Cum recunosti un AVC prin metoda FAST

Dacă o persoană apropiată ar suferi un accident vascular cerebral, ai știi să recunoști simptomele, ca să acționezi rapid? În cele mai multe cazuri, semnele unui AVC sunt ignorate, iar pacientul ajunge la medic prea târziu, când nu mai poate fi salvat sau când leziunile cerebrale sunt grave. De aceea, cunoașterea metodei FAST AVC este extrem de importantă. 

În România, peste 60.000 de persoane sunt diagnosticate anual cu AVC, iar la nivel mondial, accidentul vascular cerebral este a doua cauză de deces și a treia cauză de invaliditate. Cu cât știm mai multe despre această afecțiune – ce o cauzează, cum o putem preveni, dar mai ales cum o putem recunoaște la timp -, cu atât mai mult cresc șansele de supraviețuire. Timpul este cel mai important factor în cazul unui AVC. Orice minut contează pentru a îndepărta riscul de deteriorări neurologice permanente sau de deces. 

Cum recunoști un AVC prin metoda FAST

FAST, care în limba română înseamnă RAPID, este metoda de diagnosticare a AVC în regim de urgență. Creată la sfârșitul anilor ’90 de medicii neurologi și personalul serviciilor de ambulanță din Marea Britanie, FAST AVC a devenit între timp sistemul mondial de recunoaștere a semnelor unui accident vascular cerebral. 

event

Fii atent la ce simptome ai! Fă-ți o programare la neuroaxis

Ce înseamnă fiecare literă a acestui acronim? Învață să recunoști semnele care prevestesc un AVC:

F vine de la „face dropping” 

Care înseamnă, în traducere directă, „față căzută”. Accidentul vascular cerebral determină amorțeală sau slăbiciune musculară pe o parte a corpului (hemipareză). La nivelul feței se observă o asimetrie, pleoapa, pometele și gura fiind „căzute” pe partea afectată. Modificarea fizionomiei din cauza parezei faciale este vizibilă mai ales dacă pacientul încearcă să zâmbească. 

A, de la „arm weakness” 

Adică slăbiciune la nivelul brațelor. Ridicarea ambelor brațe deasupra capului este dificilă în caz de accident vascular cerebral, pentru că unul dintre ele este foarte slăbit sau chiar inert și nu mai poate fi controlat. Dacă mușchii piciorului de pe aceeași parte sunt slăbiți, pacientul poate să cadă din picioare. 

S, de la „speech difficulty” 

Înseamnă dificultăți de vorbire. Persoana afectată de AVC are probleme de articulare, vorbește greoi sau deloc, are probleme în a înțelege ce i se comunică și nu poate să repete o propoziție simplă. Dacă se confirmă și acest simptom de AVC, următorul pas al FAST AVC e decisiv.  

T, de la „time” 

Adică timp. Pentru că timpul de reacție este crucial într-un accident vascular cerebral. Intervenția medicală de urgență poate face diferența între viață și moarte și poate limita leziunile cerebrale care duc la invalilditate, prin restaurarea circulației și stoparea deteriorării celulare. Sună imediat la 112, dacă metoda FAST îți confirmă suspiciunea. Protocolul medical pentru AVC trebuie inițiat în cel mai scurt timp posibil. 

Alte semne care prevestesc un AVC

Prin FAST AVC sunt identificate cele mai frecvente semne care anunță un accident vascular cerebral, nu totalitatea lor. Cunoașterea celorlalte simptome de AVC cresc șansele unei intervenții rapide. Iată care sunt acestea: 

  • hemiplegie (paralizie pe o parte a corpului, din cap până în picioare); 
  • încețoșarea vederii sau pierderea bruscă a vederii; 
  • amețeală; 
  • stare confuzională; 
  • o stare generală de rău; 
  • tulburări de echilibru și coordonare; 
  • Disfagie – dificultăți de înghițire; 
  • pierderea conștienței. 

În accidentul vascular cerebral, simptomele diferă în funcție de zona din creier care este afectată, dar și de cantitatea de țesut care este privată de oxigen. Manifestările devin vizibile imediat ce accidentul s-a produs și este recomandată intervenția medicală rapidă pentru a împiedica decesul sau producerea unor degradări neurologice permanente. 

De ce e important să acționezi atunci când cineva prezintă simptomele unui AVC

Accidentul vascular cerebral este o afecțiune gravă. Cunoscând simptomele acestuia și acționând imediat atunci când le recunoaștem, putem face diferența între viață și moarte și între o recuperare completă și dizabilități severe. 

Iată de ce este crucial să acționăm fără întârziere în astfel de situații: 

  • Fereastră terapeutică redusă. În cazul unui AVC ischemic, care reprezintă 85% dintre toate cazurile de AVC, există o fereastră de timp maximum 4,5 ore în care tratamente precum tromboliza (dizolvarea cheagurilor de sânge) sunt eficiente. După acest interval, riscul de leziuni cerebrale permanente crește semnificativ, iar șansele de recuperare scad. 
  • Prevenirea leziunilor cerebrale ireversibile. În timpul unui accident vascular cerebral, creierul este privat de oxigen și nutrienți. Cu cât trece mai mult timp fără ca fluxul de sânge să fie restabilit, cu atât mai multe celule cerebrale mor. Fiecare minut contează pentru a minimiza daunele și a maximiza șansele de recuperare. 
  • Reducerea riscului de dizabilități. AVC-ul se poate solda cu dizabilități severe: paralizie sau limitarea mobilității, pierderea capacității de a vorbi, tulburări cognitive și alte deficiențe. Intervenția rapidă poate reduce severitatea acestor dizabilități, poate crește șansele de recuperare completă și poate îmbunătăți calitatea vieții persoanei afectate. 
  • Împiedicarea decesului. AVC-ul este a doua cauză de deces la nivel mondial. Acționând rapid, prin FAST AVC, putem salva viața persoanei care trece printr-un astfel de eveniment medical. 

Accidentul vascular cerebral poate fi prevenit printr-un stil de viață sănătos și monitorizarea stării de sănătate. Dacă ai peste 40 de ani, ești supraponderal, suferi de acțiuni cardiace, ai un nivel ridicat de colesterol, ești sedentar sau ai istoric familial de AVC, programează-te la Neuroaxis, prima clinică integrată de neurologie din București, pentru o consultație de neurologie – este primul pas al screeningului pentru AVC. Dacă medicul consideră că ești la risc, îți va recomanda, după evaluare, analize de sânge și o ecografie Doppler. În paralel, deprinde metoda FAST AVC – te poți ajuta pe tine și îi poți ajuta pe cei din jur. 

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Cât mai trăiești după un AVC și cum se schimbă viața după un accident vascular cerebral

Afectiuni si tratamente
Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up