RMN Coloana vertebrala si de nervi periferici

RMN coloana vertebrala, Neuroaxis

De ce să alegi clinica Neuroaxis

Expertiza de top

Expertiză de top

Echipa de peste 50 de medici a clinicii este formată din experți în neurologie, imagistică și specializări conexe.

Tehnologie avansată

Tehnologie avansată

Beneficiezi de tehnologie de ultimă generație și de cele mai avansate protocoale medicale.

Abordare multidisciplinară

Abordare multidisciplinară

Diagnostic și traseu terapeutic stabilit în echipă, pentru obținerea celor mai bune rezultate.

Servicii complete

Servicii complete

Diagnostic – Tratament – Monitorizare – toate în aceeași clinică.

Imagistica prin rezonanta magnetica (RMN) este o tehnica de imagistica medicala care utilizeaza un camp magnetic si unde radio pentru a crea imagini detaliate ale organelor si tesuturilor din corp.

Majoritatea aparatelor RMN sunt magneti mari, in forma de tub. In cadrul unei scanari RMN coloana vertebrala, campul magnetic realiniaza temporar moleculele de apa din corp. Undele radio fac ca acesti atomi aliniati sa produca semnale slabe, care sunt folosite pentru a crea imagini bidimensionale ale structurii anatomice sau ale organului examinat.

Cum functioneaza o scanare RMN coloana vertebrala?

Rezonanta magnetica (RMN) poate fi utilizata in locul tomografiei computerizate (Ct) in situatiile in care se studiaza organe sau tesuturi moi, deoarece studiul RMN este mai bun in a face diferenta intre tesuturile moi normale si cele anormale.

event

Fa-ti o programare la neuroaxis

Cand este necesar un RMN coloana?

RMN coloana este adesea efectuat pentru a ajuta la diagnosticarea diferitelor patologii de tipul:

 • scleroza multipla
 • tulburari ale maduvei spinarii
 • tumori
 • leziuni ale maduvei spinarii in urma unui traumatism.

Investigatiile RMN coloana vertebrala sunt, de asemenea, utilizate pentru a ajuta la planificarea procedurilor, cum ar fi decompresia unui nerv sau injectiile cu steroizi. 

Scanarea RMN coloana detecteaza alte cauze posibile ale durerii de spate, cum ar fi fractura de compresie si edemul osos. 

Procedura de RMN coloana este, de asemenea, utilizata pentru a monitoriza modificarile de la nivelul coloanei vertebrale dupa o operatie, cum ar fi cicatrizarea sau infectia.

Cum va pregatiti de un RMN coloana?

Inainte de un examen RMN coloana, mancati in mod normal si continuati sa va luati medicamentele obisnuite, cu exceptia cazului in care vi se indica altfel.   

In cadrul unui RMN coloana, inainte de administrarea substantei de contrast este obligatoriu sa fie facute analizele pentru uree si creatinina. Doar in cazul in care acestea sunt in parametri corespunzatori se va administra substanta de contrast. Aceste analize se pot realiza si in cadrul clinicii Neuroaxis. 

Atunci cand sunati pentru a va face o programare pentru o investigatie de RMN coloana, este extrem de important sa informati personalul medical al clinicii Neuroaxis daca oricare dintre urmatoarele se aplica in cazul dumneavoastra:

 • aveti un stimulator cardiac sau v-au fost inlocuite valvele cardiace
 • aveti orice tip de pompa implantabila, cum ar fi o pompa de insulina
 • sunteti insarcinata sau credeti ca ati putea fi insarcinata
 • aveti orice fel de piercing pe corp sau tatuaje
 • ati avut vreodata o rana de glont
 • aveti fragmente metalice oriunde in corp.

Ce se intampla in timpul investigatiei RMN coloana?

Aparatul RMN arata ca un tub cu ambele capete deschise. Va veti intindeti pe o masa mobila care va intra in interiorul tubului, mai mult sau mai putin, in functie de zona scanata. 

Aparatul RMN creeaza un camp magnetic puternic in jurul dumneavoastra, iar undele radio sunt directionate spre corp. Procedura este nedureroasa. Nu veti simti campul magnetic sau undele radio.

In cadrul studiului RMN coloana, in functie de locul in care se manifesta simptomele, este posibil sa se scaneze doar o parte a coloanei vertebrale. De exemplu, puteti beneficia de un RMN coloana cervicala, RMN coloana toracica sau RMN coloana lombara, in functie de localizarea simptomatologiei.

Substanta de contrast poate fi utilizata atunci cand se cauta infectii, tumori sau probleme recurente ale discului intervertebral dupa o interventie chirurgicala.

La clinica Neuroaxis, realizam investigatii de RMN coloana, nativ sau cu substanta de contrast, pacientilor care vin cu o recomandare din partea unui medic specialist.

Va putem ajuta cu o programare, in functie de gradul de urgenta al problemelor dumneavoastra de sanatate.

