subject Cuprins

Durerea intensă, paroxistică, asemănătoare unui șoc electric, resimțită la nivelul feței poate fi semnul nevralgiei de trigemen, o deteriorare sau inflamare a nervului trigemen care dă naștere unui sindrom complex. Dacă te confrunți cu acest simptom, ai nevoie de o consultație de neurologie. Este importantă identificarea cauzei, pentru că această afecțiune poate fi declanșată de o boală de fond severă, cum este scleroza multiplă, de o tumoare sau de o malformație arteriovenoasă. 

Îți recomandăm să nu apelezi la analgezice decât temporar și să te programezi de urgență pentru evaluare neurologică. La Neuroaxis, prima clinică integrată de neurologie și neuroimagistică din România, îți punem la dispoziție toate mijloacele necesare pentru un diagnostic de precizie și un tratament eficient: o echipă de peste 50 de medici supraspecializa

Ce este nervul trigemen 

Nervul trigemen, cel mai mare nerv cranian, care pornește aproape de vârful urechii și se desparte în trei – spre ochi, obraz și maxilar -, este responsabil pentru inervația senzorială facială și pentru stimularea motorie a mușchilor masticatori. Informațiile senzoriale transmise de acest nerv către creier includ atingerea, durerea și temperatura. 

Este un nerv pereche (există unul pe fiecare parte a feței), iar cele trei ramuri ale sale, care se unesc la nivelul ganglionilor trigeminali din cavitatea Meckel, aflată în fosa craniană medie, controlează sensibilitatea pe diferite porțiuni ale feței: 

  • ramura oftalmică e responsabilă pentru senzațiile resimțite la nivelul frunții, pleoapelor superioare și nasului; 
  • ramura maxilară transmite senzații de la nivelul pomeților, buzei superioare și al arcadei dentare superioare; 
  • ramura mandibulară (cea mai mare ramură) este responsabilă cu controlul senzațiilor de la nivelul maxilarului inferior, buzei inferioare și al mușchilor masticatori. 

Inflamația nervului trigemen poate declanșa nevralgia de trigemen, o afecțiune extrem de dureroasă, cu impact semnificativ asupra calității vieții. 

event

Fa-ti o programare la neuroaxis

Ce este, de fapt, nevralgia de trigemen 

Nevralgia de trigemen este una dintre cele mai debilitante tulburări ale sistemului nervos, caracterizată de atacuri bruște de durere facială severă, care pot dura de la câteva secunde până la două minute și care se repetă de câteva ori pe zi. Durerea este ascuțită, descrisă ca fulgerătoare sau ca „un șoc electric”, și e declanșată de stimuli minori, precum atingerea feței, spălatul pe dinți, vorbitul sau o pală ușoară de vânt. 

Nevralgia de trigemen este o afecțiune cronică, întâlnită mai frecvent la femei decât la bărbați și mai ales după vârsta de 50 de ani. De regulă, se manifestă pe o singură parte a feței și este clasificată în: 

  • clasică sau primară, atunci când nervul e comprimat de un vas de sânge și nu există o cauză subiacentă; 
  • secundară, când este asociată cu o altă afecțiune, precum scleroza multiplă sau o tumoare cerebrală care afectează nervul trigemen. Aproximativ 15% din cazuri fac parte din această categorie. 

Când, în urma investigațiilor specifice, nu este identificată nicio cauză, diagnosticul este de nevralgie de trigemen idiopatică, adică de cauză necunoscută. Este cea mai rară formă a acestei tulburări. 

Cauzele nevralgiei de trigemen 

Majoritatea cazurilor sunt declanșate de compresia rădăcinii nervului trigemen de către artera cerebeloasă superioară. În timp, compresia poate duce la deteriorarea tecii de mielină, lăsând nervul expus și foarte sensibil. 

