
Cauzele și tratamentul migrenelor
Diferite de alte dureri de cap ca manifestare, intensitate, cauze și clasificare, migrenele afectează o parte semnificativă a populației – cele mai noi studii le așază pe locul 6 în lume în clasamentul afecțiunilor invalidante. Cauzele migrenelor țin de genetică sau de factori de mediu, iar tratamentul pentru migrene trebuie ajustat în funcție de stilul de viață al pacientului și tipul de migrenă acuzat – comună sau cu aură.
Dureri pulsatile, resimțite cel mai frecvent pe o singură parte a capului, migrenele se pot intensifica la lumină, sunete și mirosuri puternice și la mișcare. Pot fi însoțite de o serie de alte manifestări, precum greață, tulburări de vedere, senzație de amorțeală sau furnicături, iritabilitate, dificultăți de vorbire.
Dincolo de cauzele migrenelor, există o serie de factori favorizanți care duc la declanșarea crizelor, iar fluctuațiile hormonale joacă un rol important. Este motivul pentru care migrenele afectează femeile în proporție mai mare decât bărbații.
Tratamentul migrenelor la Neuroaxis
Migrenele pot dura de la câteva zeci de minute până la 72 de ore. Pentru identificarea tipului de migrene și stabilirea unui tratament pentru migrene adecvat este recomandat consultul neurologic.
Specialiștii Clinicii Neuroaxis, prima clinică integrată de neurologie și neuroimagistică din România, dezvoltată pentru a oferi servicii de calitate, ultraspecializate, în domeniul neurologiei și al specializărilor conexe, diagnostichează frecvent și prescriu tratamente pentru migrene pacienților cu această afecțiune.
La Neuroaxis, pacienții cu migrene beneficiază de monitorizare, medicul neurolog în grija căruia intră urmărind efectul tratamentului prescris și ajustându-l până la obținerea efectului optim.
Cauzele migrenelor
Cauzele migrenelor pot fi genetice sau legate de factori de mediu iar afecțiunea este înalt transmisibilă pe cale ereditară. Conform Cleveland Clinic, până la patru din cinci persoane care suferă de migrene au antecedente familiale. Studiile întreprinse în domeniu arată că dacă unul dintre părinți are istoric de migrene, copilul prezintă 50% riscuri să aibă migrene, iar dacă ambii părinți au această afecțiune, riscul urcă la 75%. 80% dintre persoanele cu migrene au o rudă de gradul întâi cu aceeași problemă neurologică, arată aceeași sursă
Concluzia celor mai noi cercetări derulate pe cauzele migrenelor este că sunt generate de o disfuncție neuronală primară, care duce la o serie de modificări intracraniene și extracraniene. Conform uptodate,com, teoria că cefaleea migrenoasă ar avea printre cauze dilatarea vaselor de sânge, în timp ce aura migrenei rezultă din vasoconstricție, a fost invalidată, determinându-se că vasodilatația, dacă apare în timpul migrenelor, este cel mai probabil un epifenomen.
La investigațiile imagistice derulate pentru investigarea cauzelor migrenelor s-a constatat că pacienții cu migrene cronice au un flux sanguin alterat în anumite zone ale creierului, în timpul puseurilor. Totodată, au fost observate modificări structurale ale creierului, la nivelul cortexului cerebral și al materiei cenușii.
Factori favorizanți ai migrenelor
Migrenele au cauze genetice, dar se declanșează sub influența unor factori interni sau externi:
- fluctuațiile hormonale, în special fluctuațiile de estrogen survenite la menstruație, în sarcină și la perimenopauză;
- anumite medicamente;
- consumul de alcool, în special de vin;
- consumul de cafea;
- consumul de alimente procesate;
- un nivel ridicat de stres;
- stimulente senzoriale ca lumina puternică, sunetele puternice sau un miros puternic;
- înfometarea sau mesele dezorganizate;
- privarea de somn sau schimbarea orarului de somn;
- schimbări bruște în presiunea atmosferică.
Ce include tratamentul migrenelor
Tratamentul migrenelor e simptomatic și include medicamente dintr-o gamă largă – de la analgezice simple (aspirină, algocalmin sau paracetamol), până la medicamente mai complexe, care conțin cofeină sau codeină.
Tratamentul migrenelor poate fi modificat ori ajustat cantitativ de specialistul neurolog, în funcție de răspunsul pacientului la medicație.
Totodată, tratamentul migrenelor include schimbări în stilul de viață, pentru excluderea factorilor favorizanți ai crizelor migrenoase. De regulă, sunt recomandate reducerea stresului (se poate face terapie, se pot învăța tehnici de relaxare), practicarea unui sport, adoptarea unei alimentații sănătoase, echilibrate și adoptarea unui program fix de somn.
Pentru a ajuta la tratamentul migrenelor, pacientului îi poate fi recomandat să țină un jurnal cu frecvența și manifestările migrenelor, pentru ca medicul să aibă o evidență clară a crizelor și să poată ajusta ori modifica eficient terapia medicamentoasă.
Dacă suferi de migrene, adresează-te cu încredere specialiștilor Neuroaxis. Medicii neurologi ai clinicii îți pot explica totul despre cauzele migrenelor și pot stabili pentru tine cel mai eficient tratament pentru migrene. Programează-te online pentru un consult neurologic sau contactează-ne pentru detalii.
Last Updated on November 9, 2023