Examinarea de coloana cervicala se face la indicatia unui medic neurolog sau reumatolog. Majoritatea afectiunilor pentru care vin pacientii, sunt discopatii si examinarea acestora presupune un protocol simplu, pentru structurile vertebrale, discurile intervertebrale si pentru aspectul maduvei vertebrale. 

Indicatia de utilizare a substantei de contrast vine daca pe investigatia nativ apar nereguli. Daca exista alte leziuni – mielite, tumori, malformatii arterio-venoase, se impune si administrarea substantei de contrast. Cu ajutorul substantei de contrast se vad mai bine invelisurile maduvei, structura ligamentelor paravertebrale, a colectiilor fluide care pot sa comprime maduva sau nervii. Protocolul se elaboreaza in functie de patologie. 

Implica doua pozitii, una fiind cea clasica, initiala – coloana dreapta pe masa de examinare. Aceasta se completeaza cu schimbarea pozitiei coloanei, pentru a stabili daca, in flexie, lumenul canalului vertebral se modifica, se micsoreaza. Micsorarea apare daca ligamentele care tin corpurile vertebrale angrenate sunt mai laxe decat este nevoie, si atunci canalul vertebral se ingusteaza si comprima maduva spinarii. Medicul neurolog banuieste aceasta patologie, in functie de simptomele pacientului. 

Cel mai adesea, investigatia se face atunci cand medicul banuieste o hernie de disc. Deoarece, in prezent, examinarile coloanei se pot realiza inca de la varste tinere, multe persoane sunt diagnosticate, de la varste tinere, cu modificari ale coloanei. Simptomele pacientului ar fi: durerea toracala, dureri care iradiaza pe nervii intercostali, in jurul toracelui etc. 

Daca se gaseste o patologie speciala, se aplica substanta de contrast, secvente speciale etc. 

In momentul in care pacientul acuza dureri in zona lombara, unde se regasesc terminatiile nervoase, RMN-ul in aceasta zona este prima indicatie de investigatie imagistica, protocolul fiind acelasi ca pentru alte tipuri de RMN de coloana. 

Daca se gaseste o patologie speciala, se aplica substanta de contrast, secvente speciale etc. 

Se realizeaza RMN pe 2 portiuni de coloana, in functie de simptome. Cu cat se realizeaza mai multe segmente, se prelungeste timpul pe care pacientul il petrece in aparat. 

Daca se gaseste o patologie speciala, se aplica substanta de contrast, secvente speciale etc.

Se realizeaza RMN pe 3 portiuni de coloana, in functie de simptome. Cu cat se realizeaza mai multe segmente, se prelungeste timpul pe care pacientul il petrece in aparat. 

Daca se gaseste o patologie speciala, se aplica substanta de contrast, secvente speciale etc.

Examinarile pentru plex se adauga examinarii standard de coloana. Se aplica atunci cand medicul trebuie sa urmareasc anumiti nervi care ies din coloana lombara, pe traiectul lor, pana la un anumit nivel. La plexul brahial, se urmaresc radacinile nervoase de la gaurile de conjugare ale coloanei cervicale, pana in axila. Aceasta examinare se face cand se suspecteaza o leziune pe traiectul acestor nervi, care se poate manifesta similar ca o leziune pe coloana.  

Substanta de contrast se aplica atunci cand, fara contrast, nervii respectivi au un contur mai sters si medicul banuieste o inflamatie. Administrarea substantei de contrast va evidentia cu claritate situatia. 

Examinarile pentru plex se adauga examinarii standard de coloana. Se aplica atunci cand se medicul trebuie sa urmareasc anumiti nervi care ies din coloana lombara, pe traiectul lor, pana la un anumit nivel.  La plexul lombar se urmaresc radacinile de la iesirea din coloana lombara, pana in bazin, pe tot traiectul lor si iesirea lor catre membrul inferior. Aceasta examinare se face cand se suspecteaza o leziune pe traiectul acestor nervi, care se poate manifesta similar ca o leziune pe coloana.  

Substanta de contrast se aplica atunci cand, fara contrast, nervii respectivi au un contur mai sters si medicul banuieste o inflamatie. Administrarea substantei de contrast va evidentia, mai clar, situatia. 

Uneori bresele in Dura Mater, care permit scurgerea lichidului cefalo-rahidian pot fi in zona coloanei. Daca scurgerea de LCR se banuieste a fi in zona coloanei, se aplica secvente speciale care fac diferenta intre lichid si alte structuri. Acestea nu se aplica de rutina, la examinarea coloanei. Secventele pot gasi un fir fin de lichid care se continua din sacul dural catre exteriorul maduvei. Prin administrarea substantei de contrast, se poate gasi incarcarea cu substanta Durei Mater, in zona in care aceasta este rupta si pe unde se scurge lichidul.

Cel mai adesea, acest tip de RMN  se recomanda in cazul tumorilor medulare. Ajuta la identificarea tracturilor nervoase si este necesara in cazul stabilirii ca forma de tratament a interventiei chirurgicale sau excluderea ei. 

Cel mai adesea, acest tip de RMN  se recomanda in cazul tumorilor medulare. Ajuta la identificarea tracturilor nervoase si este necesara in cazul stabilirii ca forma de tratament a interventiei chirurgicale sau excluderea ei. 

