subject Cuprins

Ce este boala Lyme?

Boala Lyme este o afectiune infectioasa, care se poate transmite prin muscatura de capuse infectate. In majoritatea cazurilor, muscaturile de capuse nu provoaca aceasta boala, de aceea, nu trebuie sa va panicati in cazul in care patiti asta. Cu toate acestea, este bine sa va adresati specialistului si sa efectuati o serie de controale care pot determina daca ati fost sau nu infectat.

Boala Lyme (borelioza) este determinata de o bacterie ce face parte din clasa spirochetelor – Borrelia Burgdoferi avand ca si vector de transmitere capusa, motiv pentru care mai este numita si “boala muscaturii de capusa”.

Pentru a dezvolta boala, capusa trebuie sa ramana atasata pe piele pentru o perioada de cel putin 24 de ore (unele articole sugereaza chiar 36-48 de ore) si trebuie sa fie purtatoarea patogenului.
Afectarea in borelioza este multisistemica si implica pe rand pielea, sistemul nervos, inima, articulatiile pe o perioada de aproximativ un an sau chiar mai mult.

 
event

Fa-ti o programare la neuroaxis

Manifestare boala Lyme

Afectare cutanata

Aparitia unui eritem migrator (aspect de “semn de tras la tinta”) vizibil la locul de inoculare, avand dimensiuni ce pot ajunge pana la 30 de cm in diametru care este nedureroasa si nepruriginoasa – aspect caracteristic in boala Lyme. La locul muscaturii se poate evidentia o mica papula (umflatura) rosiatica de mici dimensiuni care dispare in decurs de cateva zile de la sine si care nu este un indicator de boala Lyme.

Afectare nervoasa si cutanata

Apare in decurs de cateva saptamani sau luni. Afectarea neurologica apare la 15% din pacienti si cea cardiaca (manifestata cel mai frecvent prin bloc atrio-ventricular, mai rar prin miocardita sau pericardita) la 8%.

Afectare articulara

Apare sub forma unei sinovite. Inflamarea sinovialei (membrana care acopera interiorul capsulei articulatiilor mobile) si apare la 60% din pacienti.

Simptome boala Lyme

Simptome timpurii (pana la o luna) boala Lyme

  • Un baston mic, rosu, apare adesea la locul muscaturii sau in locul de unde a fost inlaturata capusa si dispare in cateva zile. Acest lucru este normal dupa o muscatura si nu indica neaparat boala Lyme.
  • Eczema – de la 3 la 30 de zile dupa o muscatura de capusa infectata, ar putea sa apara o zona rosie in expansiune, care uneori se decoloreaza in centru. Eruptiile cutanate (eritema migrans) se extind incet pe parcursul zilelor si se pot raspandi pe piele pana la 30 de centimetri. De obicei, aceste eruptii nu prezinta mancarime sau durere. Eritema migrans este una dintre semnele distinctive ale bolii Lyme.

Simptome avansate (dupa o luna) boala Lyme

  • Eritema migrans in alte zone ale corpului decat in locul muscaturii
  • Dureri articulare severe si umflaturi articulare
  • Afectiuni neurologice – la saptamani, luni sau chiar ani dupa infectie, se poate dezvolta inflamatia membranelor din jurul creierului (meningita), paralizia temporara a unei parti a fetei (paralizia Bell), amorteala sau slabiciune a membrelor si deprimare a miscarii musculare.

Alte simptome boala Lyme

  • Greata si varsaturi
  • Eruptii difuze (mai degraba decat o singura eruptie cutanata, frecvent asociata cu boala Lyme)

Simptome rare boala Lyme

  • Tulburari cardiace, batai neregulate ale inimii
  • Inflamatia ochilor
  • Inflamatia hepatica (hepatita)
  • Oboseala severa

Este important sa va consultati medicul, chiar daca semnele si simptomele dispar. Absenta simptomelor nu inseamna ca boala a disparut. Lasata netratata, boala Lyme se poate raspandi in alte parti ale corpului.

