Epilepsie focală – Tipuri și diagnostic

Autor: Dr. Andrei Daneasa

Despre autor

O criză epileptică focală este cauzată de o descărcare electrică anormală, limitată la o anumită parte a creierului, cortexul. Epilepsia focală poate sa fie caracterizată după existența următoarelor semne și simptome: 

  • aura, halucinații olfactive sau auditive, senzație de deja-vu, frică, distorsionări vizuale, simptome senzoriale cu furnicături; 
  • semne motorii precum contractarea unui membru sau a altor părți ale corpului; 
  • pierderea stării de conștiență sau a răspunsului la factorii din jur (responsivității). 

Tipuri de crize focale

Există mai multe tipuri de crize focale, descrise mai jos de specialiștii Neuroaxis: 

event

Fii atent la ce simptome ai! Fa-ti o programare la neuroaxis

Crizele focale cu aură

Semnele și simptomele inaugurale ale unei crize ajută la localizarea focarului epileptic. 

Când ne referim la aură, ne referim în general la acele simptome ale crizei care apar la început. Ele sunt percepute de către pacient, sunt stereotipe, se pot continua sau nu cu alte elemente ale crizei, și prin natura lor reflectă localizarea descărcării electrice anomale de la nivelul scoarței cerebrale. 

Este important de menționat că și o aură izolată este tot o criză epileptică, pentru că la bază este tot o descărcare electrică hipersincronă în creier.   

Epilepsia focală localizată la nivelul lobului temporal determină stări de deja vu sau jamais vu, frică, care pot fi uneori interpretate incorect drept atacuri de panică, halucinații olfactive, gustative sau auditive.   

Epilepsia focală localizată la nivel frontal poate determina devierea (întoarcerea) capului pe partea opusă a descărcării electrice.   

Aura de lob occipital poate include fenomene vizuale, cum ar fi linii în zig-zag sau pete colorate în câmpul vizual.   

Unele manifestări ale aurei sunt vagi și dificil de descris de către pacienți, dar de obicei sunt stereotipice, adică identice în cadrul fiecărei crize de epilepsie focală.  

Crizele focale motorii 

Epilepsia focală manifestată cu simptomatologie motorie își are originea de cele mai multe ori în cortexul motor, partea creierului care se ocupă de controlul mișcărilor noastre.   

În mod tipic, în cadrul epilepsiei focale cu crize motorii, convulsiile încep pe o singură parte (unilateral) la nivel oral sau la o mână și uneori se extind la întreaga parte a corpului.  

După o astfel de criză poate să apară paralizia temporară a membrelor (mâini sau picioare), dar este limitată, iar pacientul își revine relativ repede.  

Crizele focale cu alterarea conștienței sau a responsivității

În cadrul epilepsiei focale cu alterarea conștienței sau a responsivității, crizele apar în cadrul lobului temporal în 60% dintre cazuri sau a celui frontal.   

Există frecvent aura care este urmată de o perioadă de pierdere completă sau parțială a stării de conștiență, care durează în medie 1-2 minute, de care pacientul nu își amintește ulterior.   

Această fază este acompaniată de oprirea vorbirii și frecvent de automatisme, cum ar fi mișcări repetitive semi-intenționate precum lovirea buzelor (plescăit) sau comportamente motorii bizare precum mersul în cerc sau dezbrăcatul.   

Aceste crize pot fi urmate de o stare de confuzie, în care pacientul nu înțelege ce s-a întâmplat și cum a ajuns în acea ipostază, sau se pot transforma în crize tonico-clonice, adică în criza clasică de epilepsie cu contracția sincronă a membrelor.  

Debutul unei crize epileptice focale indică frecvent o leziune structurală care poate să fie identificată pe analizele complexe de imagistică. De aceea, la clinica Neuroaxis, în București, pe lângă specialiști în problemele neurologice, puteți găsi și aparatură de ultimă generație, performantă, care să faciliteze procesul de diagnosticare. Programează-te la o consultație.  

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Cât mai trăiești după un AVC și cum se schimbă viața după un accident vascular cerebral

Afectiuni si tratamente
Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up