Cel mai adesea, acest tip de RMN  se recomanda in cazul tumorilor medulare. Ajuta la identificarea tracturilor nervoase si este necesara in cazul stabilirii ca forma de tratament a interventiei chirurgicale sau excluderea ei. 

Se realizeaza atunci cand se doreste doar examinarea traiectului unui nerv, dar nu la iesirea lui din coloana, sau maduva. Se fac secvente speciale, care sa disocieze nervul de muschi, de vase, de alte structuri din jur, si se evalueaza exact structura nervului respectiv, pe diverse segmente din membrele superioare. 

Se realizeaza atunci cand se doreste doar examinarea traiectului unui nerv, dar nu la iesirea lui din coloana, sau maduva. Se fac secvente speciale care sa disocieze nervul de muschi, de vase, de alte structuri din jur, si se evalueaza exact structura nervului respectiv, pe diverse segmente din membrele inferioare. 

Acestea sunt articulatiile dintre osul sacru si oasele bazinului, la portiunea terminala a coloanei lombare. Examinarea lor poate diferentia intre o patologie reumatica inflamatorie articulara sau o patologie nervoasa, de nervi lombosacrati. Este un protocol simplu, de parte osoasa si articulara, indicat de simptomele pacientului. 

Se foloseste cand exista o problema care creeaza o obstructie in circulatia lichidului cefalo-rahidian si se banuieste ca aceasta s-a produs la nivelul coloanei. Se examineaza toata coloana, pentru a fi identificata zona obstructiei, iar protocolul de flux este o secventa speciala care vede miscarea, circulatia lichidului. 

Angiografia dinamica pentru coloana se aplica in momentul in care exista anumite malformatii arterio-venoase, care pot sa fie la nivelul coloanei, si in care este necesar sa se stabileasca, in vederea interventiei chirurgicale, daca vasele respective sunt artere sau vene, daca au anumiti pediculi de alimentare, din ce artere mari isi trag vascularizatia si unde dreneaza. Aceste investigatii ajuta in planificarea interventiei chirurgicale. 

event

Fa-ti o programare la neuroaxis

Pret consultatie RMN Spinal si Nervi

 • RMN Spinal si Nervi
 • Coloana cervicala nativ 890
 • Coloana cervicala cu substanta de contrast (mielite/tumori/MAV) 1290
 • Coloana cervicala + flexie 1290
 • Coloana toracala nativ 890
 • Coloana toracala cu substanta de contrast (mielite/tumori/MAV) 1290
 • Coloana lombara nativ 890
 • Coloana lombara cu substanta de contrast (tumori/MAV) 1290
 • Coloana 2 segmente nativ 1390
 • Coloana 2 segmente cu substanta de contrast 1790
 • Coloana totala (3 segmente) nativ 1890
 • Coloana totala (3 segmente) cu substanta de contrast (tumori) 2290
 • Coloana cervicala + plex brahial nativ 1390
 • Coloana cervicala + Plex brahial (+ substanta de contrast) 1790
 • Coloana lombara + plex lombar nativ 1390
 • Coloana lombara + Plex lombar (+ substanta de contrast) 1790
 • Coloana totala (3 segmente) protocol fistula LCR (+ substanta de contrast) 2790
 • Maduva cervicala + DTI 1690
 • Maduva toracala + DTI 1690
 • Maduva cervico-toracala + DTI 2090
 • Articulatii sacroiliace 990
 • Coloana totala (3 segmente) cu protocol de flux LCR 2190
 • Coloana totala 3 segmente cu substanta de contrast si angiografie dinamica 2490
 • Coloana 2 segmente cu substanta de contrast si angiografie dinamica 1990
 • Coloana 1 segment cu substanta de contrast si angiografie dinamica 1590

Părerile pacienților noștri

Mihaela Chites

Mihaela Chites

2024-04-12

Clinica de exceptie, multumiri din suflet Dnei Dr Olivia Racila, o profesionista desavarsita, care a explicat cu rabdare, pe indelete si intelesul tuturor.

Gina Goidea

Gina Goidea

2024-04-05

Sunt implicați cu adevărat în a-ți rezolva problema, indiferent de vârstă. De obicei, când te duci cu un bătrân, majoritatea spun ca-i vârstă... mulțumesc celor care le pasă: dnei dr. MATEI ALEXANDRA și dl. Dr. COZMA LIVIU.

Andrei Blaj

Andrei Blaj

2024-04-04

Am facut o consultatie online, totul a decurs foarte bine. Recomand.

Marian Petrice

Marian Petrice

2024-03-28

Am avut ocazia să întâlnesc în această clinică un medic de excepție.

Angelica Geambaşu

Angelica Geambaşu

2024-03-26

Tot respectul pentru Doamna Doctor Zela Cofoian-Amet.Calm, abordare foarte profesionistă de excepție, răbdare și maxim inters pentru pacient.

Scorul de evaluare Google: 4.4 din 5, pe baza 367 recenzii

Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up