clinicii include psihologi și psihiatri cu experiență vastă în tratarea unei game largi de tulburări, prin ședințe de psihoterapie

Cefalee Cluster 

Mai severă decât cefaleea de tensiune, cefaleea Cluster este o durere intensă resimțită pe o parte a capului, concentrată în jurul sau în spatele unui ochi, manifestată în episoade ce pot dura de la o jumătate de oră până la trei ore și care se pot repeta de câteva ori pe zi. Afectează preponderent bărbații între 20 și 50 de ani . 

Migrenă 

Și migrena poate da dureri de cap la frunte și la ochi. Aceasta se manifestă cel mai frecvent pe o parte a capului, nu pe ambele, este pulsatorie și poate să dureze de la câteva zeci de minute la câteva zile. Atacurile migrenoase pot fi debilitante, iar migrena cronică afectează calitatea vieții. Dacă suferi de astfel de dureri de cap, îți recomandăm să te adresezi medicului neurolog pentru diagnosticare certă și stabilirea unui tratament pentru migrene care să te ajute să reduci frecvența și intensitatea atacurilor. 

De ce e importantă vizita la neurolog când te confrunți cu dureri de cap în zona frunții și a ochilor 

Orice durere de cap, în orice zonă se manifestă ea, trebuie să fie un semnal de alarmă și un motiv de prezentare neîntârziată la medic, dacă: este severă, este persistentă sau recurentă sau/și nu răspunde la medicație. Oricare din aceste caracteristici face necesară intervenția unui specialist pentru evaluare, investigare, diagnosticare și tratament. 

Reține: durerile de cap pot apărea din cauza unor factori de mediu sau a unor obiceiuri dăunătoare, dar la fel de bine pot semnala o afecțiune neurologică sau de altă natură. Pentru sănătatea ta, îți recomandăm să apelezi la expertiza unui neurolog. 

Cum tratăm durerile de cap la Neuroaxis 

La Neuroaxis, tratăm durerile de cap personalizat, ținând cont de tipul de durere acuzat și de cauza acesteia. Lucrăm în echipă pentru clarificarea cazurilor complexe și pentru stabilirea tratamentelor ce presupun gestionarea mai multor afecțiuni și monitorizăm atent starea de sănătate a pacienților cronici. 

Dacă prezinți frecvent dureri de cap la frunte și la ochi, te așteptăm în clinica noastră din Sectorul 4. O echipă de peste 50 de medici specializați în neurologie și domeniile conexe te poate ajuta să afli cauza problemei tale de sănătate și să o tratezi corespunzător. Programează-te acum la o consultație la Neuroaxis, prima clinică integrată de neurologie din București. 

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Neuroștiința din spatele Crăciunului. Cum se activează „circuitul fericirii”

Noutati

Cum ți se schimbă creierul iarna

Noutati

8 motive pentru care creierul tău iubește sărbătorile de iarnă

Noutati
Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up