Ce este sindromul de tunel carpian, cand apare si cum poate fi tratat

Te-ai trezit vreodata din somn din cauza durerii resimtite la o mana sau la o palma? Sau ai fost pus in imposibilitatea de a conduce, a folosi calculatorul sau a ridica un obiect, din cauza amortelii de la o mana? Daca da, este bine sa stii ca e posibil sa nu te confrunti doar cu o serie de senzatii care trec de la sine, ci pot fi simptome pentru sindromul de tunel carpian.

Ce este sindromul de tunel carpian?

Sindromul de tunel carpian este o afectiune neuropatica care provoaca durere si senzatii de amorteala sau furnicatura la nivelul mainii si a degetelor. Afectiunea este provocata de o presiune pusa in exces pe nervul median, cel care transmite senzatii la 4 din 5 degete (degetul mare, aratator, mijlociu si jumatate din inelar; degetul mic nefiind afectat).

Ce este tunelul carpian?

Tunelul carpian este un canal ingust, localizat la nivelul incheieturii mainii. Partea de jos si lateralele tunelului carpian sunt formate dintr-o formatiune semi-circulara de oase, numite oase carpiene, in timp ce partea de sus a tunelului carpian este formata dintr-un tesut numit ligament. Nervul median si tendoanele (structuri care conecteaza muschii din antebrat cu oasele din mana) traverseaza acest spatiu ingust, tendoanele fiind cele care permit degetelor sa se indoaie.

Atunci cand canalul se ingusteaza sau tendoanele se umfla, punand presiune pe nervul median, se instaleaza sindromul de tunel carpian.  

event

Fii atent la ce simptome ai!Fa-ti o programare la neuroaxis

Factorii de risc pentru dezvoltarea sindromului de tunel carpian

Persoanele cele mai predispuse la sindromul de tunel carpian sunt cele care isi folosesc in mod frecvent degetele si pun presiune pe incheietura in activitatile zilnice. Femeile sunt de trei ori mai predispuse fata de barbati sa dezvolte sindromul de tunel carpian, tinand cont de faptul ca anatomic, mana si tunelul lor carpian sunt mai mici. Mana dominanta, care la marea majoritate a populatiei este cea dreapta, este predispusa sa fie afectata de disfunctionalitatile petrecute in tunelul carpian. Alti factori care pot contribui la dezvoltarea sindromului de tunel carpian sunt:

  • Mostenirea genetica ( un tunel carpian ingust poate fi mostenit de la parinti)
  • Sarcina
  • Hemodializa
  • Fractura sau dislocare a incheieturii
  • Diformitate a mainii sau a incheieturii
  • Boli din spectrul artritei, precum guta sau artrita reumatoida
  • Hipotiroidie
  • Diabet
  • Alcoolism
  • O tumora crescuta in tunelul carpian
  • Varsta inaintata

Simptomele sindromului de tunel carpian

Simptomele sindromului de tunel carpian debuteaza in mod gradual, fara sa-ti dai seama si pot aparea oricand. Principalele moduri de manifestare sunt:

Amorteala sau senzatie de furnicatura in mana sau la deget

Senzatia poate sa urce de la incheietura la mana, mai ales in situatii in care tii ceva in mana. Acest simptom se poate activa atat pe timp de zi, cat si in timpul somnului, iar in functie de gravitatea sa, poate fi atat de intens, incat sa te trezeasca din somn. In plus, poti sa pierzi senzatia la unul sau mai multe degete. Daca este ignorat, simptomul poate deveni constant, iar tu poti dezvolta obiceiul de a-ti scutura mainile pentru a scapa de senzatie.

Slabiciune

Simptomul se manifesta prin tendinta de a scapa obiecte din mana sau incapacitatea de a realiza activitati care presupun o miscare delicata a incheieturii sau a degetelor, precum incheiatul nasturilor. In cazuri mai grave, muschiul de la baza degetului mare se micsoreaza in mod vizibil.

Diagnosticarea si tratarea sindromului de tunel carpian

Sindromul de tunel carpian este un diagnostic clinic. Medicul neurolog va lua in calcul posibilitatea lui, daca sunt manifestate simptomele descrise mai sus, in special durerea sau parastezia in timpul noptii. Pentru confirmarea suspiciunii, medicul poate sa ceara o investigatie numita elecromiografie (EMG), cu ajutorul careia poate fi observata functionarea muschilor.

Medicii recomanda ca tratarea sindromului de tunel carpian sa inceapa cat de repede posibil, dupa diagnosticare. Tratamentul poate fi non-chirurgical sau chirurgical.

Tratamente non-chirurgicale

Purtarea unei atele, mai ales pe timp de noapte

  •       Evitarea activitatilor care pot provoca simptomele sindromului de tunel carpian
  •       Medicamente antiinflamatorii
  •       Medicamente prescrise de medicul specialist, precum corticosteroizi
  •       Terapii alternative, precum yoga

Tratament chirurgical

Daca niciunul dintre remediile de mai sus nu dau rezultatele scontate, este posibil ca doctorul sa sugereze interventia chirurgicala. Operatia consta intr-o incizie de 3-4 cm, pe fata palmara a incheieturii mainii, sectionand ligamentul carpian transversal, cu scopul de a reduce presiunea de pe nervul median. In urma interventiei, ligamentele cresc la loc, lasand mai mult spatiu nervului.  

Interventia chirurgicala nu este recomandata in cazul in care exista leziuni mai grave ale nervilor.

Nu ignora o durere sau un disconfort pentru ca se manifesta intr-o zona prea mica pentru a fi periculoasa. Nu astepta sa-ti amorteasca complet degetele sau mana pentru a ajunge la doctor. In cadrul clinicii Neuroaxis, specialistii nostri in EMG, dr. Ionela Codita si dr. Oana Morari, iti stau la dispozitie pentru sanatatea ta.

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up