NEUROBORELIOZA- afectarea sistemului nervos

Initiala

Cefaleea (durerea de cap), greata, varsatura, fatigabilitate, o moderata durere de ceafa. Simptomele au un caracter fluctuant pe o perioada de cateva saptamani sau luni si corespund unei meningite aseptice (implicarea foitei care inveleste creierul).

Avansata

In aproximativ 50% din cazuri, pacientii vor dezvolta pareze ale nervilor cranieni. Cel mai frecvent este descrisa pareza bilaterala de nerv facial. In plus, fata de neuropatia de nervi cranieni, este descris un sindrom dureros meningoradicular de cauda equine, intens simptomatic – sindromul Bannwarth.

Encefalopatia din boala Lyme

Ia forma unei encefalopatii cronice usoare ce asociaza fatigabilitatea intensa si prezenta la examinarea IRM a unor imagini in hipersemnal in ponderatia T2 si Flair, similar din punct de vedere imagistic cu cele din scleroza multipla.

Diagnostic boala Lyme

Analiza serica

Detecteaza anticorpi Anti-Borrelia in sange, initial prin metoda Elisa, ulterior prin testare Western blot sau Immunoblot – in cazuri selectionate.

Analiza lichidului cefalo-rahidian

Productia de anticorpi Anti-borrelia intratecali de tip IgG si un raport al acestora mai mare de 2 comparativ cu analiza serica – este un test obligatoriu in stabilirea diagnosticului de neuroborelioza.

Examinarea IRM cerebral

Examinarea IRM cerebral releva prezenta unor imagini in hipersemnal in ponderatiile T2 si Flair, dar prezenta acestora in mod izolat la nivel cerebral fara alte manifestari ale bolii sistemice nu sunt un indicator al bolii Lyme.

Tratament boala Lyme

Antibioticele sunt folosite pentru a trata boala Lyme. Cu cat tratamentul incepe mai devreme, cu atat rezultatele vor fi mai rapide.

Antibiotice orale

Acestea sunt tratamentul standard pentru boala Lyme in stadiu incipient. Acestea includ, de obicei, doxiciclina pentru adulti si copii mai mari de 8 ani sau amoxicilina sau cefuroxima pentru adulti, copii mai mici si femei gravide sau care alapteaza.

O cura de antibiotice de 14 pana la 21 de zile este de obicei recomandata.

Antibiotice intravenoase

Daca boala implica sistemul nervos central, tratamentul cu un antibiotic intravenos timp de 14 pana la 28 de zile este mai potrivit. Acest lucru este eficient in eliminarea infectiei, desi poate fi nevoie de mai mult timp pentru a va recupera dupa boala. Antibioticele intravenoase pot provoca diferite efecte secundare, incluzand scaderea numarului de globule albe, diaree usoara pana la severa.

Dupa tratament, un numar mic de persoane au inca unele simptome, cum ar fi dureri musculare si oboseala. Cauza acestor simptome continue, cunoscuta sub numele de sindromul bolii Lyme post-tratament, nu este cunoscuta.

Bismacina

Administratia pentru Alimente si Medicamente SUA avertizeaza impotriva utilizarii bismacinei, a unui compus injectabil prescris de unii practicanti de medicina alternativa pentru a trata boala Lyme.

Bismacina, cunoscuta si sub denumirea de cromacina, contine nivele ridicate de bismut de metal. Bismacina poate provoca otravire cu bismut, ceea ce poate duce la insuficienta cardiaca si renala.

Factori de risc Boala Lyme

Timpul petrecut in zonele impadurite sau zone cu iarba inalta

Copiii care petrec mult timp in aer liber in aceste regiuni sunt in mod deosebit in pericol. Adultii cu ocupatii in aer liber, de asemenea, prezinta un risc crescut.

Pielea expusa

Capusele se ataseaza usor de carnea goala. Daca va aflati intr-o zona in care capusele sunt numeroase, protejati-va pe dumneavoastra si pe copiii dumneavoastra, purtand maneci lungi si pantaloni lungi. Nu permiteti animalelor de companie sa se rataceasca in buruieni inalte si iarba.

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Afectiuni Relevante

Lupus

Scleroza multipla

Sarcoidoza

Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up