Un pas important in livrarea celui mai bun plan de tratament fiecarui pacient in parte afectat de o forma de dementa, este chiar diagnosticarea corecta a afectiunii sale. De asemenea, este importanta monitorizarea in timp real a simptomelor si modului de manifestare a formei de dementa, pentru a reevalua si modifica tratamentul, atunci cand este necesar.
Tratamentul dementei este stabilit in functie de substratul acesteia.
In prezent, nu exista un tratament modificator de boala sau curativ, in pofida numeroaselor studii efectuate in acest domeniu. Exista insa medicamente ce pot ameliora temporar simptomele.
- INHIBITORI DE COLINESTERAZA – Donepezil, Galantamina, Rivastigmina ce actioneaza prin cresterea nivelului de transmitatori chimici la nivelul creierului, transmitatori implicati in procesul de memorare.
- MEMANTINA – are ca mecanism reglarea activitatii glutamatului, un alt mesager chimic implicat in memorie si invatare.
- Alte medicamente ce pot ameliora simptome precum depresia, agitatia psiho motorie, halucinatiile, tulburarile de somn.
In ultimii ani, descoperirile cercetatorilor au dus la o intelegere mai buna a fiziopatologiei dementei, ceea ce a dus la o modificare in abordarea managementului pacientului, de la o una conservatoare, bazata doar pe simptome la una biologica. Tratamentele insa, sunt gandite tot pe baza simptomatologiei, in lipsa unur variante care sa prezinte succes in stoparea bolii in evolutie, vindecarea sau prevenirea sa.
Pe langa tratamentul medicamentos, care este prescris in functie de tipul de dementa si de simptomele asociate, sunt disponibile o serie de variante terapeutice care pot ameliora viata unui pacient cu dementa si a celor din jurul sau:
Tulburari de comportament – recunoasterea ca atare si tratarea profesionista a depresiei, starilor de agitatie sau agresivitate sau a problemelor de somn sunt aspecte importante in ajutorarea pacientului cu dementa.
Dieta – o dieta inadecvata este un element frecvent in cazul bolnavilor de dementa si este asociata cu un grad ridicat de morbiditate si mortalitate. Acest lucru se intampla in primul rand pentru ca unii pacienti isi pot pierde capacitatea de hranire sau isi pot pierde mirosul, ceea ce duce la o hranire precara, la lipsa poftei de mancare si la pierderea in greutate.
Reabilitare cognitiva – are rolul de a ajuta pacientii in stadii incipiente de dementa in mentinerea pe o perioada cat mai lunga de timp a functiilor cognitive si de a dezvolta strategii cognitive complementare de a compensa declinul cognitiv.
Miscare fizica – exercitiile fizice ajuta la mentinerea sanatatii fizice si pot sa intarzie progresia declinului cognitiv.
Terapie ocupationala – vine in ajutorul pacientilor, dar si apartinatorilor in a identifica si utiliza mecanisme de adaptare si alte strategii de a face fata dementei.
Posibilele masuri de preventie sunt:
- Dieta, activitatea fizica zilnica, evitarea izolarii, efectuarea de exercitii ce pot antrena memoria si nu numai.
- Controlul factorilor de risc vascular
- Eliminarea factorilor nocivi precum alcoolul si tutunul