subject Cuprins

Scleroza multiplă este una dintre cele mai invalidante afecțiuni neurologice ale adultului tânăr. Debutează, în general, între 20 și 40 de ani și afectează predominant sexul feminin. 

Este o afecțiune cronică, inflamatorie a sistemului nervos central. Conform medicilor neurologi supraspecializați în scleroză multiplă, cel mai probabil, această boală are la bază un mecanism autoimun ce apare pe un teren genetic susceptibil, declanșat de factori exogeni incomplet elucidați. 

Află cum te poate ajuta un medic neurolog în diagnosticul de scleroză multiplă. 

event

Fa-ti o programare la neuroaxis

Abordarea sclerozei multiple la Neuroaxis București 

Echipa Neuroaxis, prima clinică integrată de neurologie din București, include medici neurologi cu o experiență vastă în investigarea, diagnosticarea și tratamentul sclerozei multiple. 

Dacă simptomatologia prezentată la consultația de neurologie ridică suspiciuni de scleroză multiplă, pacientul va fi preluat de unul dintre medicii neurologi specializați în această boală, care se va ocupa de confirmarea diagnosticului prin investigații specifice, de stabilirea tratamentului optim și de monitorizarea pacientului. 

Neuroaxis București asigură și suport psihologic pentru bolnavii de scleroză multiplă și aparținători, prin ședințe de consiliere și terapie susținute de medicii specializați în psihologie cooptați în echipa multidisciplinară a clinicii. 

Simptome de scleroză multiplă 

Ca prezentare clinică, scleroza multiplă se manifestă cel mai frecvent sub formă de pusee. Din punct de vedere al simptomatologiei, un puseu poate fi reprezentat de aproape orice simptom neurologic, cu mențiunea ca durata acestuia să depășească 24 de ore și să debuteze fără febră. Cele mai frecvente simptome neurologice întâlnite într-un puseu de scleroză multiplă pot fi organizate în 6 grupe: 

  • Tulburări de sensibilitate sub formă de parestezii (amorțeală); 
  • Tulburări de motricitate (slăbiciune musculară, paralizii); 
  • Tulburări de vedere (pierderea vederii la nivelul unui singur ochi, precedată, de cele mai multe ori, de durere periorbitară); 
  • Tulburări de coordonare (manifestate prin imposibilitatea de executare a mișcărilor definite); 
  • Simptome determinate de anomalii ale trunchiului cerebral (vedere dublă, pareza faciala periferica, nevralgie de trigemen, vertij); 
  • Alte anomalii (prezente mult mai rar la debutul bolii): tulburări sfincteriene, sexuale sau deficit cognitiv (cel mai frecvent prezentat sub forma unei tulburări de memorie). 

Nu orice episod de parestezie, durere, vedere dublă sau pareză facială periferică reprezintă un puseu de scleroză multiplă.  

Diagnosticarea cu certitudine a sclerozei multiple este dificilă și presupune un set de investigații imagistice și de laborator, la care se asociază un diagnostic diferențial complex.  

Cum se pune diagnosticul de scleroza multiplă 

Medicul neurolog specializat în scleroză multiplă stabilește diagnosticul în baza anamnezei sugestive, care necesită însă completare cu investigații: 

Imagistică prin rezonanță magnetică (RMN) 

Investigația RMN este de prima intentie în evaluarea unui pacient cu suspiciune de boală demielinizantă cerebrală, cum este scleroza multiplă. Se poate apela și la tehnici imagistice mai avansate (spectroscopia, transferul de magnetizare), dacă situația o impune. 

Analize de laborator 

Acestea se fac pentru excluderea altor afecțiuni care împart unele simptome cu scleroza multiplă: neuroinfecții, vasculite manifestate în cadrul unor boli de colagen, sindrom anti-fosfolipidic, neoplasme primare ale sistemului nervos central sau sindroame paraneoplazice, boli genetice și neurodegenerative, tulburări metabolice și endocrine. 

Puncție lombară cu examinarea lichidului cefalorahidian (LCR) 

Examinarea lichidului cefalorahidian (LCR) recoltat prin puncție lombară este un instrument de diagnostic important pentru o varietate de afecțiuni neurologice infecțioase și neinfecțioase, inclusiv pentru scleroza multiplă (deși nu mai este obligatoriu decât în anumite cazuri). 

 

Teste specifice, in funcție de simptomele acuzate (in special cele vizuale) 

Un astfel de exemplu, ar fi testele oftalmologice pentru a stabili integritatea căilor optice, în contextul în care poate fi prezentă afectarea subclinică (afectarea nervului optic fără simptome evidente). Nevrita optică este un simptom frecvent de prezentare într-un puseu de scleroză multiplă. 

Tratamentul in scleroza multiplă 

Odată stabilit cu certitudine diagnosticul de scleroză multiplă, medicul neurolog va iniția o terapie imunomodulatoare/imunosupresoare. Este un tratament dovedit prin studii clinice că poate modifica evoluția bolii și care trebuie inițiat cât mai repede după debutul bolii, pentru a limita progresia leziunilor la nivelul sistemului nervos central. 

Însă răspunsul la tratament este dictat de terenul individual al fiecărui pacient. Doi pacienți cu același tratament pot evolua diferit, lucru care impune ca neurologii specializați în scleroză multiplă să ajusteze tratamentul în funcție de particularitățile fiecăruia. 

În ciuda instituirii tratamentului pentru scleroză multiplă, pot apărea noi pusee ale bolii. Pentru prevenirea sechelelor, acestea necesită o intervenție terapeutică promptă, diferită de tratamentul de fond. 

Deoarece scleroza multiplă este o boală cronică, incurabilă, nu trebuie întreruptă terapia imunomodulatoare. Dacă un anumit medicament nu este tolerat sau nu dă rezultat, trebuie înlocuit cu un altul din aceeași categorie. 

Sprijin pentru bolnavul de scleroză multiplă 

Având în vedere că scleroza multiplă este o boală potențial invalidantă, tratamentul simptomatic și recuperarea sunt la fel de importante pentru calitatea vieții pacientului și a familiei sale.  

Nici grijă acordată stării psihice nu trebuie ignorată, iar membrii familiei sau apropiații persoanei diagnosticate cu scleroză multiplă au nevoie la rândul lor de sprijin pentru a acorda ajutorul necesar. Mai multe informații despre ce înseamnă viața cu scleroză multiplă și care este impactul asupra celor din jur, a aparținătorilor, pot fi găsite aici. 

Echipa de medici supraspecializați ai clinicii Neuroaxis din București te poate ajuta în lupta cu scleroza multiplă, prin tratamente optimizate, monitorizare atentă și suport emoțional. Nu ezita să ceri ajutorul, dacă prezinți simptome de scleroză multiplă, vei fi pe cele mai bune mâini. Te așteptăm la consultatie. 

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Afectiuni Relevante

Mielita transversa

Sarcoidoza

Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up