Boli neurodegenerative – tipuri, cauze si simptome

Afectiunile care intra sub denumirea de boli neurodegenerative sunt caracterizate prin disfunctie progresiva si  pierdere  neuronala,   datorate in  majoritatea cazurilor de ​​ acumularea  unor proteine cu  proprietati fizico-chimice alterate. Acest proces  determina moartea neuronilor in care se acumuleaza si alterarea  conexiunilor neuronale, influentand miscarea, vorbirea, memoria, inteligenta precum si alte functii ale creierului, in concordanta cu zonele unde apar modificari la nivelul  sistemului nervos central.

Boli neurodegenerative – ce sunt si cand apar?

Bolile neurodegenerative sunt afectiuni incurabile si debilitante. In cazul unor boli neurodegenerative, tratamentul prescris de medic ajuta la ameliorarea unor simptome fizice sau mintale sau la o progresie mai lenta a afectiunii, insa momentan nu exista un protocol de tratament care sa stopeze degenerarea celulelor nervoase. 

Riscul de boli neurodegenerative creste odata cu inaintarea in varsta si implica deficiente neurologice si pierderea treptata a capacitatii cognitive, de miscare sau senzoriala. Un rol important il joaca  mostenirea genetica, mediul si stilul de viata

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Tipuri de boli neurodegenerative

Clasificarea bolilor neurodegenerative se bazeaza pe urmatoarele aspecte : 

  1. Simptome clinice determinate de  regiunea anatomica care prezinta disfunctie  neuronala 
  2. Modificarile biochimice ale proteinelor si acumularea lor la nivelul neuronilor sau celulelor gliale 

 

Manifestarile clinice cele mai frecvente sunt : 

  • Declinul cognitiv si dementa: dementa Alzheimer , dementa frontotemporala , dementa cu corpi Lewy , dementa rapid progresiva si bolile prionice.
  • Tulburarile de miscare: boala Parkinson, boala Huntington, Paralizia supranucleara progresiva, degenerescenta cortico- bazala, atrofia multisistemica, scleroza laterala amiotrofica, boala Pick.

Cele mai frecvente boli neurodegenerative

Cea mai frecventa forma de dementa, la nivel mondial. Peste 50 de milioane de oameni sunt diagnosticati cu dementa, iar Alzheimer reprezinta 60-70% dintre cazuri. Alzheimer este o afectiune neurologica degenerativa progresiva care apare, in general, la persoanele de peste 65 de ani si care determina probleme de memorie, gandire si comportament. Simptomele de debut ale afectiunii sunt:

Alzheimer evolueaza in trei etape. In prima, pacientul experimenteaza pierderi de memorie, dar este functional. In a doua, pacientul nu se mai poate descurca singur, este foarte iritat, nu comunica eficient si se simte confuz si agitat. Are nevoie de ingrijire si sa fie supravegheat constant. In etapa finala, pacientul nu mai reactioneaza la stimulii exteriori, se misca si vorbeste cu foarte mare dificultate.

Face parte din categoria de boli neurodegenerative, fiind progresiva si multilezionala. Afecteaza zonele sistemului nervos care se ocupa de miscare. In cazul ei, neuronii care se degradeaza sunt cei care produc dopamina, substanta care este responsabila de transmiterea unor semnale sinapselor neuronilor. La nivel mondial, exista peste 10 milioane de persoane diagnosticate cu Parkinson. 

Un pacient care sufera de boala Parkinson va avea  lentoare in executia miscarilor, asociata cu una sau mai multe din urmatoarele simptome:

  • Simptome motorii: tremor de repaus, rigiditate musculara, instabilitate posturala, fenomenul de blocaj motor ( „freezing”)  
  • Simptome non- motorii :
event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Este o afectiune mai rara, care afecteaza intre 5-10 persoane la 100.000 de locuitori pe continentul european si care se manifesta prin declin cognitiv, probleme de coordonare si tulburari de comportament. Este provocata de o anomalie genetica la una din genele cromozomului 4. Cel mai frecvent apare intre 30-40 de ani si se manifesta prin:

Scleroza multipla este o boala potential invalidanta a  sistemului nervos central ( creier si maduva spinarii). Deficitele neurologice ireversibile sunt legate de demielinizarea inflamatorie si degenerarea axonala. 

In anul 2015, la nivel mondial, erau raportate putin peste 2 milioane de cazuri de scleroza multipla.

Semnele si simptomele sclerozei multiple pot diferi foarte mult de la o persoana la alta si pe parcursul bolii ( in functie de localizarea fibrelor nervoase afectate). Puseele  se pot remite complet sau partial, sau pot avea o evolutie progresiva . 

Printre cele mai frecvente simptome amintim:

La Neuroaxis, ne petrecem o ora cu pacientul in cadrul unei consultatii de neurologie pentru a identifica din timp orice semn sau semnal de alarma care poate sa duca la aparitia unei boli neurodegenerative.

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Neuroștiința din spatele Crăciunului. Cum se activează „circuitul fericirii”

Noutati

Cum ți se schimbă creierul iarna

Noutati

8 motive pentru care creierul tău iubește sărbătorile de iarnă

Noutati
Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi direct în inbox informații esențiale din sfera sănătății creierului.

keyboard_arrow_up