Slăbiciunea musculară, amorțeala, furnicăturile și durerea la nivelul mâinilor sau al picioarelor, însoțite de pierderea echilibrului și a coordonării, pot semnala o afectare a nervilor periferici. Neuropatia periferică, un grup de patologii ale sistemului nervos periferic, afectează circa 2,4% din populație la nivel global, cu o prevalență crescută la 8% în rândul populației vârstnice, conform studiului de aici.
Cauzele diverse ale neuropatiilor periferice – de la leziuni la infecții sau boli precum diabetul și artrita reumatoidă – fac necesară, de multe ori, colaborarea interdisciplinară, pentru un diagnostic cert și stabilirea protocolului terapeutic adecvat, medicul neurolog fiind cel care face evaluarea inițială și gestionează cazul.
La Neuroaxis beneficiezi de expertiza unei echipe extinse de peste 50 de medici, neurologi și din specialitățile conexe și de investigații efectuate cu tehnologie de ultimă generație. Te așteptăm la o consultație de neurologie, dacă prezinți simptome precum cele descrise mai sus, pentru că diagnosticarea timpurie a neuropatiei periferice este esențială în prevenirea complicațiilor.
Ce este neuropatia periferică
Neuropatia periferică este denumirea generică a unui grup de afecțiuni ce implică deteriorarea nervilor periferici – nervii responsabili cu transmiterea informațiilor între sistemul nervos central (creier, măduva spinării) și restul corpului.
Există peste 100 de tipuri de neuropatie periferică, clasificate în funcție de cât de extinsă este afectarea nervoasă:
- mononeuropatii, când este afectat un singur nerv (aici sunt incluse: sindromul de tunel carpian, paralizia nervului ulnar, radial sau peronier, etc.);
- mononeuropatii multiple (mononeuropatie multiplex), când sunt afectați 2 sau mai mulți nervi;
- polineuropatii – reprezintă o tulburare generalizată a nervilor periferici, cum se întâmplă în neuropatia diabetică sau în sindromul Guillain-Barre.
Neuropatiile mai sunt clasificate și ca motorii (când sunt afectați nervii care controlează mușchii), senzoriale (în cazul nervilor senzitivi), autonome (sunt afectați nervii responsabili pentru funcții precum respirația, pulsul, digestia) sau combinate.
Cauzele neuropatiei periferice
Neuropatia periferică poate fi declanșată de o multitudine de factori. Lezarea nervilor se poate produce:
- prin compresie sau secționare (în urma unei traume);
- ca urmare a unei infecții (boala Lyme, virusul Epstein-Barr, hepatita C, zona zoster, lepra, HIV);
- prin expunerea la toxine (metale grele, substanțe chimice);
- ca efect secundar în boli autoimune (sindromul Guillain-Barre, sindromul Sjögren, lupus, poliartrită reumatoidă);
- pe fondul diabetului zaharat;
- pe fondul unor afecțiuni inflamatorii, cum este vasculita;
- în afecțiuni ereditare, precum boala Charcot-Marie-Tooth sau amiloidoza familială;
- în hipotiroidism;
- în anumite cancere, dar și ca efect al chimioterapiei;
- din cauza unor carențe de vitamine (B1, B6, B12, E);
- ca efect secundar al unor medicamente;
- în alcoolismul cronic.
Diabetul zaharat este cea mai frecventă cauză, peste 50% dintre pacienți dezvoltând un anumit tip de neuropatie periferică.
Simptomele neuropatiei periferice
Boala își face simțită prezența treptat, nu brusc, simptomele agravându-se odată cu progresia. Iar manifestările diferă în funcție de nervii afectați – senzitivi, motori sau autonomi.
Manifestări senzitive includ parestezii (furnicături, amorțeli, care apar întâi la nivelul mâinilor sau picioarelor și se extind apoi de-a lungul membrelor), modificări ale senzațiilor (pacientul poate simți că poartă mănuși sau șosete când, de fapt, nu poartă), sensibilitate extremă la atingere, dureri pulsatile, ascuțite sau resimțite ca niște arsuri.
În afectarea nervilor motori apar slăbiciunea musculară (care poate duce la pierderea echilibrului și coordonării, dificultăți în realizarea mișcărilor definite și dificultăți la mers sau, în situații grave, chiar incapacitatea de deplasare), crampele musculare, atrofiile musculare.
Iar când sunt afectați nervii autonomi pot apărea transpirația excesivă sau lipsa transpirației, intoleranță la căldură, probleme digestive, dificultăți în controlul vezicii urinare și al colonului, modificări ale tensiunii arteriale care pot duce la amețeli și vertij.
Cum diagnosticăm aceste afecțiuni la Clinica Neuroaxis
Din cauza multitudinii de cauze posibile, diagnosticarea neuropatiilor periferice este uneori o provocare. După anamneza amănunțită și examinarea fizică și neurologică din timpul consultației de neurologie, medicul poate recomanda mai multe tipuri de investigații:
- electromiografia (EMG), investigația de bază în suspiciunea de neuropatie periferică, care evaluează funcția nervoasă, arătând tipul nervilor afectați (senzitivi, motorii sau autonomi), aspectul leziunilor (axonale sau demielinizante), distribuția leziunilor și vechimea acestora;
- analize de sânge pentru detectarea afecțiunilor metabolice sau autoimune, a infecțiilor, intoxicațiilor, carențelor vitaminice și altor dezechilibre care pot afecta nervii periferici;
- teste genetice, pentru detectarea neuropatiei periferice moștenite;
- biopsie cutanată, pentru examinarea terminațiilor nervoase;
- biopsie de nerv (rar).
