De ce să alegi clinica Neuroaxis

Expertiza de top

Expertiză de top

Echipa de peste 50 de medici a clinicii este formată din experți în neurologie, imagistică și specializări conexe.

Tehnologie avansată

Tehnologie avansată

Beneficiezi de tehnologie de ultimă generație și de cele mai avansate protocoale medicale.

Abordare multidisciplinară

Abordare multidisciplinară

Diagnostic și traseu terapeutic stabilit în echipă, pentru obținerea celor mai bune rezultate.

Servicii complete

Servicii complete

Diagnostic – Tratament – Monitorizare – toate în aceeași clinică.

Importanta inteligentei

De-a lungul timpului, inteligenta umana a fost inteleasa si definita in foarte multe moduri. Numeroase teorii ale inteligentei au stat la baza dezvoltarii unor teste de inteligenta celebre, ca de exemplu testul RAVEN sau scalele Wechsler, care si-au demonstrat in timp validitatea.
 
Cand spunem despre cineva ca este “inteligent” multi dintre noi isi imagineaza fie o persoana capabila sa gaseasca rapid cele mai bune solutii la diverse probleme de viata, fie o persoana cu foarte bune abilitati analitice si o capacitate superioara de abstractizare. Abilitatile academice inalte castigate prin educatie reflecta, de asemenea, un nivel crescut de inteligenta. Totusi, din ce in ce mai multi specialisti sustin ca nu atat abilitatile analitice si cunostintele academice specifice (matematica, fizica, etc) sunt relevante, cat capacitatea generala a unui individ de a acumula si utiliza informatiile din experienta anterioara pentru a se adapta eficient la contexte si cerinte variate sau noi ale mediului extern. Cu alte cuvinte, capacitatea de a invata si de utiliza intr-un mod nou informatia acumulata este importanta, si nu neaparat acumularea informatiei in sine.
 
In mod firesc, inteligenta trebuie sa duca la o mai buna adaptare a fiintei umane la mediul sau de viata sub toate aspectele sale (personal, practic, social, cultural, academic sau profesional), indiferent daca acest “mediu” este intr-o zona geografica izolata si austera, sau in mijlocul celei mai moderne metropole.
event

Fa-ti o programare la neuroaxis

Ce este IQ-ul?

IQ-ul (Intelligence Quotient) este masura inteligentei umane (dimensiunea sa cognitiva sau conceptuala) exprimata printr-un numar obtinut prin aplicarea unui test standardizat, raportat la varsta cronologica. Marea majoritate a oamenilor se situeaza undeva in jurul valorii de 100 (in intervalul 90 – 110), aceasta fiind inteligenta medie. Inteligenta superioara incepe de la valoarea de 120, iar de la 130 in sus vorbim despre supradotare cognitiva. In sens invers, un IQ de 75 – 85 exprima un intelect “de limita”, sub valoarea de 70 fiind considerata existenta unui deficit (retard) in functionarea cognitiva.

Utilizarea unei masuri standardizate de evaluare a IQ-ului este absolut necesara avand in vedere stabilirea unor categorii de persoane cu “nevoi” sau “cerinte educationale speciale” care beneficiaza de suport social, material si conditii diferentiate de instruire si educatie. Totodata, valoarea IQ ofera o predictie destul de buna asupra performantei academice si profesionale a persoanei evaluate. In cazul copiilor, evaluarea timpurie a inteligentei este extrem de utila pentru stabilirea planurilor de educatie adaptate nevoilor de dezvoltare ale fiecarui copil.

 

Cu ce teste este evaluat IQ-ul

La Neuroaxis evaluam inteligenta cu instrumente standardizate performante, validate si normate pe populatia Romaniei. Rezultatul, exprimat in scor IQ, este detaliat intr-un raport de evaluare.

