
Leșinul. 4 cauze neurologice și când reprezintă o urgență
Îți poți pierde conștiența din cauza deshidratării, în urma unei emoții puternice, de durere sau de foame, de frică ori după excesul de alcool, însă nu întotdeauna în spatele acestei stări stă un factor declanșator ce poate fi evitat pe viitor. Leșinul poate avea cauze neurologice ce pun viața în pericol.
Experții Neuroaxis, prima clinică integrată de neurologie și neuroimagistică, îți explică, în cele ce urmează, ce afecțiuni neurologice au leșinul ca simptom și care sunt semnalele de alarmă că este necesară o programare la medic.
În cadrul clinicii noastre, consultația de neurologie durează atât cât este nevoie pentru o evaluare completă și un diagnostic corect. Medicii Neuroaxis alocă cât timp este necesar pentru o anamneză și o examinare clinică riguroasă, dar și pentru prezentarea concluziilor și lămurirea tuturor aspectelor implicate de diagnostic pentru pacient și aparținător.
Ce este, de fapt, leșinul
Leșinul, denumit medical sincopă, este pierderea conștienței pentru o perioadă scurtă de timp – 1-2 minute -, din cauza modificării bruște a fluxului sanguin către creier. În funcție de cauză, poate fi precedat de amețeală sau de o stare de greață, de tulburări de vedere, palpitații, o stare subită de slăbiciune și/sau transpirație excesivă (manifestări specifice presincopei) sau de alte simptome mai severe, care pot anunța o afecțiune neurologică.
Orice manifestare care însoțește sau precede leșinul trebuie menționată în timpul anamnezei, pentru că ajută neurologul să determine cauza posibilă și să recomande investigații țintite pentru stabilirea diagnosticului de certitudine.
Cauzele neurologice ale leșinului
Cel mai frecvent, leșinul este urmarea unui stres fizic precum foamea sau deshidratarea ori o reacție exagerată a organismului la anumiți factori declanșatori, precum o emoție puternică (de regulă, negativă) sau vederea sângelui. Declanșatorul acționează asupra părții sistemului nervos care reglează ritmul cardiac și tensiunea arterială, acestea scad brusc și reduc fluxul sanguin către creier și provocând leșinul. Cauzele neurologice sunt mai rare, însă nu trebuie excluse. De aceea, este important să te consulte un neurolog, dacă ai suferit mai mult de un episod de pierdere a conștienței sau chiar și unul singur, dacă este inexplicabil.
Iată ce afecțiuni neurologice au leșinul ca simptom:
Migrena
Pacienții cu migrenă au o probabilitate ridicată de a prezenta episoade de pierdere a conștienței în timpul unui episod migrenos, dacă durerea este foarte puternică. Totuși, leșinul nu se numără printre simptomele principale ale acestei afecțiuni, care este caracterizată de o durere puternică, pulsatilă, resimțită pe parte a capului, însoțită de greață, vărsături și sensibilitate la lumină, plus tulburări de vedere sau senzoriale, în cazul migrenei cu aură.
Epilepsia
Și în epilepsie poate apărea leșinul. Pierderea conștienței nu este însă caracteristică tuturor tipurilor de crize epileptice, ci se manifestă în:
- crizele focale complexe, care debutează cu plescăit și mormăit, progresează spre mișcări simple, neorganizate și repetitive și culminează cu afazie sau leșin;
- crizele tonice – crize generalizate, în care mușchii spatelui, brațelor și picioarelor se rigidizează, bolnavul fiind predispus la căderi și la pierderea conștienței;
- crize tonico-clonice – tot un tip de crize generalizate (și cel mai comun), care debutează cu rigidizarea membrelor și progresează spre convulsii, cu posibilitatea apariției incontinenței urinare și a leșinului.
În epilepsie, recunoașterea simptomelor poate salva vieți, pentru că bolnavul care își pierde conștiența se poate lovi, în cădere, la cap. Este esențial că afli ce trebuie să faci într-o criză epileptică, ca să poți acorda primul ajutor la nevoie.
Accidentul vascular cerebral
Leșinul este simptom comun AVC-ului ischemic și AVC-ului hemoragic, alături de tulburările de vorbire sau de înțelegere a limbajului, scăderea forței musculare pe o parte a corpului, amorțeala sau scăderea sensibilității la nivelul feței, problemele de vedere și durerea puternică de cap, însoțită sau nu de vărsături. Accidentul vascular cerebral este o urgență medicală, în care supraviețuirea pacientului depinde de viteza de reacție a celor din jur și a echipajului medical chemat să-i acorde primul ajutor. Este foarte important să înveți să recunoști un AVC prin metoda FAST, ca să poți apela 112 fără întârziere când observi semnele la o persoană din proximitate.
Un anevrism rupt
Anevrismul cerebral poate să nu dea niciun simptom până în momentul în care se rupe. Un anevrism rupt are însă manifestări severe, „majoritatea pacientilor descriind o durere de cap insuportabilă, similară cu o lovitură puternică, la care se adaugă înțepenirea gâtului, amețeala, stări de voma sau leșin”, explică dr. Dan Mitrea. La fel ca în cazul AVC-ului, aceasta este o urgență medicală. Trebuie apelat imediat serviciul de urgență 112.
Când e necesară o vizită la neurolog
Orice leșin din cauze neurologice necesită evaluare medicală imediată, mai ales dacă sunt prezente simptomele pe care le-a menționat în cazul accidentului vascular cerebral sau al anevrismelor rupte. Dacă pierderea conștienței este însoțită de manifestări specifice migrenei sau epilepsiei, nu trebuie sunat la 112, dar este important să programezi fără întârziere o consultație de neurologie pentru a primi un diagnostic cert și tratamentul adecvat, menit să te ajute să gestionez boala.
Și sincopa vasovagală sau neurocardiogenă, acel răspuns exagerat al organismului la anumiți factori declanșatori, ar trebui să te îndrepte către medic, pentru confirmarea diagnosticului și excluderea unor eventuale probleme neurologice sau de altă natură.
Este importantă identificarea factorului declanșator chiar și în cazul stărilor de leșin care nu au în spate o problemă de sănătate, pentru că leșinul în sine îți poate pune viața în pericol – în cădere, poți suferi lovituri la cap. Prin identificarea declanșatorului, faci primul pas către evitarea lui și prevenirea unor episoade viitoare de pierdere a conștienței.
Programează-te la Neuroaxis pentru a afla ce îți provoacă leșinul
Orice semn de afectare neurologică face necesară evaluarea unui expert. La Neuroaxis, beneficiezi de expertiza unei echipe extinse de medici supraspecializați în toate ramurile neurologiei și în domeniile conexe și de tehnologie performantă pentru efectuarea investigațiilor imagistice.
Află dacă în spatele leșinului tău stau cauze neurologice, cu ajutorul Neuroaxis, prima clinică integrată de neurologie și neuroimagistică din România. Programează-te pentru consultație simplu, online, sau sunând în call centerul nostru.