Spasme musculare- cand anunta o afectiune neurologica?

Oricine poate sa aiba macar un episod de spasme musculare, daca se misca brusc sau face efort fizic intens. Persoanele in varsta, sportivii de performata, persoanele cu probleme de greutate sau femeile insarcinate au cu precadere mai multe epiosoade de spasme musculare. Desi sunt neplacute, in cele mai multe cazuri, nu sunt periculoase pentru sanatate. Insa, in unele cazuri, pot fi un simptom pentru o afectiune neurologica.

Spasme musculare – ce sunt si cand apar?

Spasmele musculare sau crampele musculare apar atunci cand un muschi se contracta in mod involuntar si nu se poate relaxa. Spasmele sunt destul de comune si pot aparea la orice muschi, insa cele mai frecvente zone in care apar sunt:

  • Coapse
  • Gambe
  • Bolta plantara (talpa)
  • Maini
  • Brate
  • Abdomen 
event

Fa-ti o programare la neuroaxis

Cum se manifesta spasmele musculare?

Episoadele spasmodice pot fi usoare sau severe uneori cu dureri puternice. Simptomele spasmelor musculare includ:

  • Incordare musculara
  • Fasciculatii (zvacnituri) ale fibelor musculare
  • Miscari involuntare
  • Reflexe exagerate
  • Postura incomoda si incorecta a membrului/segmentului
  • Pozitie anormala a degetelor, bratelor sau umerilor
  • Durere la nivelul muschilor incordati
  • Dificultati de miscare

Spasmele musculare se pot instala atunci cand iti schimbi pozitia, te misti brusc sau dupa o perioada de efort fizic intens si pot fi provocate de:

  • Oboseala
  • Stress
  • Activitate fizica intensa fara pregatire (stretching) efectuata inainte
  • Activitate fizica efectuta la temperaturi extreme
  • Deshidratare

In cele mai multe cazuri, spasmele musculare nu sunt periculoase, dar daca devin cotidiene si dureroase, este recomandata o consultatie de neurologie

Spasme musculare – simptom pentru afectiuni neurologice

Una din cauzele care provoaca spasme musculare este prezenta unei afectiuni neurologice diagnosticate deja sau inca nediagnosticate. Spasmele musculare pot aparea ca simptom pentru urmatoarele afectiuni:

Scleroza multipla

Este o afectiune cronica, inflamatorie a sistemului nervos central. Cel mai probabil, are la baza un mecanism autoimun ce apare pe un teren genetic susceptibil, declansat de factori exogeni incomplet elucidati.

Scleroza laterala amiotrofica

Este o boala neurodegenerativa progresiva care afecteaza neuronul motor central cat si pe cel periferic.  

Accident vascular cerebral

Un AVC este o afectiune neurologica de care poate suferi oricine, oricand si se produce atunci cand fluxul de sange din creier este intrerupt. In urma obturarii sau ruperii vaselor de sange, celulele cerebrale nu mai primesc oxigen si incep sa moara. In functie de partea din creier unde se produce AVC-ul, anumite functii neurologice sunt afectate, precum vorbitul sau functiile motorii.

Epilepsia

Este o boala neurologica care afecteaza transmiterea corecta a semnalelor neuronale. Intr-un creier neafectat, impulsul electric se transmite dintr-un neuron in altul, si apoi in tot corpul, intr-un mod ordonat. La persoanele care sufera de epilepsie, descarcarea electrica este mai intensa, celulele sunt superactive si semnalele electrice sunt mai puternice si mai rapide decat in mod normal. In timpul unei crize de epilepsie, celulele creierului descarca de pana la 4 ori mai mult curent electric. Astfel, functionarea normala a creierului este afectata.

Distonii

Exista mai multe tipuri de distonii, unele forme pot afecta fata si maxilarul, gatul, limba si corzile vocale sau ochii. Reprezinta o afectare neurologica a miscarii corpului, care consta in contractii musculare si spasme involuntare, care conduc la posturi anormale sau rasuciri ale corpului. Distonia nu reprezinta o afectiune in sine, ci este un sindrom cu mai multe simptome cu cauze diferite, principala fiind functionarea anormala a ganglionilor bazali, care au rol in coordonarea miscarii.

Daca ai ajuns la un doctor neurolog din cauza spasmelor musculare, in urma unui examen clinic si a unei anamneze, acesta va confirma sau infirma suspiciunea de diagnostic pe baza unor investigatii precum EMG

Daca ai spasme musculare care devin din ce in ce mai intense, fa o programare la clinica Neuroaxis.

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Cât mai trăiești după un AVC și cum se schimbă viața după un accident vascular cerebral

Afectiuni si tratamente
Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up