Folosim urmatoarele instrumente de evaluare:

Pentru copii si adolescenti:

 • Testul RAVEN Color si Standard (incepand cu varsta de 4 ani)
 • Bateria WISC IV – Wechsler Intelligence Scale for Children IV (intre 6 ai 17 ani)
 • Bateria MAB II – Multidimensional Aptitude Battery II (incepand cu varsta de 12 ani)
 • Testul cuburilor KOHS (incepand cu varsta de 4 ani)
 • Subteste de rationament din platforma de evaluare neuropsihologica PED b

 

Pentru adulti:

 • Testul RAVEN Standard si Plus
 • Bateria MAB II – Multidimensional Aptitude Battery II
 
 
 

Cat dureaza testarea?

Pentru aplicarea unor teste singulare (o singura proba), precum RAVEN sau KOHS, este necesara o sedinta de aproximativ o ora. Rezultatul este exprimat sub forma unui singur scor IQ (non-verbal).

Pentru aplicarea unor baterii complexe de testare precum WISC IV sau MAB II, sunt necesare doua ore de testare, iar rezultatul este exprimat sub forma mai multor scoruri IQ, mai exact:

 • Pentru MAB II: rezultatele se prezinta sub forma unui profil care contine 5 scoruri la subtestele verbale si 5 scoruri la subtestele de performanta. Din aceste scoruri sunt derivate un scor IQ verbal, un scor IQ de performanta si scorul IQ total
 • Pentru WISC IV: rezultatele se prezinta sub forma unui profil care contine 3 scoruri la subtestele verbale, 3 scoruri la subtestele perceptive, 2 scoruri pentru memoria de lucru si 2 scoruri pentru viteza de procesare mentala. Din aceste scoruri sunt derivate un scor IQ verbal, un scor IQ perceptiv si scorul IQ total
 

 

In ce consta pregatirea pentru testare?

Persoana (copil sau adult) trebuie sa fie odihnita, sa nu se afle sub influenta unor substante cu efect stimulant sau a unei medicatii de natura sa afecteze functionarea cognitiva (exceptand tratamentul pentru afectiuni medicale cronice), sa poate ochelarii de corectie sau aparatul auditiv, daca este cazul. De asemenea, daca persoana are o suferinta fizica sau psihica de orice natura, inclusiv o banala raceala sau o durere de cap, este de preferat sa fie amanata testarea. Este important de retinut ca o stare psihica negativa, inclusiv anxietatea sau depresia, afecteaza performanta cognitiva, alterand rezultatul.

Pret evaluare inteligenta

 • Pret Evaluare IQ copii 3-6 ani (60 de minute) 550lei
 • Pret Evaluare complexa inteligenta IQ WISC IV 6-16 ani (60 de minute) 750lei
 • Pret Evaluare complexa inteligenta IQ MAB II 12-74 ani (90 de minute) 850lei
 • Pret Evaluare vocationala adolescenti si adulti (90 min) 850lei

Părerile pacienților noștri

Mihaela Chites

Mihaela Chites

2024-04-12

Clinica de exceptie, multumiri din suflet Dnei Dr Olivia Racila, o profesionista desavarsita, care a explicat cu rabdare, pe indelete si intelesul tuturor.

Gina Goidea

Gina Goidea

2024-04-05

Sunt implicați cu adevărat în a-ți rezolva problema, indiferent de vârstă. De obicei, când te duci cu un bătrân, majoritatea spun ca-i vârstă... mulțumesc celor care le pasă: dnei dr. MATEI ALEXANDRA și dl. Dr. COZMA LIVIU.

Andrei Blaj

Andrei Blaj

2024-04-04

Am facut o consultatie online, totul a decurs foarte bine. Recomand.

Marian Petrice

Marian Petrice

2024-03-28

Am avut ocazia să întâlnesc în această clinică un medic de excepție.

Angelica Geambaşu

Angelica Geambaşu

2024-03-26

Tot respectul pentru Doamna Doctor Zela Cofoian-Amet.Calm, abordare foarte profesionistă de excepție, răbdare și maxim inters pentru pacient.

Scorul de evaluare Google: 4.4 din 5, pe baza 367 recenzii

Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up