subject Cuprins

Maduva spinarii poate fi imaginata ca un manunchi de fire care conecteaza creierul cu nervii periferici, permitand transmiterea semnalelor electrice si, implict a informatiei in ambele directii. Informatiile transmise prin aceste fire ne ajuta, printre altele, la controlul muschilor sau obtinerea informatiilor senzitive precum temperatura, atingerea sau durerea de la receptorii din piele. Inflamatia fibrelor din maduva, in special a izolatorului acestor fibre, numit mielina, ingreuneaza sau intrerupe aceste cai de comunicare.

Ce este mielita transversa?

Mielita transversa (TM) este inflamatia unei portiuni a maduvei spinale. In functie de nivelul la care apare inflamatia, se poate manifesta prin alterarea sensibilitatii, durere sau slabiciune musculara in segmentele deservite de acea regiune medulara: maini, picioare, torace sau abdomen. Mai frecvent sunt implicate mai multe segmente. Uneori, ea poate fi insotita inclusiv de probleme de control ale urinarii sau eliminarii intestinale, precum incontinenta sau evacuarea incompleta.

Adesea mielita transversa este o boala a celor tineri, cu un varf al incidentei intre 10-19 ani si 30-39 ani, putand afecta insa persoanele de orice varsta, sex sau rasa.

Un tratament inceput rapid si corect poate limita deteriorarea fibrelor nervoase. Cu toate acestea, procesul de vindecare poate fi lung, uneori chiar si de cateva luni, iar pentru unele persoane, recuperarea nu va fi decat partiala.

event

Fii atent la ce simptome ai!Fa-ti o programare la neuroaxis

Cauze

Cauzele mielitei transverse sunt diverse si pot include: o boala autoimuna, o reactie postinfectioasa sau chiar o infectie virala, bacteriana sau fungica. Printre bolile autoimune se regasesc unele care afecteaza strict sistemul nervos central, precum scleroza multipla sau neuromielita optica, dar si boli care afecteaza mai multe organe, printre care si sistemul nervos central, cum ar fi lupusul, sindromul Sjogren sau sarcoidoza

Pentru formele posinfectioase, vorbim despre un raspuns eronat a sistemului imun, care dupa contactul cu patogenul, confunda anumite structuri normale ale sistemului nervos tocmai cu patogenul impotriva caruia actiona. Este important de precizat ca in multe situatii nu este identificata o cauza a mielitei transverse, numele folosit de medici fiind de mielita transversa idiopatica.

Virusurile asociate cu mielita transversa sunt:

  • Herpes simplex;
  • Varicello-zosterian;
  • Epstein-Barr;
  • HIV;
  • Citomegalovirus;
  • Enterovirusuri precum poliovirusul si coxsackievirus;
  • West Nile;
  • Echovirus;
  • Zika;
  • Gripal;
  • Hepatitei B.

Printre infectiile bacteriene asociate cu mielita se numara:

Simptome mielita transversa

Caracteristic acestei afectiuni este aparitia simptomelor intr-un interval scurt, care variaza de la cateva ore pana la cateva zile, foarte rar depasind acest interval. O forma comuna de manifestare incepe cu simptome la picioare care se extind ascendent catre abdomen, torace si eventual maini. Printre cele mai comune, in ordinea frecventei ar fi urmatoarele:

Afectare senzitiva

Senzatiile percepute sunt variate. Cei mai multi descriu amorteala, furnicaturi sau arsuri ale pielii. Pentru alte persoane, atingerea normala, perceperea hainelor sau contactul cu suprafete provoaca o senzatie neplacuta. Alteori este perceputa o senzatie ca similara unei stransori puternice. Un fenomen faimos este cel Lehrmitte, in care atingerea cu barbia a pieptului poate provoca o senzatie electrica descendenta catre spate si picioare.

Durerea

Adesea indica sediul unde se afla leziunea medulara.

Slabiciunea musculara

Intensitatea acestui simptom difera in functie de severitatea inflamatiei, variand de la o discreta inabilitate la anumite miscari fine ale mainilor sau picioarelor, pana la schiopatare si reducerea distantei de deplasare sau chiar imobilizarea la pat cu imposibilitatea de a merge.

Probleme sfincteriene

Printre probleme intalnite se numera: nevoia imperioasa de a ajunge la toaleta, incontinenta sau dificultatea evacuarii urinii sau materiilor fecale, constipatia.

Diagnostic

Ca in cazul oricarei afectiuni neurologice, totul va incepe cu un amplu interviu al simptomelor curente, contextului in care au aparut si istoricului medical. Urmeaza evaluarea clinica, cu accentul pus pe verificarea integritatii cailor care transmit informatia senzitiva sau motorie. In urmatorul pas, unul esential, va fi recomandarea unor teste medicale. 

Aceste teste includ:

  • RMN
  • Punctie lombara pentru analizarea lichidului cefalorahidian
  • Analize din sangele venos

Tratament

De cele mai multe ori, dar intotdeauna individualizat fiecarui pacient, neurologul va recomanda:

  • Corticosteroizi administrati intravenos
  • Schimb plasmatic pentru cazurile severe
  • Medicamente antivirale sau antibiotice pentru formele infectioase

Extrem de importante vor fi

  • Medicamentele pentru gestionarea durerii
  • Terapia fizica si ocupationala
  • Psihoterapia

Mielita transversa este o boala care poate afecta toate grupele de varsta, de la copiii mici pana la varstnici. Un element important, in special in cazul pacientilor mai tineri, este ca mielita poate fi un prim indiciu al unor tulburari precum scleroza multipla sau neuromielita optica, care, diagnosticate precoce pot imbunatati semnificativ prognosticul celor implicati. Specialistii clinicii Neuroaxis recomanda un control de specialitate atunci cand apar primele simptome ale acestei maladii pentru a putea primi diagnosticul si tratamentele necesare.



event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Afectiuni Relevante

Neuromielita optica

Sarcoidoza

Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up