Episoade de leșin (sincope) izolate sunt experimentate de mai mult de jumătate din populație pe parcursul vieții. Acestea pot să apară din cauza statului în picioare prelungit, fricii sau durerii și sunt precedate de o stare de rău cu amețeli, greață și senzație de căldură.
Pacienții care trec printr-un episod de leșin, de obicei stau nemișcați, dar mișcări involuntare de tresărire și răsucire pot să apară și uneori sunt interpretate în mod eronat drept convulsii. Recuperarea după un episod de leșin este rapidă, de obicei se petrece în câteva secunde, dar poate să fie urmată de o senzație generală de slăbiciune.
O altă cauză de pierdere a stării de conștiență de este sincopa cardiacă care apare din cauza unor probleme cardiace de tipul aritmiilor sau tulburărilor de conducere ale inimii.
Un EKG în/cu 12-derivații trebuie întotdeauna efectuat după o astfel de criză asemănătoare epilepsiei, pentru a identifica problema și a ajuta la diferențierea crizelor sincopale de cele epileptice. Frecvent însă, pe o înregistrare EKG ce nu surprinde evenimentul în sine, va fi încadrat ca normal, acest aspect neexcluzând o posibilă origine cardiacă a sincopei. În aceste cazuri bilanțul diagnostic trebuie extins (Holter EKG, bilanț cardiologic complet).