subject Cuprins

Ce este nevralgia de trigemen?

Nevralgia de trigemen este o afectiune cronica care afecteaza nervul trigemen – nerv predominant senzitiv care se ocupa cu transmiterea impulsurilor senzitive din zona fatei la creier. Daca aveti nevralgie de trigemen, stimularea usoara a fetei  – cum ar fi perierea dintilor sau aplicarea machiajului/fumat/barbierit – poate declansa o senzatie dureroasa.

event

Fa-ti o programare la neuroaxis

Tipuri de nevralgie de trigemen

  • nevralgia de trigemen esentiala/primara – fara afectarea organica.
  • nevralgia de trigemen secundara cu etiologie certa (sfera stomatologica/interventii chirurgicale etc).

Simptome 

In nevralgia de trigemen primara apar urmatoarele simptome:

  • Episoade de durere severa/lancinanta care se pot simti ca un soc electric;
  • Atacuri spontane de durere sau atacuri declansate de activitati zilnice, cum ar fi atingerea fetei, mestecatul, vorbitul sau perierea dintilor de la cateva secunde pana la cateva minute;
  • Episoade de mai multe atacuri care dureaza zile, saptamani, luni sau mai mult – unii oameni au perioade cand nu au nici o durere.

In nevralgie secundara durerea apare ca o senzatie de arsura peste care se suprapun acutizari similare celor descrise mai sus.

Durerea se resimte in zonele unde nervul trigemen se localizeaza, incluzand obrazul, maxilarul, dintii, gingiile, buzele sau ochii si fruntea.

Durerea afecteaza de obicei o parte a fetei, insa exista cazuri rare in care poate afecta ambele parti ale acesteia.

Diagnostic nevralgie de trigemen

Diagnosticul pentru aceasta afectiune se pune de medicul neurolog in urma unei examinari clinice si pe baza istoricului medical al pacientului.

Efectuarea de investigatii suplimentare ajuta in stabilirea etiologiei/cauzei durerii si pentru excluderea altor afectiuni: cefalee cluster, artrita temporo-mandibulara, sinuzita maxilara etc.

Examinarea IRM este necesara in vederea eliminarii unor cauze secundare de nevralgie trigeminala. Este recomandata efectuarea unei secvente specifice de examinare a nervilor cranieni – care sa vizualizeze traseul nervului si sa excluda anumite patologii ale acestuia: conflict vasculo-nervos, schwanomul trigeminal etc.

Tratament nevralgia de trigemen

Datorita varietatii de optiuni de tratament disponibile, nevralgia trigeminala nu inseamna neaparat o condamnare la o viata de durere. Medicii pot gestiona eficient nevralgia trigeminala cu medicamente, injectii sau interventii chirurgicale.

Incidenta

Nevralgia trigeminala afecteaza femeile mai des decat barbatii si este mai probabil sa apara la persoanele cu varsta peste 50 de ani.

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Afectiuni Relevante

Cefalee Cluster

Migrena cu aura

SUNCT – Atacuri cefalee unilaterale de tip nevralgic

Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up