Unde se tratează neuropatia periferică
Tratamentul neuropatiei periferice este stabilit și gestionat de medicul neurolog, însă poate impune colaborarea cu un medic din altă specialitate, dacă rezultatele testelor arată că boala a fost declanșată de o altă afecțiune. Cel mai des sunt consultați pentru elaborarea protocolului terapeutic adecvat specialiștii în diabet și boli metabolice, reumatologii, endocrinologii. Kinetoterapeuții și specialiștii în terapie ocupațională pot juca, de asemenea, un rol important.
La Neuroaxis ai siguranța că primești tratament complet în neuropatia periferică. Experții clinicii noastre au grijă să trateze atât boala de fond, cât și simptomele, prin terapii personalizate, implicând toți specialiștii de care e nevoie și recomandând toate tipurile de tratament necesare pentru îmbunătățirea calității vieții.
Tipuri de tratament pentru neuropatie periferică
Tratarea neuropatiei periferice depinde de tipul și localizarea leziunilor nervoase, de simptome și de cauza bolii. Uneori, când factorul declanșator este înlăturat, problema se rezolvă de la sine, pe măsură ce nervii se regenerează – este cazul neuropatiei induse de alcoolism, de anumite medicamente sau de deficiențe vitaminice. Însă există situații când afecțiunea de bază nu poate fi vindecată și atunci, se recurge la un tratament menit să împiedice agravarea afectării nervoase și să amelioreze simptomele.
Ce tratamente pot fi luate în calcul:
Tratament medicamentos pentru gestionarea durerii
Terapia medicamentoasă este aleasă de medic în funcție de intensitatea durerii resimțite de pacient și de eventualele restricții impuse de starea de sănătate și poate suferi modificări, dacă nu dă rezultatele scontate. De regulă, sunt eficiente:
- antiinflamatoarele nesteroidiene (ameliorează simptomele ușoare);
- plasturii sau unguentele cu lidocaină;
- anticonvulsivantele precum gabapentina și pregabalina (dezvoltate pentru a trata epilepsia, dar eficiente și în durerea nervoasă;
- antidepresivele triciclice precum amitriptilina și nortriptilina;
- antidepresivele cu eliberare prelungită;
- inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei și norepinefrinei.
Terapii neuromodulatoare
Dacă durerea provocată de leziunile nervoase nu scade în intensitate cu medicamentele standard, neurologul va lua în calcul alte terapii care pot ameliora simptomele neuropatiei periferice: stimularea electrică transcutanată a nervilor sau implantarea unui stimulator al măduvei spinării (acesta emite impulsuri electrice de nivel scăzut care pot bloca semnalele de durere să ajungă la creier)
Tratament chirurgical
Intervenția chirurgicală este necesară când neuropatia periferică este rezultatul comprimării nervilor (din cauza unui canal anatomic modificat ori a prezenței unei tumori) sau secționării lor. Chirurgul poate elibera un nerv încercerat, poate reconecta nervii secționați sau poate secționa nervii care funcționează defectuos pentru a împiedica semnalele acestora să ajungă la creier.
Terapie fizică
Kinetoterapia poate ajuta pacientul cu neuropatie periferică să se adapteze la limitările motorii ale bolii, prin îmbunătățirea echilibrului și prevenirea căderilor. Totodată este recomandată în recuperare, după intervenții chirurgicale de decomprimare a nervilor. Descoperă aici exercițiile pentru neuropatie periferică recomandate de un expert Neuroaxis.
Tratamentul neuropatiei periferice la picioare
Neuropatia periferică la picioare este cel mai frecvent o neuropatie diabetică, care produce leziuni la nivelul oaselor și articulațiilor și poate da complicații precum ulcere și cangrene, soldate, în cazurile cele mai severe, cu amputare. Pe lângă expertiza neurologului și a specialistului în diabet și boli metabolice, poate fi necesară intervenția unui podiatru pentru stabilirea protocolului terapeutic adecvat.
În afara medicației pentru controlul afecțiunii de bază și gestionarea durerii, tratamentul neuropatiei periferice la picioare trebuie să includă și purtarea unui anumit tip de încălțăminte și folosirea unor dispozitive medicale (orteze, bastoane) care să protejeze picioarele în timpul deplasării și să prevină complicațiile.
Tratamentul neuropatiei de cauză autoimună
Imunoglobulina intravenoasă este tratamentul standard în neuropatia periferică de cauză autoimună, dar pot fi obținute rezultate și prin administrarea de steroizi și medicamente imunosupresoare (prednison, ciclosporină, azatioprină). În reducerea inflamației și reechilibrarea sistemului imunitar ajută și plasmafereza, o procedură transfuzională prin care plasma sangvină (care conține anticorpi ce atacă sistemul imunitar) este înlocuită.
Terapii complementare
Masajul terapeutic poate fi recomandat în neuropatia periferica pentru gestionarea durerii cronice pe care o generează afectarea nervilor. Alte terapii alternative care pot da rezultate sunt yoga, terapia cognitiv-comportamentală, meditația și Tai Chi (care combină meditația cu mișcarea).
Dacă ai simptome de neuropatie periferică, ai nevoie de Neuroaxis. Nu aștepta ca problemele de sănătate să se agraveze, vino la prima clinică integrată de neurologie din București, unde peste 50 de experți în neurologie și domeniile conexe te pot ajuta cu diagnostic de certitudine și stabilirea protocolului terapeutic adecvat. Programează-te la consultație.