Atacuri de panica sau palpitatii? Cum sa faci diferenta corect intre cele doua afectiuni

Material redactat de dr. Catalina Hogea – medic specialist psihiatrie

Anxietatea si senzatiile de panica sunt reactii naturale ale propriului organism, ca raspuns la o situatie potential periculoasa. Pulsul creste, la fel si intensitatea fiecarei batai a inimii, reactia fiind similara cu simptomele fibrilatiei atriale. Aceasta mobilizare a organismului are darul de a ne ajuta in momente critice, insa, cateodata, mintea si corpul pot fi afectate de aceste simptome din motive anormale.

Prima intrebare a unei persoane care are palpitatii ale inimii este daca se confrunta cu un atac de panica sau cu o problema cardiologica, iar cateodata se dovedeste a fi o intrebare greu de raspuns chiar si pentru un doctor. Batai puternice, disconfort in zona pieptului, senzatia de ameteala si panica, sunt toate simptomele atat unei afectiuni cardiologice, si anume fibrilatia atriala, cat si a unei probleme psihiatrice, atacurile de panica. De asemenea, cele doua au in comun aparitia lor inopinata.

Atac de Panica sau Fibrilatie Atriala?

Cea mai comuna afectiune cardiologica confundata cu un atac de panica este tahicardia supraventriculara. Ambele pot dura de la cateva secunde la cateva ore si pot duce ritmul cardiac la 150-250 batai pe minut. Diferenta este, insa, faptul ca bataile neregulate ale inimii incep si se opresc brusc in cazul fibrilatiei atriale, in timp ce la un atac de panica ritmul cardiac revine la normal treptat.

O alta diferenta majora este ritmul total haotic de batai ale inimii in cazul afectiunii cardiace. Acesta poate trece in cateva secunde de la rapid la lent, iar in cazul atacurilor de panica ritmul este foarte alert, dar constant.

Metode de diferentiere intre atacul de panica si fibrilatia atriala

  • Tiparul simptomelor. Daca anxietatea e cea ce creeaza ritmul crescut al batailor inimii, atunci a existat un eveniment premergator ce a cauzat sentimentele de anxietate. Daca problema e cauzata de o afectiune cardiaca, palpitatiile apar primele, urmate de anxietatea provocata de acestea.
  • Stare de lesin. Atacurile de panica rareori provoaca lesinul, asadar daca starea de inconstienta survine aleator, o vizita la medicul cardiolog e foarte recomandata.
  • In timpul unui atac de panica, este foarte probabil ca pacientul sa hiperventileze. Insa, daca starea de hiperventilatie vine si cu senzatie de ameteala sau lesin, e posibil ca problema sa fie un ritm cardiac anormal.
  • Cauze declansatoare. Palpitatiile sunt, in general, batai in plus ale inimii in camerele superioare si inferioare. In cazul unei afectiuni cardiace, aceste batai suplimentare duc la o accelerare brusca a ritmului inimii, in timp ce acesta creste uniform in cazul atacurilor de panica.
  • Inima slabita. Raspunsul inimii in cazul anxietatii si atacurilor de panica este unul normal, ce nu afecteaza inima pe termen lung. Insa problemele cardiace ce cauzeaza palpitatii pot, in timp, sa slabeasca inima si sa duca la insuficienta cardiaca. Simptome pentru aceasta pot fi dificultati cu respiratia si umflarea membrelor sau a abdomenului.

In cazul in care prezentati simptome ale unui atac de panica sau ale fibrilatiei atriale este necesar sa consultati un medic specialist.

La Neuroaxis va putem ajuta sa identificati corect afectiunea de care suferiti printr-o consultatie cardiologica si o consultatie psihiatrica.

Pentru programari sau mai multe informatii va asteptam la sediul nostru pe strada Iordache Golescu nr. 17, Bucuresti sau la telefon 021 9965.

 

 

 

Last Updated on November 28, 2023

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Neuroștiința din spatele Crăciunului. Cum se activează „circuitul fericirii”

Noutati

Cum ți se schimbă creierul iarna

Noutati

8 motive pentru care creierul tău iubește sărbătorile de iarnă

Noutati
Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up