Crizele sunt diferite ca manifestare pentru fiecare bolnav in parte. Unii pacienti relateaza o scurta senzatie de familiaritate excesiva a mediului, un miros sau un gust ciudat, pot avea halucinatii vizuale sau auditive, pot sesiza un gand intruziv care nu le permite sa se concentreze. Aceste senzatii pot fi acompaniate sau nu de pierderea starii de constienta si de manifestari motorii cum ar fi contractura mainilor/picioarelor, mestecat, inghitit mai des, agitatie motorie excesiva. Nu in ultimul rand intr-o criza de epilepsie pacientul poate sa cada si sa prezinta convulsii, situatie in care viata acestuia este pusa in pericol. Nu exista un mod tipic in care se manifesta o criza de epilepsie, asa cum este explicat mai sus, acestea pot fi extrem de diferite. Totusi, un element care le caracterizeaza este stereotipia, adica la aceeasi persoana ele se manifesta la fel.
Durata unei crize este si ea variabila de la cateva secunde pana la 2-3 minute. Daca o crize se prelungeste mai mult de 5 minute si pacientul nu recapata starea de constienta dupa aceasta perioada, atunci trebuie alertat serviciul medical de urgenta. Mai multe despre primul ajutor in timpul unei crize de epilepsie gasesti aici.
Frecventa crizelor este particulara fiecarui om in parte. Unii pacienti cu epilepsie pot prezenta una sau doua crize in toata viata si ulterior boala sa fie controlata cu ajutorul medicamentelor, caz in care acestia duc o viata perfect normala, fara restrictii. Alti pacienti pot avea crize mai frecvente, anuale, lunare, saptamanale sau chiar zilnice in ciuda tratamentului medicamentos pe care il urmeaza cu strictete, situatie in care trebuie sa caute ajutor suplimentar in directia unui tratament non-farmacologic.
Cauzele epilepsiei pot fi variate:
- structurale (in creier exista o modificare – o leziune de exemplu o tumora, scleroza hipocamp, malformatie de dezvoltare corticala, displazie focala corticala)
- genetice (in acest caz boala poate fi mostenita de la parinti sau NU)
- infectioase (abces cerebral, encefalita)
- metabolice
- imune.
in lumea complexa a epilepsiei,
factorii declansatori joaca un rol crucial in determinarea momentelor critice in care o criza epileptica poate sa apara. Acesti factori reprezinta diversi stimuli, circumstante sau conditii care pot provoca sau amplifica activitatea electrica anormala in creier, declansand astfel o criza epileptica. intelegerea si identificarea acestor factori sunt esentiale pentru gestionarea si controlul eficient al epilepsiei, oferind pacientilor posibilitatea de a lua masuri preventive si de a-si imbunatati calitatea vietii.
Este de retinut faptul ca in peste jumatate dintre cazurile de la nivel mondial, cu tot efortul depus de medic si de pacient, cauza epilepsiei nu se cunoaste. Crizele de epilepsie pot sa apara la orice varsta, dar se intalnesc mai frecvent la copii si varstnici.