Ce este si cum este diagnosticat Sindromul Tourette

Autor: Dr. Oana Obrisca

Despre autor

Sindromul Tourette face parte din afectiunile numite generic tulburari tic, iar in mentalitatea colectiva este “boala care te face sa injuri”. Majoritatea oamenilor cu sdr Tourette pot functiona social fara nicio restrictie, iar daca oamenii din jurul lor ar avea mai multe informatii in privinta a ceea ce este si cum este diagnosticat Sindromul Tourette, acestia s-ar simti si emotional in siguranta.

Ce este Sindromul Tourette?

Sindromul Tourette este una dintre afectiunile neurologice integrate categoriei tulburarilor de miscare si se manifesta prin realizarea unor miscari repetitive, emiterea unor sunete involuntare sau adoptarea unor ticuri greu de controlat. Cele mai frecvente ticuri sunt clipitul repetitiv, ridicatul brusc din umeri, emiterea unor sunete neobisnuite sau enuntarea unor fraze ofensive.

Simptomele asociate Sindromului Tourette incep sa se manifeste de la o varsta timpurie, intre 2 si 15 ani, media inregistrandu-se in jurul varstei de 6 ani, conform Mayo Clinic. Sindromul Tourette are o incidenta de trei pana la patru ori mai mare in randul populatiei masculine fata de cea feminina.

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Ticuri asociate Sindromului Tourette

Ticurile care apar in cazul oamenilor cu Sindromul Tourette pot fi simple, cand implica un numar limitat de muschi si miscarea este brusca, scurta si repetitiva, sau complexe, implicand tipare coordonate de miscari si folosirea unui numar mare de muschi. Ticurile pot fi motorii sau verbale.

Cele mai frecvente ticuri motorii asociate Sindromului Tourette sunt:

Simple

·         Clipit

·         Scuturarea capului

·         Ridicatul din umeri

·         Spasm in zona nazala

·         Miscari ale gurii

Complexe

·         Atingerea si mirosirea obiectelor

·         Repetarea unor miscari observate la altii

·         Pasirea urmand anumite tipare sau modele

·         Gesturi obscene

·         Aplecarea sau invartirea

·         Saritul intr-un picior

Ticurile verbale frecvente Sindromului Tourette sunt

Simple

·         Mormait

·         Tusit

·         Latrat

Complexe

·         Repetarea propriilor cuvinte sau fraze

·         Repetarea cuvintelor si frazelor auzite la alti oameni

·         Folosirea cuvintelor obscene sau vulgare si a injuraturilor.

Ticurile pot varia ca frecventa si severitate, se pot amplifica in conditii de stres, anxietate sau oboseala, si se pot manifesta in timpul somnului. In general, pentru oamenii cu sindrom Tourette, ticurile sufera schimbari pe parcursul timpului, fiind mai severe la debut si pe parcursul adolescentei si devenind mai usoare la varste adulte.

event

Nu lasa sindromul tourette sa iti afecteze viata!
Fa-ti o programare la neuroaxis

Cauzele Sindromului Tourette

Cauzele Sindromului Tourette nu pot fi determinate in totalitate, dar specialistii in neurologie considera ca factorul genetic joaca cel mai important rol. Spre exemplu, daca unul din parinti este purtator al genei SLITRK 1, copilul are 50% sanse sa dezvolte boala. O alta cauza probabila este prezenta unor disfunctii la nivelul neurotransmitatorilor precum dopamina si serotonina.

Cum este diagnosticat Sindromul Tourette?

Desi nu exista un test specific Sindromului Tourette, diagnosticul se pune pe baza istoricului clinic si al evaluarilor clinice, neurologice si psihiatrice. Medicul va putea confirma Sindromul Tourette daca pacientul a dezvoltat doua ticuri motorii si macar unul vocal, prezente de cel putin un an, sub varsta de 18 ani.

Ce tratament presupune Sindromul Tourette?

Nu exista o forma de tratament care sa duca la vindecare in cazul Sindromului Tourette. Din fericire, majoritatea pacientilor nu au forme grave de ticuri, care sa necesite o forma de medicatie pentru a fi tinute sub control. Medicul poate recomanda, dupa caz, urmarea unei forme de terapie care poate ameliora simptomele, precum terapia de vorbire sau un tip de terapie psihocomportamentala.

Tratamentul prescris trebuie sa tina cont de severitatea clinica a bolii, psihologia pacientului si de  afectiunile asociate Sindromului Tourette pe care le prezinta.

In cele mai multe cazuri, principalul ajutor pe care un medic il poate oferi este suport informational, educational si emotional atat pentru pacient, cat si pentru membrii familiei. Sindromul Tourette nu trebuie sa fie o sentinta sau o stigma sociala.

Daca tu sau cineva apropiat prezinta simptome de Sdr Tourette, faceti o programare la clinica Neuroaxis.

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up