Durerile lombare. Cum le prevenim și cum le gestionăm

Durerile lombare sunt cel mai des întâlnite dureri de spate, zona lombară fiind principalul punct nevralgic al coloanei vertebrale, unde se concentrează cele mai multe probleme. 4 din 5 oameni trec cel puțin o dată în viață printr-un episod de dureri lombare. 

Durerile lombare:
• afectează 619 milioane de oameni la nivel global, cu o creștere estimată la 843 de milioane până în anul 2050;
• 84% din populația globului trece prin cel puțin un episod de dureri lombare de-a lungul vieții;
• reprezintă prima cauză a prezentării la cabinetul medical în întreaga lume;
• reprezintă prima cauză de dizabilitate la nivel mondial;
• afectează femeile în proporție mai mare decât bărbații. 

Durerile lombare pot fi prevenite și sunt gestionabile, dacă sunt diagnosticate timpuriu și este stopată evoluția afecțiunii care le generează. 

Cum pot ajuta specialiștii Neuroaxis 

Medicii specializați în toate ramurile neurologiei și supraspecializați în neuroimagistică de la Clinica Neuroaxis din București lucrează integrat pentru a reda sănătatea pacienților cu dureri lombare sau în altă zonă a coloanei vertebrale, iar investigațiile recomandate în cazul durerilor lombare – RMN, EMG – sunt efectuate cu aparatură de ultimă generație. 

Odată stabilită cauza durerilor lombare, medicul va institui un protocol terapeutic personalizat și va oferi cele mai bune sfaturi pentru gestionarea afecțiunii și prevenirea apariției complicațiilor. 

Cum pot fi prevenite durerile lombare 

Măsurile de prevenție a durerilor lombare vizează evitarea activităților ce duc la lezări ale coloanei lombare și adoptarea unui stil de viață sănătos. 

  • Evitarea activităților fizice solicitante pentru coloană, cum sunt ridicarea ori căratul de greutăți, mișcările repetitive de tipul flexiunilor sau torsiunilor.
    • Ridicarea obiectelor trebuie făcută prin îndoirea genunchilor, nu a spatelui – acesta trebuie menținut cât mai drept.
    • Evitarea statului la birou ore îndelungate, mai ales într-o poziție vicioasă. Dacă specificul muncii prevede statul la birou, sunt recomandate pauzele dese și un scaun ergonomic.
    • Alegerea unei saltele de calitate, care să susțină coloana în timpul somnului.
    • Evitarea fumatului, pentru că favorizează inflamații ce pot duce la dureri lombare.
    • Un regim alimentar echilibrat. Orice kilogram în plus reprezintă un stres pentru coloană, iar zona lombară este prima afectată de surplusul de kilograme. Persoanele supraponderale suferă de dureri lombare.
    • Evitarea sedentarismului, unul dintre principalii factori favorizanți ai durerilor lombare.
    • Practicarea unui sport care să întărească mușchii spatelui și pe cei abdominali – înot, pilates sunt primele recomandate, însă orice alt sport care nu prezintă riscuri pentru coloană este binevenit.

Cum gestionăm durerile lombare 

De obicei, durerile lombare se ameliorează cu odihnă, tratament analgezic și antiinflamator, comprese calde ori reci și, în anumite cazuri, infiltrații cu cortizon. Medicul va stabili conduita terapeutică optimă. 

După trecerea crizei, pot fi abordate, în funcție de cauza durerilor lombare și la recomandarea medicului, ședințe de fizioterapie, kinetoterapie, acupunctură sau masaj. 

Dacă ai dureri lombare, la Clinica Neuroaxis din București vei găsi toate serviciile necesare diagnosticării și tratării acestei probleme – consultații la medici neurologi și neurochirurgi de top, investigații de specialitate efectuate cu aparatură de ultimă generație și interpretate de medici supraspecializați.

Programează-te online sau contactează-ne pentru detalii. 

 

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up