Vasculita, ce este si cum se trateaza

Vasculita este o inflamatie a vaselor de sange, care poate duce la probleme ale sistemului nervos. Durerile de cap puternice, fatigabilitate, scaderea ponderala, transpiratii nocturne, slabiciunea fortei musculare, furnicaturi in maini sau picioare, scaderea brusca a vederii pot fi o parte din simptomele vasculitei.

Diagnosticul se stabileste de catre medicul specialist prin investigatii medicale complexe, iar tratamentul este de obicei de lunga durata.

Ce este vasculita?

Vasculita este o afectiune care provine din inflamatia vaselor de sange. Din cauza acestei inflamatii, peretii vaselor de sange se pot ingrosa, se pot ingusta, se pot slabi, iar in unele cazuri pot ramane cicatrici la nivelul peretilor. Ingustarea peretilor vaselor de sange afectati de inflamatie determina scaderea fluxului sangvin. Sunt situatii in care vasul de sange afectat se poate rupe, determinand sangerare si afectarea organelor invecinate.

Vasculita cerebrala se poate manifesta prin dureri de cap sau prin simptome similare cu cele inregistrate in cazurile de accident vascular. De asemenea, pot determina tulburari de vedere prin afectarea arterelor ce iriga nervul optic. Aceasta  determina o scadere relativ brusca a vederii. In formele grave, netratate de vasculita, pacientul poate prezenta deficite neurologice permanente (cronice). Important: unele forme ale vasculitei pot afecta doar un anumit organ, in timp ce altele pot afecta mai multe organe concomitent.

event

Fii atent la ce simptome ai! Fa-ti o programare la neuroaxis

Cum afecteaza vasculita sistemul nervos?

Vasculita poate duce la aparitia unor afectiuni ale sistemului nervos central si periferic. Acest lucru se poate manifesta prin faptul ca vasele de sange care hranesc creierul, maduva spinarii si nervii periferici sunt afectate de inflamatia ce apare in peretii vaselor de sange.

Manifestari ale vasculitei:

  • Dureri de cap, nespecifice, care nu cedeaza la medicatia uzuala
  • Inflamatia vaselor de sange poate determina anevrisme cerebrale
  • Slabiciune musculara, care poate ajunge pana la paralizie (manifestata in special in zona mainilor si a picioarelor); 
  • Confuzie sau episoade de pierdere a memoriei, pe termen mai scurt sau mai lung;
  • Probleme de vorbire sau de intelegere;
  • Probleme de vedere, care se poate manifesta prin vedere dubla, incetosata sau chiar orbire;
  • Scadere rapida in greutate; 
  • Stare generala proasta;
  • Eruptii neobisnuite ale pielii;
  • Durere la nivelul tamplelor in timpul masticatiei sau a inghitirii;
  • Febra;
  • Convulsii.

Cauzele de aparitie ale vasculitei

Vasculita este o boala care poate afecta persoane de orice varsta, sau sex. Exista totusi afectiuni preexistente care pot creste riscul de a dezvolta vasculita. Pacientii cu anumite afectiuni autoimune precum lupusul, artrita reumatoida, sclerodermie, sau pacienti diagnsoticati cu hepatita cu virus B sau virus C pot suferi complicatii, dezvoltand vasculita.

O alta cauza a vasculitei apare la pacientii cu boli oncologice sau hematologice precum leucemia. Tot printre cauzele care pot duce la vasculita se numara consumul unor medicamente care provoaca o reactie alergica a organismului. 

Vasculita apare ca urmare a agresiunii propriului sistem imunitar, prin faptul ca acesta ataca, „din greseala”, peretii vaselor de sange.

Vasculita. Cum se diagnosticheaza

Exista mai multe metode prin care vasculita poate fi diagnosticata. Acest lucru poate fi realizat doar de medici specialisti, in spitale sau clinici de specialitate. Pacientului i se pot recomanda unul sau mai multe teste, in urma carora sa poata fi pus diagnosticul de vasculita. Aceste teste pot fi: 

  • Analize de sange; 
  • Teste de urina;
  • Examene imagistice cum ar fi: ecografie de artera temporala, RMN sau Computer Tomograf (CT);
  • Confirmarea diagnostica se face in urma unei biopsii a peretelui vascular. Este vorba despre o procedura chirurgicala in care o parte foarte mica a unui vas din zona afectata este prelevata si analizata.

Tratament vasculita

Vasculita se diagnosticheaza doar de catre medicii specialisti, iar tratamentele sunt prescrise tot de acestia, fiind adaptate fiecarui pacient in parte. Tratamentul prescris pentru vasculita depinde, insa, de organele afectate de aceasta boala. Perioada pentru care va fi prescris tratamentul va fi stabilita tot de medic, dar, de regula, tratamentul este unul de lunga durata. 

Tratamentul se va concentra atat pe vasculita, cat si pe alte eventuale afectiuni ale pacientului, care au dus la aparitia vasculitei. In aceste conditii, bolnavul poate trece, in timpul tratamentului, prin doua faze. Prima, concentrata pe oprirea inflamatiei vaselor de sange, iar a doua faza va fi mai mult o terapie de prevenire a recidivarii vasculitei. 

Te asteptam la Clinica Neuroaxis pentru a beneficia de sprijinul medicilor neurologi in diagnosticarea corecta si prescrierea unui tratament eficient in cazul vasculitei.

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Cât mai trăiești după un AVC și cum se schimbă viața după un accident vascular cerebral

Afectiuni si tratamente
Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up