Cauzele și tratamentul migrenelor

Diferite de alte dureri de cap ca manifestare, intensitate, cauze și clasificare, migrenele afectează peste 10% din populație, la nivel global, iar cele mai noi studii le așază pe locul 6 în lume în clasamentul afecțiunilor invalidante.

De multe ori, migrenele au cauze ce țin de genetică, iar tratamentul trebuie adaptat la severitatea simptomelor și la frecvența atacurilor migrenoase. Dincolo de cauzele migrenelor, există o serie de factori favorizanți care duc la declanșarea crizelor, iar fluctuațiile hormonale joacă un rol important. Este motivul pentru care migrenele afectează femeile în proporție mai mare decât bărbații.Dureri pulsatile, resimțite cel mai frecvent pe o singură parte a capului, migrenele pot dura de la câteva zeci de minute si pot depasi 72 de ore și se pot intensifica la lumină, sunete și mirosuri puternice și la mișcare. Pot fi însoțite de o serie de alte manifestări, precum greață, vărsături, tulburări de vedere, senzație de amorțeală sau furnicături, iritabilitate, dificultăți de vorbire.

Tratarea migrenelor se face personalizat, pentru a fi eficientă. De aceea, consultul la un medic neurolog cu experiență în diagnosticarea și tratarea migrenelor este esențială.

Cauzele migrenelor

Migrenele au cauze genetice sau legate de factori de mediu, iar afecțiunea este înalt transmisibilă pe cale ereditară. Conform Cleveland Clinic, până la patru din cinci persoane care suferă de migrene au antecedente familiale. Studiile întreprinse în domeniu arată că dacă unul dintre părinți are istoric de migrene, copilul prezintă 50% riscuri să aibă migrene, iar dacă ambii părinți au această afecțiune, riscul urcă la 75%. 80% dintre persoanele cu migrene au o rudă de gradul întâi cu aceeași problemă neurologică, arată aceeași sursă.

Concluzia celor mai noi cercetări derulate pe cauzele migrenelor este că acestea sunt generate de o disfuncție neuronală primară, care duce la o serie de modificări intracraniene și extracraniene. Conform specialiștilor, teoria că cefaleea migrenoasă ar avea printre cauze dilatarea vaselor de sânge, în timp ce aura migrenei rezultă din vasoconstricție, a fost invalidată, determinându-se că vasodilatația, dacă apare în timpul migrenelor, este cel mai probabil un efect secundar.

La investigațiile imagistice derulate pentru investigarea cauzelor migrenelor s-a constatat că pacienții cu migrene cronice au un flux sanguin alterat în anumite zone ale creierului, în timpul puseurilor. Totodată, au fost observate modificări structurale ale creierului, la nivelul cortexului cerebral și al materiei cenușii.

Tratarea migrenelor

Pentru identificarea tipului de migrenă și stabilirea unui tratament adecvat este recomandat consultul neurologic.

Specialiștii Clinicii Neuroaxis, prima clinică integrată de neurologie și neuroimagistică din România, dezvoltată pentru a oferi servicii de calitate, ultraspecializate, în domeniul neurologiei și al specializărilor conexe, diagnostichează frecvent și prescriu tratamente pentru migrene pacienților cu această afecțiune.

La Neuroaxis, pacienții cu migrene beneficiază de monitorizare, medicul neurolog în grija căruia intră urmărind efectul tratamentului prescris și ajustându-l până la obținerea efectului optim.

Tratament pentru migrene cronice

Pacientul cu migrenă cronică poate beneficia de două tipuri de tratament: preventiv și curativ. Cel dintâi are scopul de a reduce frecvența atacurilor migrenoase și de a le diminua severitatea.

În prevenția migrenelor cronice dau rezultate blocanții receptorilor de angiotensină (cum este candesartanul), blocanții cananelor de calciu (verapamil, flunarizină), medicamentele anticonvulsivante, antidepresivele (amitriptilină, nortriptilină sau venlafaxină), betablocatele (atenolol, metoprolol, propranololol), injecțiile cu toxină botulinică și tratamentele injectabile pe bază de anticorpi monoclonali (erenumab, fremanezumab sau galcanezumab).

În scop curativ, pentru tratarea migrenelor cronice sunt prescrise, în funcție de severitatea atacurilor migrenoase:

  • analgezice simple: aspirină, algocalmin sau paracetamol;
  • antiinflamatoare: ibuprofen, naproxen;
  • triptani (agoniști selectivi ai receptorilor de serotonină): almotriptan, eletriptan, frovatriptan, naratriptan, rizatriptan, sumatriptan, zolmitriptan;
  • ergotamină (cu acțiune vasoconstrictoare, ameliorează simptomele).

