Cum recunosti un AVC prin metoda FAST

Daca tu sau o persoana apropiata ati avea un AVC, ai stii sa recunosti simptomele prin metoda FAST si ai stii cum sa actionezi cat mai rapid? In cele mai multe cazuri, factorii de risc si simptomele unui AVC sunt ignorate, iar pacientul ajunge la medic prea tarziu, cand nu mai poate fi salvat sau cand leziunile cerebrale sunt foarte grave.

In Romania, peste 60.000 de oameni sunt diagnosticati anual cu AVC, iar la nivel mondial, accidentul vascular cerebral este a doua cauza de deces, conform Asociatiei Americane de AVC.

Cu cat stim mai multe despre aceasta afectiune, despre ce o cauzeaza, cum o putem preveni, dar mai ales despre cum o putem recunoaste la timp, cu atat mai mult cresc sansele de supravietuire. Timpul este cel mai important factor in cazul unui AVC. Orice minut conteaza pentru a indeparta riscul de deteriorari neurologice permanente sau de deces.

Ce este un AVC?

Un AVC este o afectiune neurologica de care poate suferi oricine, oricand  si se produce atunci cand fluxul de sange din creier este intrerupt. In urma obturarii sau ruperii vaselor de sange, celulele din creiere nu mai primesc oxigen si incep sa moara. In functie de partea din creier unde se produce AVC-ul, anumite functii neurologice sunt afectate, precum vorbitul sau functiile motorii.

event

Fii atent la ce simptome ai!Fa-ti o programare la neuroaxis

Simptomele unui AVC

Simptomele unui accident vascular cerebral difera in functie de zona din creier care este afectata, dar si de cantitatea de tesut care este privata de oxigen. Devin vizibile imediat ce accidentul s-a produs si este recomandata interventia medicala in maxim 3 ore de la declansare, pentru a impiedica decesul sau producerea unor degradari neurologice permanente. Principalele semne ca te confrunti cu un AVC sunt:

  • Dureri de cap. Daca nu esti obisnuit cu durerile de cap, dar dintr-o data se instaleaza o durere severa, poate fi semn de AVC.
  • Paralizia anumitor zone de la nivelul fetei, mainilor sau picioarelor
  • Ameteli bruste, fara motiv aparent si puternice
  • Pierderea echilibrului
  • Tulburari de vedere
  • Confuzie
  • Tulburari de vorbire
  • Slabirea muschilor pe o parte a corpului
  • Dificultati de inghitire.

Cum recunosti un AVC prin metoda FAST?

FAST este o metoda de diagnostigare a accidentului vascular cerebral in regim de urgenta. A fost stabilit la sfarsitul anilor ’90 de catre medicii neurologi si personalul de pe ambulanta din Marea Britanie si a devenit un sistem mondial de recunoastere a semnelor unui AVC atat pentru propria persoana, cat si pentru cei din jur. La momentul actual, metoda FAST este folosita ca metoda de educare si preventie in privinta AVC-ului.

FAST este un acronim care in limba romana inseamna RAPID si care indica 4 pasi pe care sa ii ai in vedere cand intervine suspiciunea de AVC:

F (face dropping)

Modificari la nivelul fetei, mai ales daca pacientul incearca sa zambeasca. Atunci se poate observa ca fata este asimetrica, muschii dintr-o parte a fetei fiind paralizati si pleoapa, pometele si buza cazute.

A (arm weakness)

Slabiciune la nivelul bratelor. Daca incerci sa ridici ambele brate deasupra capului dar unul dintre ele este inert si nu poate fi controlat ca de obicei, poate fi un semn de AVC.

S (speech difficulty)

Tulburari de vorbire. Daca persoana suspectata de AVC nu poate sa repete o fraza simpla, are probleme de exprimare sau confunda cuvintele, este posibil sa sufere un accident vascular cerebral.

T (time)

Timpul de reactie este foarte important, asa ca daca surprinzi unul sau mai multe simptome FAST la tine sau la cineva din jur, suna imediat la 112.

Recunoasterea imediata a semnelor care indica producerea unui AVC poate face diferenta intre supravietuire si deces. De asemenea, reactia rapida si chemarea unei ambulante pot imbunatati sansele ca pacientul sa nu ramana cu dizabilitati cerebrale pe termen lung.

Discuta cu medicul neurolog si afla care sunt factorii de risc pentru un AVC, cum poti sa-i elimini din viata ta, dar mai ales cum poti sa recunosti simptomele unui AVC prin metoda FAST.   

Nu-ti trai viata accidental. Fii informat si in control in ceea ce priveste sanatatea ta. Recunoaste semnele si actioneaza rapid in cazul unei afectiuni care iti pune viata in pericol. Apeleaza la specialistii Neuroaxis pentru informatii, dar si pentru screening impotriva AVC. 

5/5 - (7 votes)
event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

1 minut, 1 zi, 1 newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul „1 minut pentru sanatatea creierului” si vei primi  in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

Ne propunem sa livram informatiile de care ai nevoie intr-un limbaj simplu, non-medical si sa te provocam sa fii atent la micile detalii care pot fi trecute cu vederea, dar care spun foarte mult.

Parerea dumneavoastra conteaza foarte mult pentru noi si de aceea dorim sa ne ajutati sa imbunatatim serviciile prin adaugarea unei recenzii.

keyboard_arrow_up