Ce este IQ-ul?
IQ-ul (Intelligence Quotient) este masura inteligentei umane (dimensiunea sa cognitiva sau conceptuala) exprimata printr-un numar obtinut prin aplicarea unui test standardizat, raportat la varsta cronologica. Marea majoritate a oamenilor se situeaza undeva in jurul valorii de 100 (in intervalul 90 – 110), aceasta fiind inteligenta medie. Inteligenta superioara incepe de la valoarea de 120, iar de la 130 in sus vorbim despre supradotare cognitiva. In sens invers, un IQ de 75 – 85 exprima un intelect “de limita”, sub valoarea de 70 fiind considerata existenta unui deficit (retard) in functionarea cognitiva.
Utilizarea unei masuri standardizate de evaluare a IQ-ului este absolut necesara avand in vedere stabilirea unor categorii de persoane cu “nevoi” sau “cerinte educationale speciale” care beneficiaza de suport social, material si conditii diferentiate de instruire si educatie. Totodata, valoarea IQ ofera o predictie destul de buna asupra performantei academice si profesionale a persoanei evaluate. In cazul copiilor, evaluarea timpurie a inteligentei este extrem de utila pentru stabilirea planurilor de educatie adaptate nevoilor de dezvoltare ale fiecarui copil.
Cu ce teste este evaluat IQ-ul
La Neuroaxis evaluam inteligenta cu instrumente standardizate performante, validate si normate pe populatia Romaniei. Rezultatul, exprimat in scor IQ, este detaliat intr-un raport de evaluare.
Folosim urmatoarele instrumente de evaluare:
Pentru copii si adolescenti:
- Testul RAVEN Color si Standard (incepand cu varsta de 4 ani)
- Bateria WISC IV – Wechsler Intelligence Scale for Children IV (intre 6 ai 17 ani)
- Bateria MAB II – Multidimensional Aptitude Battery II (incepand cu varsta de 12 ani)
- Testul cuburilor KOHS (incepand cu varsta de 4 ani)
- Subteste de rationament din platforma de evaluare neuropsihologica PED b
Pentru adulti:
- Testul RAVEN Standard si Plus
- Bateria MAB II – Multidimensional Aptitude Battery II
Cat dureaza testarea?
Pentru aplicarea unor teste singulare (o singura proba), precum RAVEN sau KOHS, este necesara o sedinta de aproximativ o ora. Rezultatul este exprimat sub forma unui singur scor IQ (non-verbal).
Pentru aplicarea unor baterii complexe de testare precum WISC IV sau MAB II, sunt necesare doua ore de testare, iar rezultatul este exprimat sub forma mai multor scoruri IQ, mai exact:
- Pentru MAB II: rezultatele se prezinta sub forma unui profil care contine 5 scoruri la subtestele verbale si 5 scoruri la subtestele de performanta. Din aceste scoruri sunt derivate un scor IQ verbal, un scor IQ de performanta si scorul IQ total
- Pentru WISC IV: rezultatele se prezinta sub forma unui profil care contine 3 scoruri la subtestele verbale, 3 scoruri la subtestele perceptive, 2 scoruri pentru memoria de lucru si 2 scoruri pentru viteza de procesare mentala. Din aceste scoruri sunt derivate un scor IQ verbal, un scor IQ perceptiv si scorul IQ total
In ce consta pregatirea pentru testare?
Persoana (copil sau adult) trebuie sa fie odihnita, sa nu se afle sub influenta unor substante cu efect stimulant sau a unei medicatii de natura sa afecteze functionarea cognitiva (exceptand tratamentul pentru afectiuni medicale cronice), sa poate ochelarii de corectie sau aparatul auditiv, daca este cazul. De asemenea, daca persoana are o suferinta fizica sau psihica de orice natura, inclusiv o banala raceala sau o durere de cap, este de preferat sa fie amanata testarea. Este important de retinut ca o stare psihica negativa, inclusiv anxietatea sau depresia, afecteaza performanta cognitiva, alterand rezultatul.