Ce este boala neurologică?
O boală neurologică poate reprezenta orice afecțiune a sistemului nervos central și periferic. Sub denumirea de boală neurologică găsim afecțiuni neuroinflamatorii, neurovasculare, neuro-oncologice, afecțiuni ale sistemului nervos periferic, epilepsie, migrene, nevralgii.
Bolile neurologice sunt afecțiuni complexe, ce pot necesita colaborarea medicilor din mai multe specialități, însă primul pas în diagnosticarea și instituirea protocolului terapeutic este consultația de neurologie, care este ideal să fie făcută la scurt timp după manifestarea primelor simptome.
Cum abordăm o boală neurologică la Neuroaxis
Prima clinică integrată de neurologie din București, Neuroaxis are o echipă formată din peste 50 de medici cu experiență vastă în domeniul neurologiei și al specializărilor conexe.
Competențele dezvoltate de fiecare dintre acești specialiști în diagnosticarea și tratarea anumitor grupe de boli neurologice permit direcționarea fiecărui pacient către cel mai experimentat medic, în funcție de afecțiunea suspicionată. O boală neurologică poate fi foarte complexă și poate implica și alte specialități medicale. În astfel de cazuri, medicii Neuroaxis formează echipe mixte sau comisii multidisciplinare, pentru o abordare cât mai amplă a bolii neurologice investigate și creșterea șanselor ca pacienții să primească cel mai eficient tratament.
La Neuroaxis, consultatia de neurologie durează atât cât este nevoie pentru ca medicul să pună un diagnostic de etapă în boala neurologică, să stabilească ce investigații sunt necesare pentru un diagnostic de certitudine și să ofere pacientului – și aparținătorului, după caz – toate informațiile necesare.
Consultațiile sunt completate în clinica noastră de investigațiile necesare diagnosticării bolii neurologice, realizate cu aparatură de ultimă generație pentru efectuarea de RMN, CT, electromiografii (EMG), videoencefalografii (vEEG), ecografii Doppler cervico-cerebrale, puncții lombare si multe altele.
Tipuri de boli neurologice
Afecțiuni neuroinflamatorii
Un tip de boală neurologică inflamatorie este scleroza multiplă, care, estimează Organizația Mondială a Sănătății, afectează peste 1,8 milioane de oameni din toată lumea. Alte boli neuroinflamatorii sunt miastenia gravis, lupus, lupus eritematos, boala Sjogren, poliartrita reumatoidă, vasculita, encefalita, mielita sau neuromielita optică.
Afecțiuni neurovasculare
Accidentele vasculare cerebrale (AVC), malformațiile vasculare (anevrisme, cavernaome, malformații arterio-venoase, fistule durale) și hemoragiile cerebrale sunt bolile neurologice din această categorie.
AVC-ul este boală neurologică vasculară cu incidența cea mai ridicată la nivel mondial, 15 milioane de oameni trecând printr-un astfel de eveniment în fiecare an, conform celor mai recente statistici. O treime din AVC-uri se soldează cu decese, iar restul, cu sechele importante.
Afecțiuni neurodegenerative
O boală neurologică degenerativă este cauzată de pierderi neuronale și se caracterizeazăprintr-o disfuncție progresivă a funcțiilor organismului. Moartea celulelor nervoase și alterarea conexiunilor neuronale duc la tulburări de memorie, de mișcare ori de vorbire, în funcție de zona din creier afectată de modificări.
Demențele sunt cel mai des întâlnite boli neurodegenerative (55 de milioane de oameni din întreaga lume au demență și aproape 10 milioane de cazuri se adaugă în fiecare an), iar dintre acestea, Alzheimer are cea mai mare incidență (60-70%). Alte boli neurologice degenerative sunt boala Parkinson, boala Huntington, atrofia musculară spinală, bolile prionice, distonia, diskineziile, tremorul esențial, sindromul ataxic.
Afecțiuni neuro-oncologice
În această grupă intră cancerele dezvoltate la nivelul sistemului nervos central (creier, măduva spinării) și sistemului nervos periferic.
Sunt boli neurologice care impun colaborarea mai multor specialități, neurochirurgie, oncologie, recuperare medicală etc., pentru creșterea ratei de succes a tratamentului.
Afecțiuni ale sistemului nervos periferic
Miopatia, neuropatia diabetică, polineuropatia, radiculopatia, sindromul de tunel carpian, sciatica și spondiloza, atrofiile musculare și neuropatiile rare – boala Charcot-Marie-Tooth, mononevrita multiplex, plexopatie – fac parte din această grupă de boli neurologice.
Algii/nevralgii
Această categorie de boli neurologice include migrenele și diferite tipuri de nevralgii care dau dureri musculare, cum sunt nevralgia Arnold (cauzată de afectarea nervilor occipitali) și nevralgia de trigemen (în care este afectat nervul responsabil de transmiterea impulsurilor senzitive din zona feței spre creier).
Epilepsie
În cadrul Neuroaxis a fost creat un departament special dedicat diagnosticării, tratării și monitorizării acestei boli neurologice, ce include un laborator unde sunt efectuate investigații specifice – Video EEG. Departamentul este format din specialiști în studiul epilepsiei și tehnicieni medicali cu experiență internațională în monitorizarea și evaluarea pacienților.
Cand există suspiciunea de boală neurologică
O serie de simptome pot anunța o boala neurologică și impun o consultație de specialitate fără întârziere. Printre acestea:
- tulburările de memorie, de vedere sau de vorbire;
- problemele de concentrare și stările de confuzie;
- tulburările de coordonare;
- amețelile și pierderea echilibrului;
- tremorul, convulsiile;
- durerile de cap persistente;
- furnicăturile la mâini/ picioare sau pierderea simțului tactil;
- slăbiciune ori rigiditate musculară.
Dacă prezinți simptome care ar putea anunța o boală neurologică, găsești sprijin la clinica Neuroaxis din București. Specialiștii noștri au experiența necesară în diagnosticarea și tratarea bolilor neurologice și beneficiază de cea mai nouă tehnologie în investigarea acestor afecțiuni. Programează-te online sau contactează-ne pentru detalii.