Cauzele Sindromului Tourette
Cauzele Sindromului Tourette nu pot fi determinate in totalitate, dar specialistii in neurologie considera ca factorul genetic joaca cel mai important rol. Spre exemplu, daca unul din parinti este purtator al genei SLITRK 1, copilul are 50% sanse sa dezvolte boala. O alta cauza probabila este prezenta unor disfunctii la nivelul neurotransmitatorilor precum dopamina si serotonina.
Cum este diagnosticat Sindromul Tourette?
Desi nu exista un test specific Sindromului Tourette, diagnosticul se pune pe baza istoricului clinic si al evaluarilor clinice, neurologice si psihiatrice. Medicul va putea confirma Sindromul Tourette daca pacientul a dezvoltat doua ticuri motorii si macar unul vocal, prezente de cel putin un an, sub varsta de 18 ani.
Ce tratament presupune Sindromul Tourette?
Nu exista o forma de tratament care sa duca la vindecare in cazul Sindromului Tourette. Din fericire, majoritatea pacientilor nu au forme grave de ticuri, care sa necesite o forma de medicatie pentru a fi tinute sub control. Medicul poate recomanda, dupa caz, urmarea unei forme de terapie care poate ameliora simptomele, precum terapia de vorbire sau un tip de terapie psihocomportamentala.
Tratamentul prescris trebuie sa tina cont de severitatea clinica a bolii, psihologia pacientului si de afectiunile asociate Sindromului Tourette pe care le prezinta.
In cele mai multe cazuri, principalul ajutor pe care un medic il poate oferi este suport informational, educational si emotional atat pentru pacient, cat si pentru membrii familiei. Sindromul Tourette nu trebuie sa fie o sentinta sau o stigma sociala.
Daca tu sau cineva apropiat prezinta simptome de Sdr Tourette, faceti o programare la clinica Neuroaxis.