Simptome aparent banale care impun vizita la clinica de neurologie

Autor: Dr. Dan Buzoianu

Despre autor

Sistemul nervos este cel mai complex si mai senzitiv dintre toate. Sustine functionarea corecta a intregului organism, sustine viata. Acest ansamblu format din maduva spinarii si creier coordoneaza muschii, toate celelalte organe, este responsabil pentru echilibrul intern al corpului si este responsabil pentru prelucrarea informatiilor primite de la stimulii exteriori.

Intregul sistem nervos este format din milioane de neuroni ce formeaza miliarde de legaturi sinaptice si sustin functionarea intregului organism. In unele cazuri, diferite boli, tulburari sau stari ale organelor afecteaza buna functionare a sistemului nervos, iar in astfel de situatii se impune o vizita la clinica de neurologie. In randurile urmatoare vom prezenta pe scurt care sunt simptomele aparent banale ce pot ascunde afectiuni neurologice grave si impun vizita la specialist.

Banalele dureri de cap

Toata lumea manifesta la un moment dat dureri de cap, in zona sinusurilor, in partea superioara a capului, in zona cefei sau a gatului, dureri care tind sa se extinda catre umeri si spate. Acestea au cauze extrem de variate, de la raceli banale, la infectii ale sinusurilor; pot fi determinate de suparari sau modificari bruste ale starii de spirit, de diferenta de altitudine sau pot fi induse de starea de miscare, insa sunt numeroase situatii in care durerile de cap ascund afectiuni ale sistemului nervos. Trebuie mentionat ca durerile cronice, intense, persistente, insotite de varsaturi pot fi manifestari ale altor boli si trebuie investigate.

event

Fii atent la ce simptome ai!Fa-ti o programare la neuroaxis

Durerile persistente

Durerile cronice pot fi urmari ale unor leziuni, a unor lovituri sau pot preceda afectiuni virale, precum meningita (pentru o perioada de timp). In cazul in care aceste dureri afecteaza calitatea vietii trebuie sa se solicite cel putin o consultatie de neurochirurgie, in vederea efectuarii investigatiilor specifice. In functie de diagnosticul medicului, se vor efectua tratamente speciale.

Starile de ameteala

Starile de ameteala, caracterizate de specialisti ca vertij sau dezechilibru pot ascunde numeroase afectiuni. Vertijul poate fi resimtit ca senzatiea de rotire a incaperii la ridicarea brusca din pat, la aplecare sau la efectuarea unor lucruri obisnuite. De asemenea, vertjul poate fi perceput ca o falsa senzatie de miscare. Dezechilibrul este caracterizat prin dificultatea de a avea control asupra corpului. Ameteala poate avea cauze numeroase de la dieta deficitara la oboseala accentuata, poate fi cauzata de stari emotionale puternice sau poate fi un simptom al unei anomalii neuronale.

Amorteala si furnicaturile ale extremitatilor

Senzatia de amorteala poate aparea ca urmare a pozitiei deficitare a corpului. In astfel de situatii circulatia sangvina este ingreunata iar membrele nu mai sunt corect irigate. Medicii specialisti atrag atentia ca furnicaturile ce apar din senin intr-o anumita parte a corpului si amorteala persistenta sunt manifestari ce trebuie investigate cu atentie in timpul controalelor neurologice. In multe cazuri pot fi simptome ale unor boli grave ce presupun interventii neurochirurgicale complexe.

Starile de slabiciune

Oboseala accentuata si starile de slabiciune sunt alte simptome care trebuie investigate intr-o clinica de neurologie. Plimbarile lungi, excursiile, ridicarea de greutati moderate care au ca urmare instalarea starii de slabiciune necesita control de specialitate. Instalarea slabiciunii dupa astfel de activitati poate ascunde afectiuni ale sistemului nervos.

Dificultatea de memorare si clipele de confuzi

Momentele de confuzie, dificultatea de vorbire si tulburarile de memorie sunt simptome ce necesita interventia imediata a unui medic specialist. Acestea pot fi determinate de afectiuni ale creierului, leziuni ale coloanei vertebrale sau degradarea neuronala. In numeroase cazuri pot aparea pentru perioade scurte ca urmare a unor traume, insa pot fi simptome ale unor boli degenerative precum Alzheimer.

Este important ca orice stare si manifestare suspecta sa fie investigata de medicul neurolog. Simptome banale precum ameteala, durerea de cap si oboseala pot ascunde tumori cerebrale, iar ignorarea acestora poate duce la dezvoltarea/agravarea altor afectiuni ale sistemului neuronal.

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Cât mai trăiești după un AVC și cum se schimbă viața după un accident vascular cerebral

Afectiuni si tratamente
Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up