Alte cauze posibile includ: 

  • leziuni traumatice (lovituri la nivelul capului, care deteriorează nervul trigemen); 
  • anomalii vasculare – malformațiile arteriovenoase și alte anomalii ale vaselor de sânge pot comprima nervul; 
  • scleroza multiplă, boală autoimună care afectează teaca de mielină a nervilor; 
  • tumori cerebrale, precum meningiomul.

Factorii de risc 

Predispoziția pentru nevralgie de trigemen este mai pronunțată în cazul: 

  • femeilor (sunt afectate în număr mai mare decât bărbații de această tulburare); 
  • persoanelor peste 50 de ani (riscul crește cu vârsta);  
  • pacienților neurologici – cum menționam anterior, prin deteriorarea mielinei, scleroza multiplă poate determina apariția acestei dureri neuropate. 

Simptomele nevralgiei de trigemen 

  • Durerile ascuțite, intense, resimțite ca un șoc electric la nivelul obrazului sau maxilarului, de obicei pe o parte a feței, în episoade care pot dura până la două minute, sunt principalele simptome ale nevralgiei de trigemen. Atacurile sunt spontane și pot fi declanșate de simpla atingere a unui dinte cu limba, de aplicarea machiajului sau de bărbierit, de activități precum vorbitul, mâncatul sau băutul unui pahar cu apă. 
  • Anxietate. Pentru că se repetă de câteva ori pe zi, atacurile dureroase atrag după sine o stare tensională – în perioadele de ameliorare, pacientul așteaptă cu teamă declanșarea următoarei crize fulgerătoare de hiperalgezie. 
  • Senzație de arsură, pulsație, amorțeală, furnicături sau durere surdă între atacuri. 

Durerea poate afecta o zonă mai mică sau mai extinsă a feței și rareori se manifestă în timpul somnului. 

Există și cazuri când atacurile se agravează în timp – episoadele dureroase devin mai lungi și mai frecvente, iar persoana afectată poate ajunge să resimtă durere tot timpul. Acestea sunt cazuri de nevralgie de trigemen progresivă, greu de gestionat, deoarece medicamentele își pierd, în timp, eficiența. 

6 afecțiuni asemănătoare cu nevralgia de trigemen 

Nevralgia de trigemen nu este singura cauză a durerii faciale – din acest motiv este necesar diagnosticul diferențial. Examinarea fizică și istoricul medical pot ajuta medicul neurolog să stabilească dacă nu cumva durerea anunță o altă problemă medicală, cum ar fi: 

  • nevralgia postherpetică (o complicație a Zonei Zoster, caracterizată prin durere cronică); 
  • nevralgia glosofaringiană; 
  • durerea dentară sau odontogenă; 
  • SUNCT – atacuri cefalee unilaterale de tip nevralgic, cu hiperemie conjuctivală și lacrimare; 
  • disfuncții ale articulației temporo-mandibulare; 
  • neuropatia trigeminală (diferită de nevralgie, se manifestă prin disfuncții senzoriale și motorii și parestezii în regiunea inervată de nervul trigemen). 

Ce investigații sunt necesare pentru diagnostic 

Diagnosticul este stabilit de medicul neurolog pe baza istoricului medical al pacientului și după o examinare clinică atentă, urmate de efectuarea unei investigații imagistice de înaltă precizie pentru stabilirea cauzei și excluderea altor afecțiuni care seamănă cu nevralgia de trigemen. 

Scanarea RMN este preferată celei cu Computer Tomograf și este recomandată efectuarea unei secvențieri specifice care permite vizualizarea întregului traseu al nervului trigemen și identificarea oricărei compresii vasculare de pe acest traseu.  

Tratamentul pentru nevralgia de trigemen 

Medicul neurolog poate gestiona eficient boala cu medicamente, injecții sau intervenții chirurgicale. Ruta terapeutică este aleasă în funcție de severitatea simptomelor, iar tratamentul chirurgical este ultima opțiune – de regulă, este accesat când nu (mai) există niciun răspuns la medicamentele pentru nevralgie de trigemen.   

