subject Cuprins

Cauzate, în general, de modificări degenerative ale coloanei vertebrale sau de traume, radiculopatiile sunt sindroame de compresie nervoasă manifestate prin durere, parestezii și tulburări de sensibilitate, iar în cazurile grave, prin deficit motor. Simptomele pot ridica uneori suspiciunea unei alte afecțiuni, făcând dificilă identificarea exactă a sursei problemei. De aceea, ai nevoie de experiența unui doctor care se ocupă de dureri de spate.

La Neuroaxis, prima clinică integrată de neurologie și neuroimagistică din România, beneficiezi de expertiza unei echipe extinse de medici supraspecializați în toate ramurile neurologiei și în domeniile conexe, care colaborează în stabilirea dianosticului corect și a traseului terapeutic optim pentru fiecare pacient. Consultația de neurologie este primul pas în identificarea și tratarea tulburărilor sistemului nervos. La Neuroaxis, consultația durează atât este necesar pentru ca medicul să obțină toate informațiile necesare și să îi explice pacientului – și aparținătorului, când este cazul – tot ce trebuie să știe despre afecțiunea depistată și cum poate fi ea gestionată.

Ce este radiculopatia

Radiculopatia reprezintă iritarea sau compresia rădăcinilor nervoase ale nervilor spinali la nivel lombosacral, toracic sau cervical și este cauzată, de regulă, de modificări ale țesuturilor care înconjoară rădăcinile nervoase – vertebre, tendoane, discuri intervertebrale. Când se deplasează sau suferă modificări la nivel structural, acestea pot determina stenoza foraminală, adică îngustarea canalelor prin care nervii spinali ies din coloana vertebrală și se ramifică spre alte părți ale corpului.

Majoritate stenozelor care dau radiculopatii rezultă din modificări degenerative ale coloanei vertebrale (spondiloză), dar pot apărea și în urma unei traume, a unui disc herniat (care poate fi atât de natură degenerativă, cât și traumatică), a osteofitelor dezvoltate pe fondul osteoartritei sau ca urmare a îngroșării ligamentelor coloanei vertebrale. Mai rar, la baza problemei pot sta infecții (herpes zoster, boala Lyme), leziuni demielinizante sau tumori care apasă pe rădăcinile nervoase.

Pot apărea la orice vârstă, dar afectează cu predilecție persoanele de peste 50 de ani.

Simptome asociate cu radiculopatiile

În radiculopatie, rădăcină nervoasă iritată sau comprimată se inflamează și generează simptome precum:

  • durere ascuțită de spate care radiază în brațe, umeri sau picioare și care se poate agrava când stai mult în picioare, la mers, la extensia spatelui, când strănuți sau tușești;
  • slăbiciune sau pierderea reflexelor la nivelul brațelor/picioarelor;
  • amorțeli, înțepături sau alte senzații anormale (parestezii) resimțite la nivelul brațelor/picioarelor.

Când radiculopatia este însoțită de mielopatie, adică de compresia măduvei – discurile herniate sau bombate pot apăsa și pe măduva spinării, nu doar pe rădăcinile nervoase -, simptomele cresc în severitate și apar deficitele de coordonare, dificultățile de mers și paralizia.

Tipuri de radiculopatii

Radiculopatiile se împart în trei tipuri, în funcție de zona unde se manifestă de-a lungul coloanei vertebrale: lombosacrală, toracică sau cervicală. Frecvența cu care sunt diagnosticate aceste radiculopatii diferă, la fel și modul în care se propagă durerea.

Radiculopatia lombosacrală

Radiculopatia lombară sau lombosacrală, care apare în partea inferioară a spatelui, este denumită și sciatică, pentru că implică adesea rădăcinile nervului sciatic. Dintre toate tipurile de radiculopatii, aceasta este cel mai frecvent diagnosticată, iar în majoritatea cazurilor, este autolimitată.

În funcție de severitatea compresiei nervoase, se manifestă prin durere de spate deasupra fundului care coboară pe picior, parestezii, pierderea sensibilității și pierderea funcției motorii. Poate fi acută sau cronică și este în majoritatea cazurilor rezultatul unor modificări degenerative: hernie de disc, îngroșări ale ligamentului flavum, hipertrofia fațetelor articulare sau spondilolistezis, care determină compresia uneia sau mai multor rădăcini nervoase lombosacrale.

Radiculopatia toracică

Radiculopatia toracică este cel mai rar întâlnită din cele trei tipuri de radiculopatii și este și cel mai greu de diagnosticat, din cauza prezentării clinice:

  • durerea radiază în abdomen și/sau torace, simptome specifice altor afecțiuni decât cele spinale;
  • nu are parestezii sau deficit motor asociat decât în stadii avansate.

În multe cazuri, leziunile toracice responsabile pentru apariția radiculopatiei în această regiune a coloanei vertebrale sunt depistate tardiv, atunci când apar problemele de mișcare.

Radiculopatia cervicală

Este a doua cel mai frecvent diagnosticată radiculopatie, după cea lombosacrală. Se manifestă prin dureri care se propagă în umeri, în brațe și în regiunea toracică (piept, spate), însoțite de slăbiciune musculară și reflexe diminuate la nivelul brațelor. Aceste deficiențe se pot agrava în timp, diminuând capacitatea de îndeplinire a sarcinilor zilnice și ducând la scăderea calității vieții.

La persoanele de până în 40 de ani diagnosticate cu radiculopatie cervicală, hernia de disc și traumatismele sunt cele mai frecvente cauze. Între 50 și 60 de ani, discopatia degenerativă este principalul vinovat, iar după 70 de ani, cel mai des incriminată este stenoza foraminală dezvoltată pe fondul modificărilor artrozice.

Tratamentul radiculopatiilor

În radiculopatie, tratamentul de primă intenție este cel convențional, dacă localizarea și severitatea simptomelor nu impun intervenția chirurgicală. Acesta poate include:    

  • administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene, relaxante musculare, anticonvulsivante sau opioide (în durerile severe) pentru ameliorarea simptomelor;
  • infiltrații cu corticosteroizi pentru reducerea inflamației și ameliorarea durerii, dacă medicația orală nu dă rezultate;
  • terapie fizică pentru întărirea musculaturii paravertebrale și asigurarea unei mai bune susțineri a coloanei;
  • regim alimentar, în cazul persoanelor cu exces ponderal, pentru a reduce presiunea exercitată asupra zonei cu probleme (în special în cazul radiculopatiei lombosacrale).

Intervenția chirurgicală este rar o soluție în radiculopatii, dar poate fi necesară când aceasta e cauzată de stenoza foraminală, pentru lărgirea foramenului și diminuarea compresiei nervoase.

Durerile nu trebuie să facă parte din viața ta. Te așteptăm la Neuroaxis

Simptomele resimțite în compresia rădăcinilor nervoase pot avea un impact negativ semnificativ asupra calității vieții. Dacă ai dureri care radiază în mâini sau picioare, parestezii sau modificări ale senzațiilor, apelează la experții Neuroaxis pentru identificarea cauzei și stabilirea tratamentului care poate ameliora disconfortul în cel mai scurt timp.

Îți punem la dispoziție o echipă extinsă de medici supraspecializați și tehnologie performantă pentru efectuarea investigațiilor imagistice necesare în diagnosticarea radiculopatiilor. Programează-te pentru consultație la Neuroxis, prima clinică integrată de neurologie și neuroimagistică din România.

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Afectiuni Relevante

Hernie de disc

Spondilolistezis

Cifoza

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi direct în inbox informații esențiale din sfera sănătății creierului.

keyboard_arrow_up