Cea mai mare provocare a bolnavilor de scleroza multipla este depresia. Cum poate fi aceasta combatuta

Intre scleroza multipla, o afectiune a sistemului nervos central si depresie, o tulburare de dispozitie, exista o relatie complexa, cele doua tipuri de afectiuni impartasind o serie de manifestari comune precum oboseala cronica, scaderea puterii de concentrare sau tulburari cognitive.

Care este legatura dintre scleroza multipla si depresie

S-a constatat, din punct de vedere medical, o prevalenta a depresiei in cazul persoanelor care sufera de SM. Fiind o afectiune cronica, in cadrul careia sistemul imunitar ataca fibrele nervoase si distruge mielina din componenta acestora, scleroza multipla provoaca dereglarea impulsurilor nervoase ce pornesc de la maduva spinarii si de la creier spre intregul sistem nervos central. De aici, rezulta o intreaga serie de simptome cu impact negativ asupra pacientului. Contrar opiniei comune potrivit careia riscul imobilizarii este cel mai mare pericol asociat sclerozei multiple, depresia reprezinta cea mai mare provocare pentru acesti pacienti, din cauza riscului suicidar ridicat.

Potrivit analizei publicate in Journal of Neurology, Neurosurgery&Psychiatry, studiile efectuate pana in prezent demonstreaza prevalenta depresiei clinice la bolnavii de scleroza multipla si incidenta crescuta a riscului de sinucidere. Mai mult, manifestarile psihice ale sclerozei multiple au fost observate inca din secolul al XIX-lea, odata cu primele descrieri clinice ale acestei boli. Inca nu a fost stabilita o relatie cauzala directa intre scleroza multipla si depresie, dar principalele mecanisme includ:

  • Aparitia depresiei ca rezultat direct al procesului de afectare a anumitor zone specifice ale creierului, legate de controlul si manifestarea emotiilor; tot aici sunt incluse si modificarile imunitare si endocrinologice corelate cu scleroza multipla, ce provoaca, la randul lor, modificari ale dispozitiei.
  • Aparitia depresiei ca reactie la impactul emotional produs de aflarea diagnosticului si modificarea stilului de viata. Depresia se dezvolta in urma stresului puternic sau al unor traume emotionale, iar manifestarile sclerozei multiple si impactul lor puternic asupra vietii pacientului declanseaza depresia.
  • Aparitia depresiei ca efect secundar al unor medicamente pentru scleroza multipla – exista anumite riscuri asociate cu administarea de medicamente pe baza de interferon sau corticosteroizi.
event

Fii atent la ce simptome ai!Fa-ti o programare la neuroaxis

Ce se intampla atunci cand ai scleroza multipla si nu tratezi depresia

Depresia prezenta la bolnavii de scleroza multipla si netratata se poate agrava, de aceea este esential ca acestia sa se adreseze unui specialist inca de la primele simptome. De la stari de tristete prelungite si crize de plans spontan, pana la depresia severa cu tendinte suicidare, pacientul cu scleroza multipla poate prezenta diverse simptome psihice.

Medicul specialist este cel care va stabili diagnosticul corect si va indica tratamentul medicamentos corespunzator, bazat pe antidepresive. Psihoterapia joaca un rol deosebit de important in tratarea depresiei, in special in cazurile in care aceasta apare ca reactie la aflarea diagnosticului de scleroza multipla. In cadrul psihoterapiei, pacientul cu scleroza isi insuseste mecanisme de controlare si exprimare adecvata a emotiilor, si de adaptare la noile schimbari din viata sa.

Ce trebuie sa faci daca suferi de depresie asociata cu SM

  • Este deosebit de important ca pacientul cu scleroza multipla sa nu recurga la substante adictive precum alcoolul, ci sa apeleze la ajutorul profesional pentru gestionarea simptomelor depresiei.
  • Medicatia prescrisa va fi respectata, fara intreruperi bruste, pentru o evolutie pozitiva.
  • Psihoterapia sub forma de sedinte individuale sau de grup si-a dovedit eficienta in tratarea depresiei si imbunatatirea calitatii vietii pacientului.
  • In plus, acesta poate adopta o serie de schimbari in stilul de viata, precum evitarea stresului, activitatea fizica regulata (recomandata si pentru scleroza multipla ca atare), mentinerea unei legaturi stranse cu persoanele apropiate.

Potrivit acelorasi studii, vestea buna este aceea ca bolnavii de scleroza multipla raspund pozitiv la tratamentele pentru depresie intr-o mai mare masura fata de alti pacienti depresivi, deoarece nu prezentau un teren favorabil dezvoltarii acesteia inainte de instalarea sclerozei multiple.

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up