Tot pentru tratarea migrenelor cronice pot fi recomandate proceduri medicale precum stimularea nervoasă (a nervului vag, a nerului occipital sau a celor supraorbitali) și stimularea magnetică transcraniană. Acestea sunt terapii de neuromodelare noninvazive, utilizate când terapia orală nu dă rezultate sau când atacurile migrenoase includ simptome ca greața și vărsăturile, care îngreunează absorbția medicamentelor.

După inițierea tratamentului pentru migrene, este recomandat să menții o comunicare constantă cu medicul neurolog, prin controale regulate, chiar dacă evoluția este favorabilă. Uneori, folosirea pe perioade lungi a medicamentelor pentru tratarea migrenelor poate avea efect advers, ducând la înrăutățirea simptomelor, de aceea, monitorizarea este foarte importantă.

Pentru a ajuta la tratarea migrenelor, medicul îți poate recomanda să ții un jurnal cu frecvența și manifestările durerilor și a celorlalte simptome. Astfel, va avea o evidență clară a crizelor și va putea ajuta ori modifica eficient terapia medicamentoasă.

Tratamentul migrenelor puternice

În tratamentul migrenelor puternice, triptanii reprezintă prima linie, iar în cazul pacienților care au boli cardiovasculare și au contraindicație pentru triptani sau al persoanelor care nu îi tolerează sunt prescrise, de regulă, un antagonist al receptorului peptidei legate de gena calcitoninei (CGRP) sau lasmiditan.

În statusul migrenos – migrene puternice, manifestate în atacuri debilitante, care depășesc 72 de ore -, pot fi utilizate combinații de medicamente administrate intravenos: ketorolac (antiinflamator) combinat cu un blocant al receptorilor de dopamină. Dacă răspunsul la această terapie nu este optim, se mai pot încerca valproat (care este un antiepileptic) și/sau dihidroergotamină. Iar când migrena puternică este complicată de greață severă și vărsături, se adaugă un antiemetic. Pentru prevenirea recidivei este utilizată dexametazona.

Opțiunea de tratament în migrene puternice se face ținând cont de situația medicală a pacientului (severitatea atacului migrenos, comorbidități), iar medicamentele folosite pot fi schimbate, dacă nu se obțin rezultatle scontate, până la stabilirea substanței sau a combinației de substanțe la care pacientul răspunde cel mai bine.

Schimbări în stilul de viață care pot ajuta la tratarea migrenelor

Migrenele au cauze asupra cărora de multe ori nu putem interveni, dar și factori favorizanți pe care îi putem evita, în  mare parte, prin schimbări în stilul de viață.

De exemplu, pentru reducerea stresului sunt recomandate practicarea constantă a unui sport și deprinderea de tehnici de relaxare. Un sprijin important în gestionarea stresului și a anxietății (un alt factor potențial declanșator al atacurilor migrenoase) îl poate reprezenta psihoterapia.

Adoptarea unei alimentații sănătoase, echilibrate – fără alimente procesate și alcool, fără excese și cu limitarea consumului de cafea – și a unui program fix de somn sunt de asemenea recomandate pacienților cu migrene cronice sau cu migrene puternice.

Listăm, în cele ce urmează, cel mai frecvent întâlniți factori declanșatori ai migrenelor. Dacă identifici între ei factori vinovați de favorizarea atacurilor migrenoase în cazul tău, poți lua măsuri pentru a-i elimina.

Factori care pot predispune la apariția migrenei

Migrenele se declanșează sub influența unor factori interni sau externi. De cele mai multe ori, este vorba despre

  • fluctuațiile hormonale, în special fluctuațiile de estrogen survenite la menstruație, în sarcină și la perimenopauză;
  • anumite medicamente;
  • consumul de alcool, în special de vin;
  • consumul de cafea;
  • consumul de alimente procesate;
  • un nivel ridicat de stres;
  • stimulente senzoriale ca lumina puternică, sunetele puternice sau un miros puternic;
  • înfometarea sau mesele dezorganizate;
  • privarea de somn sau schimbarea orarului de somn;
  • schimbări bruște în presiunea atmosferică.

Dacă suferi de migrene puternice sau cronice, adresează-te cu încredere specialiștilor Neuroaxis, prima clinică integrată de neurologie din BucureștiMedicii neurologi ai clinicii îți pot explica totul despre migrene– cauze, factori favorizanți – și pot stabili pentru tine cea mai eficientă rută pentru tratarea migrenelor. Programează-te online pentru un consult neurologic sau contactează-ne pentru detalii.

Last Updated on May 30, 2024

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up