Tratament medicamentos 

Terapia de elecție pentru pacienții cu nevralgie de trigemen clasică/primară presupune administrarea de medicamente anticonvulsivante (carbamazepină, oxcarbazepină) pentru controlul durerii. Se începe cu o doză mică și se crește treptat, până la obținerea răspunsului optim. Agenții antiepileptici dau rezultate în aproximativ 70% din cazuri, dar eficacitatea scade în timp. În a doua linie terapeutică, destinată pacienților care nu răspund la carbamazepină sau oxcarbazepină, se regăsesc gabapentina, clonazepamul și alte anticonvulsivante – lamotrigină, fenitoină, acidul valproic. 

Și pacienții cu nevralgie de trigemen secundară pot răspunde bine la tratamentul cu antiepileptice, dar ameliorarea simptomelor poate veni, în cazul lor, în principal din tratarea afecțiunii de bază. 

Injecții cu toxină botulinică  

Este o opțiune terapeutică cu mai puține efecte adverse decât intervențiile chirurgicale, care dă rezultate în special în cazul pacienților de vârstă mijlocie și vârstnici care nu răspund la tratamentul medicamentos sau nu îl tolerează. Rata de ameliorare a durerii după injectarea de toxină botulinică variază între 70% și 87%. 

Decompresie microvasculară 

Este cel mai invaziv, dar și cel mai eficient tratament chirurgical în prevenirea pe termen lung a recidivei. Decompresia microvasculară se realizează prin craniotomie și presupune explorarea fosei posterioare pentru a identifica vasul de sânge care comprimă nervul, apoi plasarea unui dispozitiv ca o „pernă moale” între vas și nerv, care permite nervului să se refacă și durerii să scadă. Procedura este eficientă la peste 90% dintre pacienți, dar are riscuri asociate: pierderea parțială a auzului, hematom cerebelos, scurgeri de lichid cefalorahidian, infarct și slăbiciune la nivelul mușchilor faciali. 

Rizotomie 

Este o procedură chirurgicală prin care fibrele nervoase sunt deteriorate pentru a bloca transmiterea semnalului dureros. Există mai multe tipuri de rizotomie: compresia cu balon, injectarea cu glicerol, lezarea termică prin radiofrecvență și radiochirurgie cu Gamma Knife. Procedurile ablative pot ameliora durerea timp de câțiva ani, dar sunt mai puțin eficiente pe termen lung decât decompresia microvasculară: ratele globale de ameliorare a durerii sunt inițial de 80%-90%, iar rata de recurență a durerii la 5 ani este de 53%, indiferent de tipul de rizotomie practicat. Aceste intervenții presupun un anumit grad de pierdere senzorială și amorțeală facială. 

Neurectomie periferică 

Neurectomia (excizia unui segment nervos) poate fi efectuată pe ramurile periferice ale nervului trigemen prin injectare de alcool, incizie, crioterapie sau radiofrecvență. Ratele inițiale de ameliorare a durerii prin acest tip de intervenție variază între 70% și 90%, dar ratele de recurență sunt de aproximativ 20% și se pot datora regenerării nervului. 

Posibile complicații ale nevralgiei netratate 

Durerea resimțită în nevralgia de trigemen se poate agrava în timp, mai ales dacă boala rămâne nediagnosticată și netratată. Iar durerea cronică e mai greu de gestionat cu medicamente (acestea își pierd eficiența) sau prin alte metode și atrage după sine tulburări de anxietate și depresie, ducând la izolare socială și la scăderea semnificativă a calității vieții. 

Îți recomandăm evaluarea neurologică de la primele simptome, pentru identificarea rapidă a cauzei, inițierea tratamentului și rafinarea acestuia până la identificarea terapiei optime pentru tine. Nu lăsa durerea să-ți controleze viața, programează-te acum la Neuroaxis, prima clinică integrată de neurologie și neuroimagistică din România pentru a beneficia de o schemă de tratament eficientă în nevralgia de trigemen. 

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Afectiuni Relevante

Cefalee Cluster

Migrena cu aura

SUNCT – Atacuri cefalee unilaterale de tip nevralgic

Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up